Waarom zou je plantaardig eten?

Wat is eigenlijk plantaardig eten en waarom zou je dit doen? Iedereen die vegan eet heeft zijn eigen reden om dit te doen, maar een paar redenen zijn erg populair. Deze zetten we graag voor jullie op een rijtje!

Plant based
Als je plantaardig eet, eet je geen producten die dierlijk zijn. Dit klinkt misschien als een enorme stap maar veel producten zijn in de basis al plantaardig! Maar goed, eerlijk is eerlijk, in het begin is het even zoeken. Als je tips wilt over hoe je makkelijker vaker plantaardig kan gaan eten, lees dan een ander artikel dat we eerder hebben geschreven. Maar, wat zijn nou redenen om de stap naar veganistisch eten te zetten?

Veel mensen zijn je al voor gegaan overigens! De Vegetariërsbond maakte op World Vegan Day (1 november) bekend dat op dit moment 1,5% van de Nederlanders iedere dag veganistisch eet. Dit komt neer op zo’n 261.000 mensen op dit moment, waarbij iedereen zijn of haar eigen reden heeft om plant based eten. De drie voornaamste redenen die mensen noemen zijn hun eigen gezondheid, het milieu en het verminderen van dierenleed. Lichaam, dier en milieu dus. Hoe dat precies zit? Check it out!

Vegan voor je eigen gezondheid

Je kan zeggen dat een gezond voedingspatroon eentje is die aan de volgende dingen voldoet: de energiebehoefte en de behoefte aan macronutriënten (vetten, koolhydraten en voldoende eiwitten) en micronutriënten (vitamines en mineralen). Daarnaast lijkt het logisch te stellen dat je eetpatroon ervoor moet zorgen dat je lichaam zo optimaal mogelijk kan functioneren. Dit wil zeggen: streven naar een zo min mogelijke kans op ziektes en aandoeningen die veroorzaakt zijn door het voedingspatroon.

Geen één voedingspatroon kan dit je allemaal geven, maar er zijn zeker gezondere en ongezondere keuzes die je kunt maken. Het gaat allemaal om het houden van een goede balans. De gezondheidsraad concludeert in een ondersteunend rapport van de Richtlijnen Goede Voeding 2015 dat een vegetarisch voedingspatroon ten opzichte van een omnivoor voedingspatroon de bloeddruk verlaagt. 1. Dit hangt weer samen met een lager risico op hart- en vaatziekten die veroorzaakt worden door een hoge bloeddruk 1. 2. 3. Dit voordeel geldt ook voor een veganistisch voedingspatroon. Dat lijkt te ontstaan doordat men dan minder verzadigd vet binnen krijgt omdat ze dan minder dierlijke producten eten. 4.5.

Maar dat is niet alles. Als je overstapt naar een voedzaam plantaardig voedingspatroon grijp je vaak naar meer groenten en fruit dan voorheen. Dit zorgt voor een grotere hoeveelheid goede voedingsstoffen. Ook zit in plantaardige eiwitbronnen vaak minder kilocalorieën dan in dierlijke eiwitbronnen, waardoor veel mensen ervaren dat ze afvallen met een volledig plantaardig voedingspatroon.

Orange Fit attendeerde ons op nog een gaaf voordeel voor je gezondheid. Ze stellen dat plantaardig eten je lichaam kan trainen om minder trek te hebben in junkfood. Dit komt door verschillende factoren. Twee daarvan zijn dat je je smaakpapillen traint door anders te gaan eten en groene groenten verminderen de honger naar suikers. 6.

Let op: Wel liggen er soms tekorten aan goede voedingsstoffen op de loer, waar je dus goed op moet letten. Bijvoorbeeld vitamine B12 en vitamine D. Als je hier echter goed mee omgaat, je inleest en met verrijkte voeding en voedingssupplementen de tekorten aanvult, hoef je je nergens zorgen over te maken.

 

 

Plantaardig eten voor het milieu

Hoe cliché het ook klinkt, de uitspraak “there is no planet B” slaat de spijker op de kop. Want, als je iets wilt veranderen aan hoe het nu gaat met de vervuiling van het milieu en onze aarde, dan hebben we wel een tip: laat wat vaker de dierlijke producten staan. Plantaardige voeding heeft over het algemeen een minder belastende werking op het milieu. Dierlijke producten zorgen namelijk – in tegenstelling tot plantaardige producten – voor veel CO2 uitstoot, wat een belastend effect heeft op het milieu.

Als we alleen al kijken naar ons eigen kikkerlandje dan veroorzaakt de huidige voedselproductie, waarbij veel Nederlanders vlees eten, tussen de 20 en 35% van de totale uitstoot van broeikasgassen (dit noemen veel mensen over het algemeen de CO2 uitstoot). Met een plantaardig voedingspatroon kan dit grandioos verlaagd worden! Natuurlijk is veganistisch eten niet CO2 neutraal maar het is absoluut minder belastend voor de aarde.

Dat is echter nog niet alles wat betreft de invloed van dierlijke producten op onze aarde. Vlees- en zuivelproducten zijn namelijk verantwoordelijk voor 66% van het watergebruik en 54% van het landgebruik in de landbouw. 7. Dat is wel heel veel liter water! Groenten en peulvruchten scoren op deze vlakken een stuk lager als het gaat om milieubelasting. 8.9. Een voedingspatroon waarbij je weinig dierlijke producten consumeert, en juist veel groenten en peulvruchten eet, zou daarom ideaal zijn voor het milieu.

Bij een veganistisch voedingspatroon is het wel van belang om de oorsprong van producten in de gaten te houden. Want ook transport heeft een milieubelastende werking, ook al eet je dan geen dierlijke producten. 7.8. Die reisafstand geldt eigenlijk voor ieder product dat je koopt. Wil je duurzamer eten en ook duurzamer leven? Kies dan naast een veganistisch voedingspatroon ook voor producten die niet van ver komen, zodat je de totale uitstoot zo laag mogelijk houdt. 7. Je kan dit al heel gemakkelijk doen door producten uit het seizoen te kopen, dan is de kans groot dat het gewoon van eigen bodem komt!

Soja behoeft hierbij wel nog wat extra aandacht. Vlees wordt in veel gevallen vervangen door soja, maar hierbij moet je wel extra goed opletten waar het vandaan komt. Bij soja uit Zuid-Amerika is er namelijk een grote kans dat er oerwoud is weggehaald ten behoeve van de verbouwing van soja. 10. Soja uit Europa of Canada is vaak minder belastend voor de aarde, omdat hiervoor geen oerwoud heeft hoeven te verdwijnen. 10. Soja uit Europa is al helemaal ideaal, door de kortere reisafstand.

Hier kan je dus allemaal op letten bij de aankoop van je sojaproducten. Natuurlijk is het wel of niet kappen van oerwoud niet het enige criterium bij het bepalen van de duurzaamheid van een product zoals soja. In de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS) zijn criteria ontwikkeld speciaal voor meer duurzame sojaplantages. 10. Er zijn daarin afspraken gemaakt over de arbeidsomstandigheden, de teeltmethodes en het landgebruik (dat niet ten koste mag gaan van natuurgebieden). Je kan dus kijken waar je product vandaan komt en daarnaast kan je ook nog letten op de RTRS-certificatie om een weloverwogen keuze te maken. Weet wel: al haal je de minst duurzame soja en andere peulvruchten uit verre landen die helemaal naar ons toegevlogen zijn, dan is de kans groot dat je milieuvoetdruk alsnog lager is dan wanneer je vlees (of andere dierlijke producten) zou eten.

 

Vegan lifestyle voor dierenwelzijn

We kunnen het niet mooier maken dan het is, helaas. Het is een feit: of het bij het maken van dierlijke producten voor in de verkoop nou gaat om het slachten van dieren voor vlees of het fokken van dieren voor zuivel, het gaat er in vele gevallen echt niet allemaal even lief en fijn aan toe. Mishandeling en onaangename leefomstandigheden liggen hierbij ten grondslag. Achter ieder glaasje melk zit bijvoorbeeld een stiertje dat geslacht moest worden omdat deze geen melk kan geven. We besparen jullie de nare beelden, maar ben je benieuwd hoe het er echt aan toe gaat binnen de voedingsindustrie van dierlijke producten? Dan kunnen we je de documentaires “cowspiracy” en “what the health” aanraden om te kijken. Pas wel op, er zitten wat akelige beelden in!

Alle kleine beetjes helpen
Misschien dat je na het lezen van deze redenen zelf wel (meer) overtuigd bent. Heb je nog andere vragen over plantaardig eten? Stel ze ons! We beantwoorden ze met liefde. Het leuke is in ieder geval dat het niet uitmaakt om welke reden je (meer) vegan wilt gaan eten. Uiteindelijk draag jij met een plantaardig dieet bij aan een beter wereld met minder dierenleed, waarbij je je waarschijnlijk zelf ook veel beter gaat voelen! Wel drie vliegen in één klap dus, en alle kleine beetjes helpen! Probeer anders eerst iets vaker per week plantaardig te eten of een vaste maaltijd per dag veganistisch te maken. Ook kan je ervoor kiezen om niet een kilo vlees in je gerecht te verwerken, maar vaker voor wat minder te gaan. Maak bewuste keuzes, zo kom je vanzelf waar je wil zijn.

 

 

  1. Gezondheidsraad (2015). Voedingspatronen, achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Gezondheidsraad.
  2. Postma-Smeets, A & Van Dooren, C. (2018) Vegetarisch en veganistisch eten. Voedingscentrum.
  3. Gezondheidsraad (2015) Richtlijnen goede voeding 2015. Gezondheidsraad.
  4. Stegeman, N. (2017). Voeding bij gezondheid en ziekte. Noordhoff Uitgevers B.V.
  5. Voedingscentrum. (10-2020) Verzadigd vet.Geraadpleegd van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/verzadigd-vet.aspx
  6. Orangefit. (10-2020) Minder trek in junkfood door vaker plantaardig te eten. Geraadpleegd van https://www.orangefit.nl/fit-blog/voeding/plantaardig-vs-junkfood?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=klanten&utm_term=plantaardig-eten-junkfood
  7. Van Dooren, C en Brink, L. (2017) Duurzamer eten. Voedingscentrum.
  8. Willett, W. (2019). Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet.
  9. Valk, E. de, Hollander, A. en Zijp, M. (2016). Milieubelasting van de voedselconsumptie in Nederland. RIVM.
  10. Voedingscentrum. (10-2020) Is soja duurzaam? Geraadpleegd van https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/eten-kopen-en-keurmerken/is-soja-duurzaam-.aspx

 

 

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

over_LTGL

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

alle ebooks sticker

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?