Hoe krijg je als vegan genoeg omega 3 binnen?

Wist je dat bijna niemand genoeg omega 3 binnenkrijgt? Omdat veganisten geen vis eten of vissupplementen slikken, zijn wij al helemaal de pineut. Althans, dat dachten we. Wij wisten namelijk niet dat vissen de omega 3-vetzuren niet zelf produceren, maar dat ze die binnenkrijgen via plankton uit algen. Als vegan zijn er dus genoeg opties om je dagelijkse doses omega 3 binnen te krijgen. Wij spraken met hormoon- en gewichtscoach Mirella Klanke om hier meer over te weten te komen.

Als hormoon- en gewichtscoach helpt Mirella Klanke vrouwen met cyclusproblemen, en vrouwen die in de overgang zitten en daar vervelende ervaringen mee hebben. Door middel van voeding helpt ze hen om hormonaal in balans te komen, waardoor klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Mirella’s missie is om zoveel mogelijk vrouwen te helpen naar een gezondere levensstijl en een goede hormoonbalans.

Kun je in Jip-en-Janneke-taal uitleggen wat omega 3 is, want het is nog best ingewikkeld…

‘Omega 3 is een vetzuur, net als omega 6. Deze twee vetzuren werken samen en moeten in balans zijn. Wij krijgen veel omega 6 binnen. Dat zit eigenlijk overal in: koekjes, chips, fastfood, dat soort dingen. Hierdoor gaat de omega 3-balans naar beneden. Als je te weinig tot geen omega 3 binnenkrijgt, dan is er een hele grote kans dat je een verstoorde vetzuurbalans hebt. Die disbalans noemen wij laaggradige ontstekingen, en kan gezondheidsproblemen of ziektes als gevolg hebben. Bijvoorbeeld diabetes type 2, hart- en vaatziekten en zelfs kanker.’

Om genoeg omega 3 binnen te krijgen zou je vier in het wild gevangen, vette vissen op een dag moeten eten. Dan begrijp je wel dat veganisten niet genoeg omega 3 binnenkrijgen. Maar wees niet getreurd: 90% procent van alle Nederlanders zijn uit balans, dus ook degenen die wel vlees en vis eten. Vegans kunnen het vetzuur voornamelijk uit zaden en noten halen, maar dan krijg je nooit genoeg binnen. Chiazaden, lijnzaden, een handje walnoten, pompoenpitten en zonnebloempitten zijn een goede manier om alsnog iets van vegan omega 3 binnen te krijgen.

Volgens Mirella krijg je bij het slikken van vissupplementen toch altijd iets van vervuiling binnen, omdat de zee vervuild is en vis tegenwoordig ook gekweekt wordt. Bij het slikken van een plantaardig omega 3-supplement krijg je geen troep binnen. Dit product is in Nederland al op de markt, maar het is helaas nog vrij onbekend. Veel van de therapeuten waar Mirella mee samenwerkt werken met vegan omega 3. ‘Ik heb zelf een plantaardig omega 3 uit Scandinavië. Dit vloeibare omega 3 neem je in op basis van jouw lichaamsgewicht, want iedereen heeft een ander lichaamsgewicht. Deze manier zorgt ervoor dat iedereen voldoende omega 3 binnenkrijgt. Het is mooi dat wij ook kunnen testen of je een disbalans hebt in de vetzuren. Dit gaat door middel van een klein vingerprikje. Dit wordt onderzocht door een onafhankelijke laboratorium in Noorwegen. Meten is weten!’

Wat als je niet voldoende omega 3 binnenkrijgt?

‘Omega 3 is voor je hele lichaam belangrijk, en zeker voor het brein. Dit vetzuur helpt tegen allergieën en het kan diabetes, hart- en vaatziekten en kanker voorkomen. Het kan zelfs helpen om ADHD beter onder controle te krijgen. Als je Googelt op iets waar je last van hebt, dan komt er negen van de tien keer wel uit dat je omega moet bijslikken.’

Mirella vindt dat iedereen vegan omega 3 moet bijslikken. ‘Ik raad het mijn klanten met een hormonale disbalans ook altijd aan. Omega is bijna altijd de eerste stap naar gezondheid. Je hebt een celmembraan in je lichaam en als die te hard is, dan wordt al het gezonde eten niet opgenomen door je lichaam. Als je omega 3 neemt, versoepeld het celmembraan. Dan kunnen de afvalstoffen eruit en de goede voedingsstoffen erin. Je ziet dan altijd dat mensen weer meer energie krijgen.’

Zelf probeert Mirella voldoende omega 3 binnen te krijgen door elke dag te beginnen met een smoothie met zaden, pitten en spirulina. In spirulina zit voornamelijk omega 6, maar is hartstikke goed en gezond. Een vitamine bommetje als ontbijt dus, en wie ons langer kent weet dat wij daar fan van zijn!

Heb je nog een laatste advies voor ons, en alle andere vegans?

‘De meeste mensen weten wel dat omega 3 goed voor je is, maar beseffen lang niet altijd hoe belangrijk het vetzuur is. Daarnaast zijn er al genoeg mensen die omega 3 bijslikken, maar vaak nog te weinig. Op het potje staat meestal “twee capsules per dag”, maar dat is niet voldoende. Ik reken het weleens uit en dan blijkt dat je wel acht capsules op een dag moeten slikken. Capsules van de drogist zijn duur en vaak toch uit balans, dus het is zonde om daar veel geld in te steken. Ik zou iedereen willen aanraden om dat geld in plantaardig omega 3 te stoppen, wat echt op jouw lichaamsgewicht is afgemeten.’ Als je updates van onze website nooit mist dan heb je onze favoriete vegan omega 3 vast wel voorbij zien komen: de Arctic Blue – Vegan Omega 3.

 

Blijf up-to-date via @mirellaklanke op Instagram.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?