Vegan zonder peulvruchten

Als men aan eiwitten denkt woorden bijna altijd als eerst dierlijke producten genoemd. Ben je veganist? Dan moet je op zoek naar een plantaardig alternatief om hiervan voldoende binnen te krijgen. Peulvruchten zijn zeer eiwitrijk en daarmee een goede vleesvervanger. Maar wat als je geen peulvruchten wilt of kunt eten? Wat zijn dan je opties?

Eiwitten, ook wel proteïnen, zijn de bouwstenen van je lichaam. Ze leveren aminozuren die nodig zijn om goed te functioneren. Omdat we deze bouwstenen zelf niet aanmaken, moeten we zorgen dat we dagelijks voldoende proteïne binnenkrijgen via onze voeding. Eiwitten zitten in veel verschillende voedingsmiddelen en met een juiste combinatie van deze voedingsmiddelen kan je aan je behoefte voldoen.

Plantaardige eiwitten versus dierlijke eiwitten

Zijn dierlijke en plantaardige eiwitten hetzelfde? Nee dat niet, maar is dat erg? Ook niet! Plantaardige eiwitten worden iets minder goed door het lichaam opgenomen dan dierlijke eiwitten. Je hebt dus iets meer nodig van de eiwitrijke plantaardige producten om aan je behoefte te voldoen. Om dit per product te bekijken is wat ingewikkeld. Als houvast is er een andere formule om je eiwitbehoefte uit te rekenen als je plantaardig eet. Deze vind je in het artikel over vegan en eiwitrijk eten.

Vegan eiwitbronnen

We kwamen op de plantaardige eiwitten omdat we het hadden over de peulvrucht. Peulvruchten zijn nou eenmaal een van de beste eiwitbronnen wanneer je plantaardig eet. Maar hoe pak je het aan als je deze bonen, erwten en linzen niet eet? Die eiwitten wil je waarschijnlijk nog steeds wel binnenkrijgen. Het klinkt als een enorme uitdaging maar er zijn opties.

Vegan eten zonder peulvruchten

Gelukkig zitten in veel producten eiwit. De ene in wat hogere maten dan in de ander. Als je de peulvruchten links laat liggen kijk dan eens naar granen zoals tarwe, haver, rijst, boekweit en gierst. Ook producten die hiervan zij gemaakt zoals seitan zijn perfecte vegan vleesvervangers zonder dat er peulvruchten aan te pas komen. Probeer verder producten zoals quinoa, noten, pitten en zaden in je dagelijkse voeding te verwerken. Let wel op met de noten, pitten en zaden. Gebruik deze met maten want ze zitten, naast eiwitten, vol vetten waar je weet niet te veel van binnen wilt krijgen.

Meer alternatieven voor peulvruchten

Ook bepaalde groenten zoals broccoli kunnen je een handje helpen bij de inname van eiwitten wanneer je geen peulvruchten eet. En vergeet de kiemgrienten niet! Een voorbeeld hiervan is taugé. En kiemgroenten kun je ook nog eens heel gemakkelijk zelf kweken. Goedkoop, handig én leuk om te doen. Zo zie je, vegan zonder peulvruchten kan prima. Het kost je alleen iets meer moeite misschien.

Vegan recepten zonder peulvruchten

Wil je een paar voorbeeldjes van heerlijke avondmaaltijden die je kunt maken. Je mist geen dierlijke producten, je mist ook niet de peulvruchten. Ze zijn gewoon lekker, beloofd! Een aantal van onze favorieten op dit moment zijn pesto-polenta, vegan galette met paddenstoelen, Griekse frietjes en spaghetti met pompoen.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?