Advertentie

Vegan en gezond, waar moet je op letten?

De eerste meningen over vegan en gezond zijn erg verschillend. De een roept direct: ‘nee, vegan eten is absoluut niet gezond’ terwijl een ander zich nog nooit beter heeft gevoeld na overstap op een plantaardig dieet. Kun je deze twee woorden wel in dezelfde zin gebruiken? Wanneer is vegan eten wel gezond en wanneer zijn de vraagtekens terecht?

Je verwacht natuurlijk dat we meteen een hele harde ja zeggen op de stelling vegan is gezond. En zeker zijn we het er mee eens dat het gezond kan zijn. Alleen is het in onze ogen wel een “ja, maar…” geval. En die “maar” noemen we omdat het gezond kan zijn als je het goed aanpakt. Vegan kan namelijk net als andere voedingspatronen ook gewoon ongezond zijn.

Zakken chips, vette frietjes met een vegan mayo en die vegan bitterballen erbij, maken vegan natuurlijk niet meteen een gezond voedingspatroon. Maar laten we het even positief gaan bekijken.

Vegan en gezond

Vegan en gezond, het kan absoluut hand in hand gaan. Veel mensen die switchen naar een vegan leefstijl gebruiken veel meer groenten, peulvruchten en fruit dan voorheen. Deze producten bevatten enorm veel goede voedingsstoffen waar je lichaam erg blij van wordt. Wel is het belangrijk om veel te variëren. Op deze manier krijg je van alles wat binnen. Niet voor niets zie je op instagram en pinterest de quote: ‘eat the rainbow’ zo vaak voorbij komen.

Ook krijgen vegans over het algemeen minder verzadigde vetten doordat ze geen vlees en volvette zuivel gebruiken. Een lagere inname van verzadigde vetten lijkt in veel onderzoeken gepaard te gaan met minder kans op hart- en vaatziekten. Dus gezond, zou je weer kunnen zeggen.

Daarnaast zijn bijvoorbeeld volkoren graanproducten ook in veel gevallen veganistisch waardoor je ook daaruit veel goede voedingsstoffen zoals vezels, ijzer en B-vitamines kan halen.

En toch hadden we een “ja, maar…” reactie. Hoe zit dat dan?

Wat zijn de aandachtspunten?

Naast dat vegan fastfood gewoonweg niet gezond (hoe graag we dit ook zouden willen), zijn er nog een aantal andere aandachtspunten:

  • Vegan en eiwitten: je hebt vast wel eens gehoord of gelezen over de eiwitinname bij een vegan eetpatroon. Het klopt inderdaad dat dit wat meer aandacht vraagt. We hebben net een artikel hierover online gezet: vegan en eiwitrijk. Hierin vind je alle informatie.
  • Ook andere voedingsstoffen verdienen net even wat extra aandacht. De ene kan veel wel uit zijn of haar voeding halen en de ander moet het bijslikken. Dit is afhankelijk die je maakt gedurende de dag, eet je minder gevarieerd dan wordt aangeraden calcium, jodium en vitamine B2 te suppleren.
  • Daarnaast zijn er voedingsstoffen die niet of nauwelijks uit voeding te halen zijn. Namelijk vitamine D3, B12 en omega 3. Door deze, met behulp van supplementen, aan te vullen zorg je ervoor je geen tekorten oploopt van deze voedingsstoffen.
  • En eet gevarieerd zodat je van alles wat binnen krijgt!


Door de juiste voedingskeuzes te maken en de juiste supplementen bij te slikken kunnen we eigenlijk met zekerheid zeggen dat je vegan en gezond in een adem mag noemen.

Eet voldoende

Door de switch naar een plantaardig voedingspatroon kan het zijn dat je kiest voor veel groenten. Deze vullen wel voor een tijdje maar bevatten erg weinig kilocalorieën en daar heb je nou wel voldoende van nodig om energie te hebben om optimaal te functioneren. Door peulvruchten, vleesvervangers, volkoren graanproducten en zo af en toe iets lekkers zorg je ervoor dat je wel voldoende koolhydraten, vetten en eiwitten binnen krijgt en daarmee direct de calorieën meepakt.

Meer gedetailleerde informatie over vegan en gezondheid, de aandachtspunten en voedingsstoffen lees je in ons nieuwe boek “Weight loss plan”.

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Wanneer is koek vegan?
Geef je huid een sterren behandeling met STARSKIN®
Onze favoriete vegan beauty lijnen van bekendheden
De lekkerste pannenkoeken bak je met deze plantaardige melk

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Zoek hier naar jouw favoriete gerecht, lifestyle blog of product.

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?