Waarom zou je plantaardig eten?

Wat is eigenlijk plantaardig eten en waarom zou je stoppen met het nuttigen van dierlijke producten? Iedereen die plantaardig eet heeft persoonlijke reden(en) om deze overstap te maken. Toch liggen er enkele beweegredenen aan ten grondslag.

Wat is plantaardig eten?

Wanneer je plantaardig eet, eet je geen producten die dierlijk zijn. Dit klinkt misschien als een enorme stap maar veel producten zijn in de basis al plantaardig. Maar goed, eerlijk is eerlijk, in het begin is het even zoeken. Lees hier tips over hoe je makkelijker vaker veganistisch kunt eten.

Leuk om mee te beginnen: de Vegetariërsbond maakte op World Vegan Day (1 november) bekend dat op dit moment 1,5% van de Nederlanders iedere dag veganistisch eet. Dit komt neer op zo’n 261.000 mensen, waarbij iedereen zijn of haar eigen reden heeft om plantaardig te eten. De drie voornaamste redenen die mensen noemen zijn hun eigen gezondheid, het milieu en het verminderen van dierenleed. Lichaam, dier en milieu dus. Hoe dat precies zit? Check it out!

Plantaardig eten voor je eigen gezondheid

Je kunt zeggen dat een gezond voedingspatroon eentje is die aan de volgende dingen voldoet: de energiebehoefte en de behoefte aan macronutriënten (vetten, koolhydraten en voldoende eiwitten) en micronutriënten (vitamines en mineralen). Daarnaast lijkt het logisch te stellen dat je eetpatroon ervoor moet zorgen dat je lichaam zo optimaal mogelijk kan functioneren. Dit wil zeggen: streven naar een zo min mogelijke kans op ziektes en aandoeningen die veroorzaakt worden door het voedingspatroon.

Onderzoeken naar plantaardig eten

Geen één voedingspatroon kan dit je allemaal geven, maar er zijn zeker gezondere en ongezondere keuzes die je kunt maken. Het gaat allemaal om het houden van een goede balans. De gezondheidsraad concludeert in een ondersteunend rapport van de Richtlijnen Goede Voeding 2015 dat een vegetarisch voedingspatroon ten opzichte van een omnivoor voedingspatroon de bloeddruk verlaagt. 1. Dit hangt weer samen met een lager risico op hart- en vaatziekten die veroorzaakt worden door een hoge bloeddruk 1. 2. 3. Dit voordeel geldt ook voor een veganistisch voedingspatroon. Dat lijkt te ontstaan doordat men dan minder verzadigd vet binnen krijgt omdat ze dan minder dierlijke producten eten. 4.5.

Meer groenten en fruit

Maar dat is niet alles. Als je overstapt naar een voedzaam plantaardig voedingspatroon grijp je vaak naar meer groenten en fruit dan voorheen. Dit zorgt voor een grotere hoeveelheid goede voedingsstoffen. Ook zit in plantaardige eiwitbronnen vaak minder kilocalorieën dan in dierlijke eiwitbronnen, waardoor veel mensen ervaren dat ze afvallen met een volledig plantaardig voedingspatroon.

Minder trek in junkfood

Orange Fit attendeerde ons op nog een gaaf voordeel voor je gezondheid. Ze stellen dat plantaardig eten je lichaam kan trainen om minder trek te hebben in junkfood. Dit komt door verschillende factoren. Twee daarvan zijn dat je je smaakpapillen traint door anders te gaan eten en groene groenten verminderen de honger naar suikers. 6.

Let wel op dat je alles binnenkrijgt

Wel liggen er tekorten aan goede voedingsstoffen op de loer, deze vragen wat extra aandacht. Bijvoorbeeld vitamine B12 en vitamine D. Als je hier echter goed mee omgaat, je inleest en met verrijkte voeding en voedingssupplementen de tekorten aanvult, hoef je je nergens zorgen over te maken.

Veganistisch eten voor het milieu

Hoe cliché het ook klinkt, de uitspraak “there is no planet B” slaat de spijker op de kop. Want, als je iets wilt veranderen aan hoe het nu gaat met de vervuiling van het milieu en onze aarde, dan hebben we wel een tip: laat wat vaker de dierlijke producten staan. Plantaardige voeding heeft over het algemeen een minder belastende werking op het milieu. Dierlijke producten zorgen namelijk – in tegenstelling tot plantaardige producten – voor veel CO2 uitstoot, wat een belastend effect heeft op het milieu.

De impact van vlees in Nederland

Als we alleen al kijken naar ons eigen kikkerlandje dan veroorzaakt de huidige voedselproductie, waarbij veel Nederlanders vlees eten, tussen de 20% en 35% van de totale uitstoot van broeikasgassen (dit noemen veel mensen over het algemeen de CO2 uitstoot). Met een plantaardig voedingspatroon kan dit grandioos verlaagd worden. Natuurlijk is veganistisch eten niet CO2 neutraal maar het is absoluut minder belastend voor de aarde.

Dit is echter nog niet alles wat betreft de invloed van dierlijke producten op onze aarde. Vlees- en zuivelproducten zijn namelijk verantwoordelijk voor 66% van het watergebruik en 54% van het landgebruik in de landbouw. 7. Dat is water! Groenten en peulvruchten scoren op deze vlakken een stuk lager als het gaat om milieubelasting. 8.9. Een voedingspatroon waarbij je weinig dierlijke producten consumeert, en juist veel groenten en peulvruchten eet, zou daarom ideaal zijn voor het milieu.

De oorsprong van producten hebben ook invloed

Bij een veganistisch voedingspatroon is het wel van belang om de oorsprong van producten in de gaten te houden. Want ook transport heeft een milieubelastende werking, ook al eet je dan geen dierlijke producten. 7.8. Die reisafstand geldt eigenlijk voor ieder product dat je koopt. Wil je duurzamer eten en ook duurzamer leven? Kies dan naast plantaardig eten ook voor producten die niet van ver komen, zodat je de totale uitstoot zo laag mogelijk houdt. 7. Je kan dit al heel gemakkelijk doen door producten uit het seizoen te kopen, dan is de kans groot dat het gewoon van eigen bodem komt.

Hoe zit het met soja?

Soja behoeft hierbij wel nog wat extra aandacht. Vlees wordt in veel gevallen vervangen door soja, maar hierbij moet je wel extra goed opletten waar het vandaan komt. Bij soja uit Zuid-Amerika is er namelijk een grote kans dat er oerwoud is weggehaald ten behoeve van de verbouwing van soja. 10. Soja uit Europa of Canada is vaak minder belastend voor de aarde, omdat hiervoor geen oerwoud heeft hoeven verdwijnen. 10. Soja uit Europa is al helemaal ideaal, door de kortere reisafstand.

Hier kan je dus allemaal op letten bij de aankoop van je sojaproducten. Natuurlijk is het wel of niet kappen van oerwoud niet het enige criterium bij het bepalen van de duurzaamheid van een product zoals soja. In de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS) zijn criteria ontwikkeld speciaal voor meer duurzame sojaplantages. 10. Er zijn daarin afspraken gemaakt over de arbeidsomstandigheden, de teeltmethodes en het landgebruik (dat niet ten koste mag gaan van natuurgebieden). Je kan dus kijken waar je product vandaan komt en daarnaast kan je ook nog letten op de RTRS-certificatie om een weloverwogen keuze te maken. Weet wel: al haal je de minst duurzame soja en andere peulvruchten uit verre landen die helemaal naar ons toe gevlogen zijn, dan is de kans groot dat je milieuvoetafdruk alsnog lager is dan wanneer je vlees (of andere dierlijke producten) zou eten.

De voordelen voor het dierenwelzijn

Het is een feit: of het bij het maken van dierlijke producten voor in de verkoop gaat om het slachten van dieren voor vlees of het fokken van dieren voor zuivel, het gaat er in vele gevallen echt niet allemaal even lief en fijn aan toe. We kunnen het niet mooier maken dan het is, helaas. Mishandeling en onaangename leefomstandigheden liggen hierbij ten grondslag. Achter ieder glaasje melk zit bijvoorbeeld een stiertje dat geslacht moest worden omdat deze geen melk kan geven. We besparen jullie de nare beelden, maar ben je benieuwd hoe het er echt aan toe gaat binnen de voedingsindustrie van dierlijke producten? Dan kunnen we je de documentaires “cowspiracy” en “what the health” aanraden om te kijken. Pas wel op, er zitten wat akelige beelden in!

Simpele tips om meer plantaardig te eten

Plantaardig eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Natuurlijk is het in het begin even zoeken, maar zodra je de smaak te pakken hebt kan je lekker los gaan. Maak het jezelf ook niet te moeilijk. Plan alvast wat maaltijden vooruit zo hoef je op de dag zelf niet meer iets te bedenken. Maak soms grotere hoeveelheden en vries het in. Dan heb je een gezonde kant en klaar maaltijd in je vriezer liggen, plantaardig eten was nog nooit zo makkelijk! Probeer steeds iets anders uit, kijk of een simpel gerecht bevalt. Zo ja, print hem uit, zet een plakkertje in het boek of sla het linkje op in je telefoon of computer zodat je hem makkelijk terug kan vinden. Zo heb je na een tijdje een verzameling makkelijke recepten die je lekker vond en regelmatig terug kan laten komen in je plantaardige voedingspatroon. Op zoek naar meer tips voor beginners? We hebben nog een hele lijst voor je klaar staan!

Valkuilen bij een plantaardig voedingspatroon

Helaas lijkt het soms alsof de voedselindustrie stiekem dierlijke producten verwerkt in hun producten. Neem het ze niet te erg kwalijk, maar let wel soms extra op als je helemaal plantaardig wilt eten. Die ingrediënten kunnen namelijk een valkuiltje zijn. We hebben de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet zodat jij precies weet welke ingrediënten wel en niet vegan zijn.

Heb verder zelf goed in je hoofd waarvoor jij bepaalde veranderingen wilt doorvoeren en wat jouw persoonlijke doelen zijn. Iedereen gaat namelijk wel een mening hebben. Zowel vegans als non-vegans. Dus houd het dicht bij jezelf.

Alle kleine beetjes helpen

Misschien dat je na het lezen van deze redenen zelf wel (meer) overtuigd bent. Heb je nog andere vragen over plantaardig eten? Stel ze ons! We beantwoorden ze met liefde. Het leuke is in ieder geval dat het niet uitmaakt om welke reden je (meer) plantaardig wilt gaan eten. Uiteindelijk draag jij met een plantaardig dieet bij aan een beter wereld met minder dierenleed, waarbij je je waarschijnlijk zelf ook veel beter gaat voelen! Wel drie vliegen in één klap dus, en alle kleine beetjes helpen! Probeer anders eerst iets vaker per week plantaardig te eten of een vaste maaltijd per dag veganistisch te maken. Ook kan je ervoor kiezen om niet een kilo vlees in je gerecht te verwerken, maar vaker voor wat minder te gaan. Maak bewuste keuzes, zo kom je vanzelf waar je wil zijn.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?