Dit zijn de beste suikervervangers

Inmiddels weten we dat geraffineerde suiker niets doet voor je gezondheid. Er zijn diverse natuurlijke suikervervangers die je kunt gebruiken als zoetmiddel. Wil je weten welke dat zijn? Lees dan snel verder om erachter te komen wat de beste suikervervangers zijn.

Suiker is niet bepaald het meest gezonde waar je je lichaam mee kunt voeden. Toch zit het in ongeveer alles wat we eten. Suiker is eigenlijk een best ingewikkeld product. Om die reden leggen we je de basics uit. Ben je dan ook nog op zoek naar een gezondere vervanger voor suiker? Dan hebben we verder in het artikel nog een fijn lijstje voor je!

Lesje chemie

Er zijn chemisch gezien twee soorten suiker: monosacchariden (die bestaan uit een molecuul) en disachariden (twee moleculen). Onder de monosacchariden vallen fructose, glucose en galactose. Disachariden zijn sacharose (kristalsuiker), lactose (melksuiker), maltose (moutsuiker) en trehalose (plantsuiker).

Geraffineerd, ongeraffineerd, synthetisch

Geraffineerde suikers, zoals kristalsuiker, rietsuiker, basterdsuiker en druivensuiker, worden in een fabriek gezuiverd, waarbij natuurlijke mineralen, vezels en vitaminen verloren gaan. Natuurlijke, ongeraffineerde suikers worden sterk minder bewerkt. Voorbeelden hiervan zijn palmsuiker, kokosbloesemsuiker, ahorn- en agavesiroop. Synthetische zoetstoffen worden ook in een fabriek gemaakt en zijn er in twee soorten: intensieve zoetstoffen (zoals acesulfaam-K, cyclamaat, saccharine, stevia en aspartaam) zitten vaak in lightproducten. Dan zijn er nog extensieve zoetstoffen (ook wel polyolen). Deze zijn iets minder zoet dan suiker. Dat zijn bijvoorbeeld xylithol, mannitol, sorbitol, isomalt en erythritol, die je veel terugziet in snoep en kauwgom.

En stevia dan?

Stevia bevat geen fructose of sucrose, maar levert verder ook weinig voedingsstoffen omdat je er maar zo weinig van nodig hebt. Omdat we niet de blaadjes zelf eten of drinken, maar een extract (steviolglucoside, E960), is stevia net zo kunstmatig als andere zoetstoffen. Stevia in frisdrank bijvoorbeeld, bestaat voor het overgrote deel uit maltodextrine, met een heel klein beetje (2%) stevia.

(Gedroogd) fruit

Fruitsuiker bestaat uit glucose, fructose of een mix van beiden en komt – de naam verraadt het al – voor in fruit. We schreven al eerder een artikel over fruitsuikers. Je kunt suiker in gerechten vervangen door bijvoorbeeld fruit en gedroogd fruit. Deze bevatten van nature onbewerkte suikers die voor een zoete smaak zorgen. Denk aan bananen en dadels. Die worden veel gebruikt in onze recepten ter vervanging van geraffineerde suiker.

We gebruiken (bevroren) bananen bijvoorbeeld om onze smoothies te zoeten, zoals in deze druivensmoothiebowl of groentesmoothie, maar ook de appel-kaneel nicecreamvegan gemberkoekjes en chocolate chip cookiesbevatten banaan.

Dadels vind je ook veel terug als zoetstof in onze recepten, zoals in deze zoete-aardappelbrownievegan snickerstaartchocolademuffinsvegan stracciatella ijs en vegan worteltaart met cashewcrème.

Stropen en siropen

Siroop en stroop is er in veel verschillende soorten, zoals agave- of ahornsiroop, appel- of perenstroop, suikerbietenstroop, palmsuikersiroop, yaconsiroop, dadelsiroop, (bruine)rijststroop en gerststroop. Ze zijn zoeter dan suiker, waardoor je minder nodig hebt voor hetzelfde effect en bevatten nog alle vitamines, mineralen en sporenelementen. Ze zijn lekker in warme en koude gerechten als zoetstof. We lichten er een paar uit die wij geregeld gebruiken in de keuken:

Agavesiroop

De stroop is afkomstig van de agavecactus en ontstaat na een proces van filteren en bewerken, waarbij helaas ook veel mineralen verloren gaan. Erg lekker in onze kokos-citroen bliss balls of de sinaasappelsalade met zeekraal.

Ahornsiroop of maple syrup

Dit is het sap van de Canadese esdoorn. Het bevat nog mineralen en sporenelementen, maar ook sucrose. Voor échte, biologische, 100% ahornsiroop moet je goed zoeken. Sommige verpakkingen bevatten suikerstroop met een ahornsmaakje. We gebruiken ahornsiroop bijvoorbeeld in onze rabarberjamuien tarte tatinamandelblondieshasselback bietjes en de vegan tikka masala.

Graanstropen

Er zijn naast fruitstropen ook graanstropen, zoals (bruine)rijststroop en gerststroop. Deze bevatten geen fructose, maar worden vaak gemengd met andere suikerstropen. We gebruiken rijstsiroop vaak als vervanger voor agave-, ahorn- of dadelsiroop. Zoals in deze makkelijke vegan pink latte, de dadeltaart met cacao en karamelgepofte rijst chocolade snack, maar ook de dressing voor de broccoli salade met quinoa.

Johannesbroodsiroop

Een nog best onbekende stroopsiroop is johannesbroodsiroop. Deze is gemaakt van de vruchten van de johannesbroodboom en heeft een lage glycemische index. De siroop smaakt heerlijk in thee, door je smoothie, door verschillende baksels en doet het goed als toevoeging voor je zelfgemaakte marinades of dressings.

Kokosbloesemsuiker of kokospalmsuiker

Dit is een siroop gemaakt van het sap van kokosbloesem en bevat mineralen en vitamines, maar weinig glucose en fructose. Het wordt ook wel gemengd met bruine suiker (dat is goedkoper), dus let op het etiket. Wij gebruiken in onze recepten graag the real deal, zoals in de overnight oats met gekarameliseerde banaanchurros uit de oven, de vegan salted caramel meringue, en de vegan crème brulée.

Carobepoeder

Deze zoetstof, die qua uiterlijk lijkt op cacaopoeder en ook wel als vervanging hiervoor wordt gebruikt, wordt gemaakt van de peulen van de johannesbroodboom (waar sommige mensen allergisch voor zijn). Het bevat ook eiwitten, vitaminen en mineralen. Wij gebruiken het in de chocolade havermout en de pompoenbrownies met walnoten.

Lucuma (eggfruit)

Deze superfood wordt gemaakt van de vruchten van de Zuid-Amerikaanse lucumaboom en koop je in poedervorm. Je kunt er bijvoorbeeld je thee of koffie mee zoeten.

Zoals je ziet zijn er dus heel wat natuurlijke suikervervangers waar je naar kunt grijpen als je de oude vertrouwde kristalsuiker liever achterwege laat.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?