Vegan en gezond, waar moet je op letten?

Vegan eten kan zeker gezond zijn, mits je het op de juiste manier aanpakt. Er liggen namelijk wat tekorten op de loer. Door een goede balans te vinden in je voeding én het gebruik van supplementen is er geen reden om je zorgen te maken.

Is vegan gezond? De meningen zijn verdeeld

De meningen over vegan en gezond zijn als zon en maan. De een roept direct: ‘nee, vegan eten is absoluut niet gezond’ terwijl een ander zich nog nooit beter heeft gevoeld na overstap op een plantaardig dieet. Kun je deze twee woorden wel in dezelfde zin gebruiken? Wanneer is vegan eten gezond en wanneer zijn de vraagtekens terecht?

Je verwacht natuurlijk dat we meteen een hele harde ja zeggen op de stelling vegan is gezond. En zeker zijn we het er mee eens dat het gezond kan zijn. Alleen is het in onze ogen wel een “ja, maar…” geval. En die “maar” noemen we omdat het gezond kan zijn als je het goed aanpakt. Vegan kan namelijk net als andere voedingspatronen ook gewoon ongezond zijn.

Zakken chips, vette frietjes met een vegan mayo en die vegan bitterballen erbij, maken vegan natuurlijk niet meteen een gezond voedingspatroon. Maar laten we het even positief bekijken.

Waarom is vegan gezond?

Vegan en gezond, het kan absoluut hand in hand gaan. Veel mensen die switchen naar een vegan leefstijl gebruiken veel meer groenten, peulvruchten en fruit dan voorheen. Deze producten bevatten enorm veel goede voedingsstoffen waar je lichaam erg blij van wordt. Wel is het belangrijk om veel te variëren. Op deze manier krijg je van alles wat binnen. Niet voor niets zie je op instagram en pinterest de quote: ‘eat the rainbow’ zo vaak voorbij komen.
Ook krijgen vegans over het algemeen minder verzadigde vetten binnen doordat ze geen vlees en volvette zuivel gebruiken. Een lagere inname van verzadigde vetten lijkt in veel onderzoeken gepaard te gaan met minder kans op hart- en vaatziekten. Dit kun je dus zeker gezond noemen!
Daarnaast zijn bijvoorbeeld volkoren graanproducten ook in veel gevallen veganistisch waardoor je ook daaruit veel goede voedingsstoffen zoals vezels, ijzer en B-vitamines kan halen.
En toch hadden we een “ja, maar…” reactie. Hoe zit dat dan?

Ook krijgen vegans over het algemeen minder verzadigde vetten doordat ze geen vlees en volvette zuivel gebruiken. Een lagere inname van verzadigde vetten lijkt in veel onderzoeken gepaard te gaan met minder kans op hart- en vaatziekten. Dus gezond, zou je weer kunnen zeggen.

Daarnaast zijn bijvoorbeeld volkoren graanproducten ook in veel gevallen veganistisch waardoor je ook daaruit veel goede voedingsstoffen zoals vezels, ijzer en B-vitamines kan halen.

En toch hadden we een “ja, maar…” reactie. Hoe zit dat dan?

Wanneer is vegan eten niet gezond?

Je hebt naast al die heerlijke gerechten die vol zitten met de kleuren van de regenboog, vitamines en mineralen ook genoeg vegan junkfood. Die zak chips is gewoon vegan en vegan mayonaise is te koop in velen smaken. Ook de vegan variant van junkfood is (hoe graag we dit ook zouden willen verkopen als ‘goed voor je’), ongezond. Verder kan veganistische voeding ongezond zijn als je iedere dag hetzelfde eet, weinig varieert in je voedingspatroon en niet je voeding goed uitbalanceert. Dan kun je tekorten aan voedingsstoffen krijgen, maar dit geldt natuurlijk ook als je niet vegan eet. Daarnaast is het met een plantaardig voedingspatroon ook ongezond als je niet de juiste supplementen slinkt. Hier komen we hieronder even kort op terug.

Verder heb je misschien wel eens gelezen of het een en ander gehoord over eiwitten in plantaardige voeding. Het klopt inderdaad dat dit wat meer aandacht vraagt. We hebben net een artikel hierover online gezet: vegan en eiwitrijk. Hierin vind je alle informatie.

Kom je niets tekort als je vegan eet?

Waarschijnlijk had je al door dat er wel een kans is op tekorten als je veganistisch eet. Maar dit is erg goed te voorkomen. Er zijn een aantal voedingsstoffen die wat extra aandacht verdienen om vegan eten gezond te houden. Het ligt er bij deze voedingsstoffen erg aan wat je eet. Met gevarieerde voeding waar je voldoende van eet (dus niet door afvalt) is de kans groot dat je voldoende van deze voedingsstoffen binnen krijgt. Maar als je in een afvalprogramma zit, niet gevarieerd eet of niet heel gezond eet, moet je extra letten op de volgende voedingsstoffen: calcium, jodium en vitamine B2. Lees de artikelen over deze voedingsstoffen om erachter te komen in welke producten ze zitten en hoe je dus toch voldoende binnen kunt krijgen.

Daarnaast zijn er voedingsstoffen die niet of nauwelijks uit plantaardige voeding te halen zijn. Namelijk vitamine D3, B12 en omega 3. Door deze, met behulp van supplementen, aan te vullen zorg je ervoor je geen tekorten oploopt van deze voedingsstoffen.

Deze gezondheidsvoordelen kun je merken

De voordelen die je merkt als je vegan gaat eten zijn voor iedereen verschillend. De eerste dingen die veel mensen merken is dat ze een rustigere en gezondere huid hebben en meer energie ervaren door de dag heen. Verder laten verschillende onderzoeken zien dat je door de lagere inname van LDL-cholesterol minder kans hebt op een hoge bloeddruk, hart en vaatziekten en diabetes. Verder lijkt het erop dat je met een veganistisch voedingspatroon gemakkelijker een gezond gewicht kunt behouden.

Wel hebben meer factoren invloed op deze voordelen. Een geheel gezonde levensstijl is essentieel voor je gezondheid. Je bereikt het helaas niet door alleen op een goede manier veganistisch te eten.

Is vegan gezond? Met deze gezonde vegan recepten zet je een goede stap

Vegan kan dus zeker gezond zijn, maar waar begin je? We hebben gelukkig een hele hoop gezonde vegan recepten online staan en in het boek Easy Vegan weight loss plan vind je een 12 weken programma voor een goed uitgebalanceerd plantaardig voedingspatroon.

De juiste balans en variatie is essentieel. De voedingsstoffen die je gemiddeld door de week heen binnenkrijgt tellen. Daar kan een gezond recept aan bijdragen, maar het is op zichzelf geen garantie.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van gezonde vegan recepten die wij maar al te graag maken. Lekker van smaak en erg gevarieerd. Experimenteer er lekker oplos en vergeet niet je voedingssupplementen in te nemen om ervoor te zorgen dat jouw vegan lifestyle gezond is.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?