Vitamine B12

Vitamine B12, misschien wel de meest besproken vitamine onder veganisten. Vitamine B12 zit voornamelijk in dierlijke producten, waardoor het een aandachtspunt is als je alleen plantaardig eet. Waarom vitamine B12 belangrijk is en hoe je er als veganist voldoende van binnen kunt krijgen, lees je in dit artikel.

Vitamine B12, ook wel cobalamine, heeft als bijzondere eigenschap dat ons lichaam het kan opslaan, terwijl het een wateroplosbare vitamine is. Je kunt dus een voorraadje vitamine B12 aanleggen! En dit is fijn, want het is een vitamine met vele functies in het lichaam.

Functies van vitamine B12

Cobalamine valt onder andere onder de energie-vitamines. Het draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid vitamine B12 is namelijk van belang voor de rode bloedcellen. De rode bloedcellen vervoeren op hun beurt weer het zuurstof in je bloed. Daarnaast ondersteunt cobalamine de opbouw van zenuwen. Daarmee draagt het bij aan de normale werking van het zenuwstelsel. Ook is vitamine B12 als co-enzym betrokken bij de eiwitstofwisseling en de vorming van DNA en RNA. En alsof dat nog niet genoeg is; vitamine B12 ondersteunt ook het immuunsysteem.

Oorsprong

De vitamine B12 dat in ons lichaam kan worden opgenomen, wordt aangemaakt in het maag-darmkanaal van dieren. Daardoor kunnen we het alleen binnenkrijgen door dierlijke producten te eten. De vitamine B12 die in bijvoorbeeld algen of bananenschillen voorkomt, kunnen wij niet goed opnemen. Bij een plantaardig voedingspatroon kun je daarom geen vitamine B12 uit de directe voeding halen.

Aanvullen van vitamine B12

Naast veganisten kunnen ook vegetariërs vitamine B12 aanvullen met een voedingssupplement. Wanneer je niet voldoende vitamines binnenkrijgt via de voeding, kan een supplement een goede aanvulling zijn. En, bij senioren van ongeveer boven de 65 jaar kan de opname van vitamine B12 minder goed zijn. Dit komt door de werking van de maag. Senioren kunnen hun B12 inname vanuit de voeding aanvullen door extra B12 te slikken.

Vegan supplementen

Je lichaam maakt dan wel een voorraadje vitamine B12 aan als je er veel van binnen hebt gekregen, maar deze zal afnemen als je plantaardig of grotendeels plantaardig gaat eten. Hoewel er aan bijvoorbeeld plantaardige zuivelvervangers wel vitamine B12 wordt toegevoegd, kom je dan vaak nog niet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 2,8 microgram bij personen vanaf 14 jaar en ouder. We raden daarom aan om de voeding aan te vullen met een B12 supplement als je plantaardig eet.

Er bestaan verschillende vormen van vitamine B12. Je kunt het beste kiezen voor een actieve vorm, deze vorm kan namelijk direct door het lichaam gebruikt worden. Deze actieve vormen heten adenosylcobalamine en methylcobalamine en zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar als  zuigtabletten of plantaardige capsules.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen . AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we jullie goed en deskundig te kunnen informeren.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Partner van

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?