De supplementen die een plantaardig voedingspatroon kunnen aanvullen

We krijgen vaak de vraag: ‘welke voedingsstoffen ontbreken binnen een plantaardig voedingspatroon?’. Wanneer je gezond en gevarieerd eet, moet er gelet worden op de inname van vitamine B12, omega 3 en vitamine D3. Dit hoeft geen uitdaging te zijn dankzij supplementen maar vraagt wel wat tekst en uitleg. Wil jij geen tekorten vanuit je voeding dan is dit artikel belangrijk om bij de hand te houden.

Ieder lichaam is verschillend en niet iedereen eet gedurende de dag hetzelfde. Om deze reden bestaat er een verschil van voedingsstoffen die per persoon wordt opgenomen. Over het algemeen is bewezen dat het mogelijk is om met een plantaardig voedingspatroon voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. De uitzondering hierop wordt gevonden in vitamine B12, omega 3 en vitamine D3. Supplementen kunnen hierin ondersteunen.

De bruikbare vorm van vitamine B12 zit voornamelijk in dierlijke producten, vandaar dat het met een plantaardig voedingspatroon wordt aangeraden deze te suppleren. Geloof ons, je wilt echt je voorraadje vitamine B12 blijven aanvullen. Vitamine B12 ondersteunt het concentratievermogen, geheugen, gemoedstoestand en leerprestaties. Daarnaast helpt het de energie vrij te maken uit voeding en ondersteunt daarmee het energieniveau. Verder speelt vitamine B12 een belangrijke rol in de opbouw van zenuwcellen en zorgt het mede voor een goede weerstand. Genoeg reden om supplementen te gebruiken maar wil je meer weten over vitamine B12, in dit artikel gaan we hier verder op in.

Drie van de bekendste vormen van omega 3 zijn: ALA, EPA en DHA. De vorm ALA (alfa-linoleenzuur) kun je wel uit plantaardige voeding halen wanneer je producten als oliën, zaden en pitten opneemt in je menu. ALA moet je lichaam zelf omzetten naar de vormen EPA en DHA. EPA en DHA worden gezien als de dierlijke vorm. Maar toch zijn er ook plantaardige bronnen, namelijk algen. Omdat dit niet altijd even gemakkelijk gaat heb je flink ALA nodig om aan deze behoefte te voldoen. Om deze reden wordt geadviseerd je voeding te ondersteunen met een plantaardig supplement. ALA, EPA en DHA ondersteunen, op verschillende manieren, de gezondheid. ALA is goed voor de cholesterolspiegel. Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 gram ALA per dag. Bij een inname van 250 milligram DHA per dag zijn ook gunstige effecten geconstateerd. DHA kan ondersteunen bij de conditie van het oog en is een belangrijk bouwsteen voor de hersenen. Daarnaast kan de combinatie van DHA en EPA met een inname van 3 gram (bij elkaar opgeteld), helpen een normale bloeddruk in stand te houden. Bij een dagelijkse inname van 250 milligram EPA en DHA wordt een positieve bijdrage geleverd aan de normale werking van het hart.

En last but not least in dit lijstje: vitamine D3. Vitamine D3 is de geactiveerde vorm van vitamine D2. Het omzetten van vitamine D2 naar D3 gebeurt in dieren en mensen onder invloed van zonlicht. In algen wordt een plantaardige vorm van vitamine D3 gevonden, maar dit wordt niet veel geconsumeerd in Europa. Daardoor wordt het suppleren van vitamine D3 aangeraden voor veganisten. De actieve vorm van vitamine D heeft verschillende positieve effecten op het lichaam die je niet wilt missen. Vitamine D draagt onder andere bij aan een normaal calciumgehalte in het bloed, de instandhouding van normale botten en de normale werking van het immuunsysteem.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?