Hoe weten we of producten veganistisch zijn?

Veel mensen zien een lange waslijst aan producten die je niet (meer) mag eten als je wil overstappen op een plantaardig voedingspatroon. Eigenlijk kan je juist nog heel veel lekkers eten, maar hoe weet je nou precies wat? Wij leggen het je graag uit!

Regelmatig krijgen we de vraag: hoe weten we of producten veganistisch zijn? In de basis is dit vrij simpel: bevat het product geen dierlijke producten? Dan is het vegan. Dit betekent dat je zuivel, eieren, honing, vlees en vis in ieder geval van je boodschappenlijstje kan schrappen. Daar hoef je niet verder over na te denken.

Etiket

Vervolgens kan je veel informatie vinden op de etiketten van producten om te weten of het volledig plantaardig is. Staat er iets van zuivel, ei, honing, vlees of vis op de ingrediëntenlijst? Dan weet je dat het product niet veganistisch is. Het lastige is wel dat er veel namen voor dit soort ingrediënten zijn. Weipoeder is bijvoorbeeld ook van dierlijke producten gemaakt, maar dit zie je niet meteen heel duidelijk aan de naam van het ingrediënt. Andere ingrediënten waar je op moet letten zijn bijenwas, karmijn, schellak en gelatine. Dit zijn namelijk allemaal dierlijke ingrediënten.

E-nummers

Verder zijn E-nummers iets om op te letten als je wilt weten of een product veganistisch is. Wanneer je net plantaardig gaat eten, kan dit nog wel eens moeilijk zijn of je afschrikken, maar dat hoeft helemaal niet! Wij gebruiken vaak de kaart met E-nummers om even te checken of de nummers die in het product zitten wel plantaardig zijn. Je kan deze kaart gewoon downloaden, zodat je ‘m altijd bij de hand hebt!

De E-nummers die je in ieder geval altijd wilt vermijden – en die relatief vaak voorkomen – zijn:

E120 (kleurstof van de cochenilleluis), E441 (gelatine), E542 (beendermeel), E901 (bijenwas), E904 (glansmiddel van de schellak), E913(lanoline), E966 (lacitol) en E1105 (lysozume). Deze toegevoegde ingrediënten zijn namelijk altijd van dierlijke afkomst.

Dit soort E-nummers vind je overigens vooral vaak terug in kant en klare producten. Als je zelf je maaltijden kookt, kom je ze minder snel tegen!

Plantaardige producten

Gelukkig zijn er tegenwoordig gewoon heel veel producten te vinden die (van zichzelf) plant-based zijn. Peulvruchten, groenten en fruit zijn altijd plantaardig bijvoorbeeld. Denk ook aan plantaardige melksoorten. Deze kan je heel gemakkelijk vinden in supermarkten en daarbij weet je dat het gemaakt is als volledig plantaardig product. Bij het vleesvervangerschap wordt vaak ook duidelijk aangegeven welke producten vegan (ten opzichte van vegetarisch) zijn.

Maar ook andere producten zoals crackers, brood, koekjes, snoepjes, soepen en nog veel meer kunnen gewoon veganistisch zijn. Laat je dus niet te snel afschrikken. Gewoon even de verpakking lezen en dan heb je bijna alle informatie die je maar nodig hebt om antwoord de krijgen op de vraag: is dit product wel vegan?

Daarnaast kan je kijken of het vegan logo op producten staat en bij veel supermarkten worden veganistische producten nu steeds vaker bij het label aangeduid als ‘vegan’. Dit maakt gelukkig de keuze om vaker voor een plantaardig product te gaan veel makkelijker.

Uitzonderingen

Helaas zijn er dan toch nog wat uitzonderingen. Soms is het product zelf wel plantaardig maar de manier van produceren verre van. Dit een stuk lastiger te ontdekken en is bijvoorbeeld het geval bij bieren, wijnen en sterke dranken. Gelukkig zijn er mensen die dit uitzoeken en kan je op google dus veel vinden over welke drankjes vegan friendly zijn en welke niet. Wil je nou niet steeds moeten opzoeken of je iets wel of niet kan kopen? Wij maakten lijstjes van onze favoriete vegan bieren, wijnen en dranken, zodat je snel en gemakkelijk een plantaardige variant kan vinden die ook nog eens mega lekker is!

Kort samengevat het antwoord op de vraag: hoe weten we of producten veganistisch zijn? We weten het eigenlijk niet altijd meteen. De basis is makkelijk (geen zuivel, eieren, honing, vlees of vis). Daarna is het etiket je beste vriend. Maar, bij sommige producten zoals dranken moet je het maar net weten door de transparantie van de bedrijven. Ga dan voor de merken waarvan je het zeker weet!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?