Welke ingrediënten zijn nou wel of niet vegan?

Als je vegan bent, dan zijn er een aantal ingrediënten in producten die je mijdt. Als beginnende veganist kan het soms even zoeken zijn wat nu wel en niet past binnen een plantaardig dieet. Dat je geen vlees, vis, zuivel, eieren en honing eet, is je waarschijnlijk al duidelijk. Maar er zijn ook een aantal instinkers waar je in eerste instantie niet bij stil staat. Om je op weg te helpen, vertellen we meer over een aantal verborgen dierlijke ingrediënten. Ook leggen we je uit welke termen niet veganistisch lijken, maar toch wel zeker vegan producten aanduiden! We hopen je hiermee een handje te helpen in het enorme supermarktassortiment.

Dit zijn een paar verborgen dierlijke ingrediënten die vaak op etiketten vermeld staan en waardoor je dus weet dat het product niet vegan is:

 

Gelatine
Waarschijnlijk weten de meesten van jullie dit al, maar we vermelden het toch maar even voor de zekerheid. Gelatine is een bindmiddel dat wordt gemaakt van slachtafval, zoals huid en botten. Het wordt onder andere toegevoegd aan snoep, pudding, taarten en marshmallows. Gelukkig worden er genoeg varianten zonder gelatine gemaakt.  Het E-nummer voor gelatine is E441, maar tegenwoordig wordt gewoon de volledige naam gebruikt op ingrediëntenlijsten.

 

Schellak
Dit is een glansmiddel en wordt vaak vermeld op de verpakking als E904. Schellak wordt gemaakt van de afscheiding van de lakschildluis. In het proces worden ze vaak gedood. Wist je dat er 50.000 tot 300.000 luizen nodig zijn voor 1 kilo schellak? Wij wisten dit eerst ook nog niet, maar worden er nu niet bepaald vrolijk van. Het wordt vaak gebruikt bij citrusvruchten, appels, snoep, maar ook non-food zoals meubels en cosmetica. Er zijn supermarkten die standaard schellak gebruiken voor hun citrusvruchten. Altijd goed om even te checken dus!

 

Bijenwas
Een ander dierlijk bijproduct dat als glansmiddel gebruikt wordt, is bijenwas. De naam geeft het al weg: dit glansmiddel komt van de bij. Bijenwas wordt in sommige producten gebruikt als antikloddermiddel. Je vindt het terug in snoep, cosmetica en kaarsen. In de E-nummer lijst staat de term bekend onder de noemer E901.

 

Weipoeder
Wei is een bijproduct van de kaasbereiding. Het wordt nog altijd in veel producten gebruikt. Van koekjes tot chocolade en van chips tot frisdrank. Goed opletten dus!

 

Karmijn
E120, ook wel karmijn genoemd, is een rode kleurstof en wordt onder meer in voedsel en make-up gebruikt. Veel producten met een rode of roze kleur zullen karmijn bevatten. Deze kleur wordt van de cochenilleluis gemaakt. Check dus van te voren even of de roze snoepjes of rode lipsticks wel karmijn-vrij zijn. Er zijn genoeg plantaardige alternatieven om je eten en producten een rood kleurtje te geven, zoals rode biet.

 

E-nummers
Verder zijn er nog heel wat andere verborgen termen die van dierlijke komaf zijn. Vaak worden deze als E-nummer neergezet. Het is daarom slim om E-nummers altijd even te controleren. Je hebt bijvoorbeeld E542 (beendermeel), E-913 (lanoline) en E966 (lacitol). Maar er zijn ook twijfelgevallen, zoals E422 (glycerol). Gelukkig is er een E-nummerkaart zodat je het gemakkelijk en snel kunt opzoeken.

 

Instinker: Is melkzuur vegan?
Na heel wat ingrediënten genoemd te hebben die niet vegan zijn, hebben we ook nog een instinker voor jullie: melkzuur. Als beginnend veganist zou je misschien met een grote boog om alles met het woord ‘melk’ heenlopen. Je zou namelijk denken dat melkzuur uit melk wordt gewonnen, maar niets is minder waar. Melkzuur (E270) is namelijk altijd plantaardig. Melkzuur is namelijk een stofje dat ontstaat door biologische processen, bijvoorbeeld fermentatie. Good to know, right? Wil je meer weten over wat melkzuur precies is? We schreven daar een uitgebreider artikel over!

We hopen dat jullie hier iets aan hebben!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?