Proteïnen: hoe afhankelijk zijn we ervan?

Proteïnen zijn de belangrijkste bouwstenen van ons lichaam. Omdat we niet in staat zijn alle bouwstenen van eiwitten zelf aan te maken, is het noodzakelijk dat we elke dag voldoende proteïne binnenkrijgen via voeding. Lukt dat een dag niet? Dan zijn er altijd vegan proteïne poeders die dit tekort kunnen opvullen!

Proteïnen vervullen ontelbare functies. Ze zorgen voor de opbouw van spieren, het herstel en vernieuwing van alle cellen en ze bescherming tegen infecties. Daarom is het zo belangrijk dat we voldoende eiwitten in ons lichaam hebben om fit en gezond te blijven.

 

Of je het nu over afvallen of een plantaardige lifestyle hebt, in de discussie over voeding komen eiwitten altijd aan bod. Veganisten en vegetariërs kunnen een tekort aan eiwitten ontwikkelen wanneer ze niet gebalanceerd eten. Dierlijk voedsel bevat grote hoeveelheden eiwit, maar gelukkig zijn er voldoende plantaardige eiwitbronnen voorhanden. Het is wel belangrijk de juiste te kiezen!

 

Eiwitten bestaan uit lange ketens van aminozuren. Er zijn maar liefst 22 verschillende aminozuren waarvan er 13 door het lichaam zelf worden aangemaakt. De overige 9 aminozuren worden essentiële aminozuren genoemd. Deze kun je alleen via je voeding binnenkrijgen. Plantaardige eiwitten bevatten minder aminozuren dan dierlijke eiwitten en ook nog eens in een andere verhouding dan de menselijke behoefte. Wanneer je verschillende voedingsbronnen slim combineert – bijvoorbeeld bruine rijst en erwten – kom je wél aan de juist hoeveelheden.

 

Hoeveel proteïne heb je nodig?

Normaal gesproken heb je per kilo lichaamsgewicht 0,8 gram eiwitten per dag nodig. Iemand van 65 kilo heeft dus 52 gram eiwitten per dag nodig. Bij sporters is de dagelijkse behoefte hoger; tot ongeveer 2,0 gram per kilo lichaamsgewicht. In de sportwereld is een eiwitshake na het sporten inmiddels de gewoonste zaak van de wereld.

 

Het is ook van belang om voor het slapen nog een dosis eiwitten binnen te krijgen, omdat je lichaam het anders een tijdje zonder moet doen, en dat is nadelig voor het herstel en de opbouw van spieren. Ook bij het opstaan zijn de eiwitten van belang, omdat de voorraad dan alweer is uitgeput.

 

Proteïnen en een plantaardig dieet

Steeds meer mensen schrappen dierlijke producten uit het menu. Dit kun je niet zomaar doen zonder voor goede vervangende proteïnebronnen te zorgen. Ook goed om te weten is dat je uit plantaardige eiwitten minder lichaamseiwit kunt opbouwen. Je hebt als veganist dus verhoudingsgewijs meer eiwitten nodig. Slimme combinaties van noten, peulvruchten en granen – het liefst bij elke maaltijd – zijn voor vegans belangrijk om fit en gezond te blijven. Ook plantaardig proteïne poeder, bijvoorbeeld Veggie Protein van Biotona, kan een uitkomst bieden, omdat het een uitgekiende combinatie van verschillende eiwitbronnen bevat.

 

Plantaardige proteïneshake

Wij maken graag een exotische proteïneshake met dit weer. Hiervoor heb je ½ geschilde mango, 2 passievruchten, sap van 1 limoen, 200 milliliter rijst-kokosmelk, 1 handje ijsblokken, 1 mespuntje vanille, snufje Himalayazout en 15-30 gram Biotona Veggie Protein nodig. Je kunt natuurlijk ieder plantaardig proteïne poeder gebruiken. Doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender en mix tot een gladde smoothie. Mmmm!

 

Wist jij hoe afhankelijk ons lichaam is van proteïnen? Wij drinken inmiddels regelmatig een plantaardige proteïneshake en proberen genoeg proteïnen uit onze voeding te halen.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?