Advertentie

Kiemgroenten kweken op de vensterbank

Je kweekt ze zelf razendsnel, ze zijn supergezond en ook nog eens mega lekker: kiemgroenten of microgroenten. Er is dus geen excuus om deze groenten niet te kweken. Je hebt er zelfs geen tuin voor nodig, want dit kan gewoon binnen op de vensterbank. Minimum effort, maximum results!

Kiemgroenten, spruitgroenten of microgreens, het zijn allemaal benamingen voor groenten die je al in een heel vroeg stadium kunt oogsten en rauw kunt eten. Je eet de kiem of de eerste blaadjes. We onderscheiden daarom ook wel micro leaves (de kiem) en baby leaves (de blaadjes). Bekende voorbeelden zijn taugé en tuinkers, maar er zijn nog veel meer soorten die je makkelijk zelf kunt kweken. Denk aan snijbiet, sla, radijs of boerenkool. Je eet ze rauw, op je boterham bijvoorbeeld, of verwerkt ze in soepen en salades. Kortom: je kunt er naar hartenlust mee combineren!

 

Hoe kweek je cress?

Kiemgroenten zijn heel makkelijk te kweken. Alles wat je nodig hebt, zijn zaadjes en een bakje met watten of aarde. Zaai de zaadjes in een dun laagje aarde of maak een laagje katoenen watjes vochtig. Wil je kiemgroenten kweken in aarde, bedek dan de zaadjes met een dun laagje aarde. Gebruik je watten, dan leg je de zaadjes hier los op. Zet het bakje op een lichte plek en wachten maar.

Maar hoe lang moet je wachten? Veel korter dan je zou denken! Je kunt kiemgroenten vaak een week na het zaaien al oogsten. Het verschilt of je de kiem of de blaadjes wilt eten. De kiem is het vroegste stadium. Deze is wit van kleur en heeft nog geen blaadjes. Taugé is hier een voorbeeld van. Cressen zijn iets verder gegroeid en hebben al baby leaves. Voorbeelden hiervan zijn tuinkers en babyspinazie. Grassen zijn de jonge plantjes van granen, denk bijvoorbeeld aan tarwegras. Deze kun je verwerken in een heerlijke smoothie.

 

Voordelen van kiemgroenten

Kiemgroenten zijn voor iedereen makkelijk te kweken. Je hebt namelijk geen tuin en ook geen engelengeduld nodig. Daarnaast zijn kiemgroenten ontzettend gezond. In het jongste stadium bevatten de plantjes nog veel voedingsstoffen. Kiemgroenten zijn bommetjes vol koolhydraten, eiwitten, vitamines, antioxidanten en mineralen.

 

Kiemgroenten in je maaltijd verwerken

Kiemgroenten zijn extreem gevoelig voor bacteriën. Was ze daarom altijd goed voor gebruik, bewaar ze niet te lang na het oogsten (het liefst slechts een dag of twee) én bewaar ze in de koelkast. Zien de kiemen er slapjes uit of hebben ze een raar geurtje? Gebruik ze dan niet meer.

De mogelijkheden van kiemgroenten zijn eindeloos. Ze zijn vaak fris en licht pittig, wat ze een goede smaakversterker maakt voor soepen en salades. Ze zijn ook heerlijk in Oosterse gerechten als een curry of een wokmaaltijd. Ook een simpele sandwich geef je een twist met bijvoorbeeld quinoakiemen en mosterdkers. Wil je je smoothie een extra boost geven? Gebruik dan tarwegras of babyspinazie. Mmmm!

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Wat is maca? Alles wat je over deze knol wilt weten
Vegan bij Aldi
Waarom vegan eten?
Vegan pasta maken met de Pasta Academy!

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?