Plantbased:
het nieuwe normaal

Steeds meer mensen volgen een (grotendeels) plantaardig voedingspatroon, de ontwikkelingen in de levensmiddelenindustrie volgen elkaar in rap tempo op en de bewustwording wordt groter. De toekomst? Die is plantaardig! Maar wat is vegan nou eigenlijk? In het kort is vegan is een levensstijl waarbij geen dierlijke producten worden gebruikt. De reden om voor deze levensstijl te kiezen is wel voor iedereen verschillend. 

Vegan als beginner kan een zoektocht zijn die heel wat vragen oproept. Wij nemen je graag aan de hand in de veganistische wereld en hopen je op deze pagina Vegan voor beginners veel al uit te kunnen leggen. Loop je ooit ergens tegenaan en heb je vragen. Stuur ons een mailtje of een DM, we helpen je graag.

Milieu

Dierenwelzijn

Gezondheid

Waarom zou je plantaardig eten?

De vraag waarom zou je plantaardig eten wordt regelmatig gesteld. Dit is natuurlijk voor iedereen anders maar er zijn drie redenen die vaak worden genoemd: gezondheid, duurzaamheid en dierenwelzijn. Voor de een weegt het ene zwaarder dan het ander. Daarnaast zijn er natuurlijk nog heel veel andere redenen. Het is namelijk ook gewoon heel erg lekker. Wil je nou wat meer weten over de gezondheid, duurzaamheid en dierenwelzijn? Dat kunnen wij heel goed begrijpen. Lees dan ons artikel “waarom zou je plantaardig eten”. Hierin gaan we alle drie de punten in detail langs.

Is vegan gezond?

Een gezond voedingspatroon bereik je vooral door vers en gevarieerd te eten. En dat kan dus zeker plantaardig. Met als bijkomend voordeel dat je vaker een gezond gewicht behoudt. Daarnaast krijg je als vegan over het algemeen minder verzadigde vetten binnen doordat ze geen vlees en volvette zuivel gebruiken. Een lagere inname van verzadigde vetten lijkt in veel onderzoeken gepaard te gaan met minder kans op hart- en vaatziekten. Dus gezond, zou je weer kunnen zeggen. Hoe je jouw veganistische levensstijl gezond kunt houden leggen we je met liefde uit.

Hoe zit het met voedingsstoffen bij een plantaardig dieet?

Deze vraag krijg je als vegan regelmatig voorgeschoteld. Wees gerust, met een plantaardig voedingspatroon kom je prima aan je vitamines, mineralen, eiwitten en andere voedingsstoffen. Er zijn een paar aandachtspuntjes. Gelukkig is dit met supplementen goed op te vangen. De drie essentiële supplementen bij een plantaardig dieet zijn vitamine B12, D3 en omega 3. Alle ins- en outs over een plantaardig dieet hebben we natuurlijk voor je op een rijtje gezet. Zodat je niets hoeft te missen.
vegan hacks

Easy Vegan Challenge

13 vegan hacks

Veganistische producten

Easy Vegan Challenge

Hoe weten we of producten veganistisch zijn?

vegan tips en tricks

Easy Vegan Challenge

Tips en tricks voor de beginnende veganist

vegan apps

Easy Vegan Challenge

Vegan apps die je overal op weg helpen

Vegan koken

Help, geen dierlijke producten meer!? Geen stress, er is nog zó veel waarmee je de lekkerste maaltijden maakt. Dit kan met vlees- en zuivelvervangers, maar hoeft niet. Kies groente als basis en creëer hier je gerecht omheen. Of ga uit van aardappelen, rijst of pasta, als je bedenkt wat je vanavond gaat eten. Elk recept is te veganizen, beloofd. Niet moeilijk of ingewikkeld, wél lekker, volwaardig en helemaal plantaardig.

Gelukkig is er ook heel veel inspiratie. Op onze site vind je veel recepten voor verschillende eetmomenten. En kookboeken op de plank kunnen natuurlijk niet ontbreken om lekker doorheen te bladeren.

Vegan recepten

Living The Green Life en onze partners zorgen elke dag weer voor nieuwe inspiratie om 100% vegan te koken. We helpen je met makkelijke recepten voor elk moment van de dag, met verse ingrediënten die overal verkrijgbaar zijn. Júist met de pure en rijke smaken van groente, fruit en kruiden geniet je van elke maaltijd.

groene burger
Gebakken miso bananen - extra

Wil je meer plantaardig gaan eten? Zo pak je dat aan.

Plantaardig eten, veel mensen willen het proberen maar vinden de eerste stap een uitdaging. Want wat ‘mag’ je wel en wat eet je niet? Het lijkt allemaal enorm spannend maar geloof me, het valt allemaal reuze mee. Voor een vliegende start staat er een basis voor je klaar. Met tips, fijne producten voor in je voorraadkast en meer.

De nieuwste vegan recepten

Couscous salade met kikkererwten en munt
Couscous salade met kikkererwten en munt
Couscous salade met kikkererwten en munt
  •  20 min

Vegan couscous salade met kikkererwten en munt

Vegan smores
Vegan smores
Vegan smores
  •  10 min

Vegan smores

Vegan kipspiesjes
Vegan kipspiesjes
Vegan kipspiesjes
  •  25 min

Vegan oosterse barbecue kipspiesjes

Icecream muffins
Icecream muffins
Icecream muffins
  •  15 min

Vegan ice cream muffins

Je at al geen of nauwelijks vlees en vis. Nu wil je kijken of een veganistisch eetpatroon bij je past. Wat is het verschil? Als vegan eet je voor de volle 100% plantaardig. Dus ook geen dierlijke producten of voeding waar dit in zit, zoals zuivel, eieren, honing, gelatine en kleurstof E120. Omschakelen moeilijk? Nee, dat niet. Je weet snel genoeg wat je wel eet en er zijn tal van alternatieven wanneer je van vegan naar vegan overstapt.

Een fijn beautyproduct vinden wat helemaal vegan is kan soms als een uitdaging voelen. Er zijn namelijk heel wat verborgen ingrediënten die niet vegan zijn en als er geen dierlijke ingrediënten in zitten is het dan wel dierproefvrij? We snappen de frustratie en er is een fijne tool om erachter te komen of jouw favoriete beautyproduct vegan is: de Dierproefvrije – vegan cosmeticalijst. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Bont, leer, zijde: deze materialen, gebruikt in kleding en schoenen, zijn dierlijk. Het is helemaal aan jou of dit wilt dragen. Goed om te weten: de ontwikkelingen voor alternatieven gaan snel. Vegan leer is enorm in opkomst (hello, new shoes!) en bont gaat bij steeds meer modemerken in de ban. Zijn we blij mee, want de leer- en bontindustrie veroorzaakt niet alleen dierenleed, maar ook milieuvervuiling.

Uitnodigen en verbinden, dát is de LTGL-filosofie. Ik startte in 2016 het platform LTGL en deelde hier mijn eerste vegan recepten. Onze Easy Vegan boeken staan bekend om de gezonde, maar vooral lekkere gerechten voor elk moment van de dag. Living The Green Life maakt de vegan lifestyle toegankelijk voor iedereen. Met dagelijks nieuwe recepten, lifestyle en DIY ideeën, plantbased hotspots en achtergrondartikelen.

Waar ben je naar op zoek?