Vaker veganistisch eten? Zo doe je dat!
Een maand lang lekker veganistisch eten! In januari zijn er vaak georganiseerde vegan challenges, maar het hele jaar door kan jij natuurlijk starten met vaker veganistisch eten.. Een goede manier om elkaar te motiveren en te inspireren, en al helemaal fijn als je nog niet zo heel bekend bent met veganistisch eten. Veganuary zette ons aan het denken, wat zijn nou eigenlijk goede tips wanneer je wilt beginnen met een plantaardig dieet? Waar liepen wij tegenaan? Wat had veganistisch eten voor ons makkelijker gemaakt in het begin? Genoeg om te bespreken dus!
Wat is veganistisch eten?
We beginnen even bij het begin voor als je hier nieuw bent. Als je veganistisch eet dan gebruik je geen dierlijke producten in je voedingspatroon. Dus geen vlees, vis, zuivel, eieren, honing, gelatine e.a. En is het oppassen geblazen voor een aantal E-nummers. Wel eet je geweldige groenten en fruit soorten en maak je er lekkere maaltijden van met peulvruchten, granen, noten, zaden, pitten, kruiden en nog veel meer vegan lekkers. Nog helemaal nieuw in de vegan wereld en wil je nog wat meer informatie over de term “vegan”? Lees dan eerst even het artikel “Wat is vegan?”. Dan heb je een beter beeld en kunnen de tips in dit artikel je daarna wat beter op weg helpen.
Veganistisch eten hoeft niet moeilijk te zijn
Plantaardig eten. Het kan een uitdaging zijn om de eerste stap de zetten, maar veel mensen willen het proberen. Wat ‘mag’ je wel en wat eet je niet? Het lijkt allemaal een flinke uitdaging maar het valt uiteindelijk reuze mee. We willen juist inspireren en met onze manier van eten je de mogelijkheid geven de dingen eruit te halen die voor jou werken. Wees dus vooral niet te streng voor jezelf en kijk waar jij je prettig bij voelt. Voor de een is dat een lunch, voor de ander is dat één hele dag veganistisch eten in de week. Alles is goed, niks is fout! Geniet van al het lekkers en breid uit wanneer je er behoefte aan hebt en klaar voor bent!
Je gaat zien dat je niet altijd enorme drastische veranderingen hoeft te doen om vaker veganistisch te eten. Er zijn ook al enorm veel vegan vervangers van producten die je gewend bent om te gebruiken. Denk aan vegan geraspte kaas en vleesvervangers. Allemaal gemaakt voor een makkelijke overstap naar een veganistisch eetpatroon. Eet je graag een boterham bij de lunch en is het even zoeken naar lekker beleg? Er is heel veel broodbeleg vegan zonder dat je het door hebt. Voor inspiratie raden we je aan om de lijst veganistisch broodbeleg eens te bekijken. Van lekkere notenpasta’s tot hummus, van jam tot kaas en nog veel meer vind je in deze lijst.
Verder zijn curries, pasta’s en traybakes enorm makkelijk om te maken en fijne recepten om mee te experimenteren.
Dit heb je nodig in je voorraadkast als je vegan wilt gaan eten
Koekjes, snacks en ander lekkers wat nog in de keukenkast ligt is moeilijk te weerstaan. Geef de producten die hiervan niet vegan zijn aan buren, vrienden en familie. Dan heb jij een goede start, zijn zij ook blij en kan jij lekker je keukenkastjes vullen met de essentials voor jouw plantaardige voedingspatroon. Natuurlijk mag je de ruimte die je hebt vrijgemaakt voor een deel gewoon weer vullen met vegan koekjes en repen voor als je even flinke trek hebt. Maar houd ook wat ruimte vrij voor andere producten die je veel gebruikt als je vaker veganistisch gaat eten. Denk bijvoorbeeld aan peulvruchten. Zowel gedroogd als in pot zijn ze fijn om bij de hand te hebben want ze geven je maaltijd goede voedingsstoffen en een vol gevoel. Denk bijvoorbeeld aan zwarte bonen, witte bonen, kikkererwten en linzen. Deze gebruik je in curries, chili’s, burgers, spreads en zelfs sauzen.
Daarnaast zijn gedroogde peulvruchten pasta’s van bijvoorbeeld linzen en kikkererwten ook heel fijn om in huis te hebben wanneer je zin hebt in een goed pasta gerecht.
Noten, zaden en pitten
Ook in het keukenkastje vind je vaak noten, zaden en pitten. Deze geven veel gerechten net even wat extra’s. In smaak én voedingsstoffen. Over je schaaltje vegan yoghurt, als snack, in een salade of als topping over je avondmaaltijd. Noten, zaden en pitten gebruik je in een plantaardig voedingspatroon regelmatig. Ook kan je met bijvoorbeeld cashewnoten vegan kaas maken of die lekkere romige saus waar je net zin in had.
Tofu, tempeh en seitan
Tofu, tempeh en seitan. Deze drie klassieker hebben we altijd in huis want je gebruikt ze in heel veel verschillende veganistische gerechten. Wat het allemaal precies is vind je in ons lesje over seitan, tofu en tempeh. Ook vertellen we je daar welk product je waarvoor kunt gebruiken.
Plantaardige zuivelvervangers
Vegan zuivelvervangers zijn er tegenwoordig volop en ook deze zijn fijn om in te slaan. Veel soorten plantaardige melk zijn lang houdbaar en dus perfect voor in de voorraadkast. Denk aan amandelmelk, havermelk, kokosmelk, hazelnootmelk, cashewmelk, rijstmelk, sojamelk. De keuze is reuze! Ook hebben we in de koelkast een bakje sojayoghurt staan. Lekker voor ontbijt of een lepeltje voor een dressing of op een soepje.
Fijne smaakmakers
Naast al dit lekkers zijn er nog een aantal dingen die je veel gebruikt als je veganistisch eet, maar deze had je mogelijk al in je kastje staan. Denk aan sojasaus, bouillon, kruiden, specerijen, zoetstoffen zoals ahornsiroop, cacao en pure chocolade, bakpoeder, baking soda, maïzena. Allemaal ingrediënten die niet kunnen ontbreken.
Edelgistvlokken
Het laatste ingrediënt dat we nog even willen benoemen zijn edelgistvlokken. Deze wonderlijke gistvlokjes smaken naar kaas, bevatten eiwitten en nog veel meer vitamine en mineralen! Is een sausje, in de pesto of over een pasta gerecht.
Een voorraadkast groeit wanneer je meer gaat koken. Wanneer je vaker veganistisch gaat eten merk je vanzelf wat je vaker gebruikt en wat jij misschien wel helemaal niet gebruikt. Je hoeft dus nooit voordat je begint al alles in een keer in huis te halen. Wel is het een budget tip voor als je regelmatig producten gebruikt af en toe de grotere verpakking te kopen. Dit is dan even iets meer investeren op dat moment, maar uiteindelijk voordeliger dan steeds te moeten grijpen naar een kleinere verpakking. Specifiekere lijstjes voor ingrediënten die je in je voorraadkastjes kunt bewaren vind je in onze kookboeken terug.
Veganistisch eten in een restaurant
Veel mensen vinden het ingewikkeld om veganistisch in een restaurant te eten. Vind jij dat ook spannend? Wacht daar dan gewoon even mee. Helemaal nergens voor nodig om ‘moeilijke’ situaties op te zoeken, het moet namelijk leuk blijven! Thuis kun je uitgebreid experimenteren, heb je alle ingrediënten bij de hand en sta je fijn in je eigen keuken. Dus nodig vrienden en familie lekker een keer uit en verras ze met nieuwe vegan gerechten! Ga je wel uit eten en weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Bel van tevoren het restaurant op om te vragen wat de mogelijkheden zijn. Hier wordt altijd enthousiast op gereageerd. Een vegetarisch gerecht kan makkelijk veganistisch gemaakt worden door bijvoorbeeld kaas weg te laten.
Vegan kookboeken vol inspiratie om vegan te eten
Inspiratie nodig om vaker veganistisch te eten? Ga naar de boekhandel of struin het internet af op zoek naar leuke vegan kookboeken. Een makkelijk kookboek is de basis voor alles. Practice makes perfect, dus ga aan de slag met al deze leuke recepten en kook veel. Zo raak je bekend met nieuwe smaken, lekkere combinaties en wordt het steeds makkelijker om vaker veganistisch te eten. Zorg vervolgens dat je er twee hebt die je uit je hoofd kan maken en wissel daarmee af. Gebruik eens andere groenten of specerijen. Op deze manier blijf je jezelf uitdagen om veganistisch te eten en eet je nooit hetzelfde. Wij hebben vijf kookboeken die jou op weg kunnen helpen in de webshop staan en daarnaast staat onze boekenkast vol lekkere vegan inspiratie. Benieuwd naar onze 10 favoriete kookboeken? Wij hebben ze voor je op een rij gezet!
Onderzoeken & documentaires
Mensen maken zich snel zorgen over tekorten bij een plantaardig voedingspatroon. En dat snappen we eigenlijk wel. Je hoort er namelijk zo veel over. Maar met een paar kleine aanpassingen hoef je je nergens druk om te maken. Er zijn drie voedingsstoffen die je lastig uit plantaardig eten kunt halen en dat is vitamine B12, omega 3 en vitamine D3. Deze zijn essentieel om bij te slikken als je de overstap naar een veganistisch voedingspatroon zet. De rest van de voedingsstoffen kun je in principe ook prima uit plantaardige voeding halen. Varieer voldoende en eet genoeg. In ons boek Weigt Loss Plan bespreken we alle voedingsstoffen stuk voor stuk, leggen we je uit waar je het uithaalt en hoe je ervoor zorgt dat je wel voldoende ervan binnen krijgt. Dit boek kan jou alle basis informatie geven die je nodig hebt voor een gezond plantaardig dieet.
Wil je iets meer weten over die drie basis voedingsstoffen die we aanraden om bij te slikken? Je leest het in ons artikel over supplementen die een plantaardig voedingspatroon kunnen aanvullen.
Vegan inspiratie
Ben je opzoek naar wat inspiratie? Op social media zijn er genoeg leuke pagina’s, mensen en groepen om te volgen! Deze zullen je niet alleen inspireren maar ook enthousiasmeren! Favorieten op instagram zijn voor mij Loni Jane, DeliciouslyElla, Rawvana, Earthyandy, Ellenfisher en natuurlijk ons eigen kanaal livingthegreenlife.nl! Zeker een kijkje waard!
We hopen dat we hiermee veganistisch eten wat leuker en makkelijker maken voor jullie! Als je vragen hebt, mail ons dan of laat een berichtje achter, we helpen jullie graag op weg!
Share
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.
Opmerkingen
Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan
- Simpel en gezond
- Goed voor de wereld
- Gegarandeerd afvallen
Vegan recepten en meer
Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.