Alles wat je wilt weten over kikkererwten

Ze zijn niet weg te denken uit de vegan keuken: kikkererwten. Niet zo gek, want deze peulvrucht is gezond en op allerlei manieren te bereiden. Voor alle die hard kikkererwtenfans of fans to be: alles wat je altijd al wilde weten over dit veelzijdige en voedzame erwtje.

Wat zijn kikkererwten precies?

Kikkererwten worden heel erg veel gebruikt. In curries of stoofpotjes, als meel vermalen en zelfs geroosterd. Je kunt er alle kanten mee op. Maar wat is dit wonderlijke product precies? De kikkererwt wordt ook wel Spaanse erwt genoemd en vallen onder de categorie peulvruchten. Peulvruchten zijn een soort groenten maar dan met bijzondere voedingsstoffen waardoor ze de perfecte vleesvervanger kunnen zijn. Ze bevatten goede eiwitten en veel verschillende aminozuren die mensen met een ander voedingspatroon vaak uit dierlijke producten halen.

Waar komen kikkererwten vandaan?

Kikkererwten komen voornamelijk uit het Midden-Oosten en Marokko. Het zijn de vruchten van een eenjarige plant. Deze kikkererwten plant gedijt het beste in warm en droog klimaat. En geeft een soort peultjes waar ongeveer 3 kikkererwten per stuk in zitten. Maar sinds een aantal jaren worden er ook in Nederland kikkererwten geteeld, in het Zeeuwse plaatsje Schoondijke. En met succes! Met het product zo dicht bij huis wordt het een nog duurzamere keuze.

Waarom zijn ze gezond?

Kikkererwten bevatten veel belangrijke vitamines en mineralen. Ze zijn onder andere een bron van mangaan, vitamine B9, ijzer en zink. Daarnaast zitten er veel eiwitten en vezels in kikkererwten. Hierdoor heb je sneller een verzadigd gevoel en een betere stoelgang. Verder hebben kikkererwten een lage glycemische index. Dat betekent dat je bloedsuikerspiegel niet snel stijgt na het eten ervan. Een stabiele bloedsuikerspiegel verlaagt de kans op diabetes en hartaandoeningen. Tel uit je winst! Daarnaast werken alle peulvruchten LDL-cholesterol verlagend. Dit helpt ook weer mee om je bloedvaten gezond te houden.

Wat kun je maken met kikkererwten?

Kikkererwten hebben een beetje een nootachtige smaak. Hierdoor doen ze het goed in heel veel gerechten. Je vindt ze heel veel terug in de Noord-Afrikaanse en Indiase keuken. Ze worden verwerkt in traditionele gerechten zoals hummus en falafel. Ze kunnen ook perfect in een salade of door bijvoorbeeld een jackfruitstoof. Op onze site vind je trouwens nog veel meer recepten met kikkererwten. Van soep tot zelfs kikkererwten pannenkoeken. Of liever geroosterd als een snackje? Ook dat kan met deze geweldige peulvrucht.

Geroosterde kikkererwten

Je kunt gekookte kikkererwten dus omtoveren tot een snack. Een soort knapperige borrelnootjes maar dan beren gezond. Check bijvoorbeeld dit recept voor geroosterde kikkererwten. Varieer met de kruiden en specerijen om steeds een andere snack te maken. Naast de geroosterde kikkererwten als snack te serveren kunnen ze ook heel goed een knapperige, eiwitrijke toevoeging zijn aan een maaltijd. Bijvoorbeeld bij geroosterde aubergines.

Welke zijn beter: gedroogd of uit een pot of blik?

Kikkererwten uit blik of pot zijn al geweekt en voorgekookt. Dit maakt het gemakkelijk om te gebruiken, aangezien je ze niet nog hoeft te weken en te koken. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn kikkererwten in blik of pot net zo gezond als gedroogde kikkererwten, ze zijn misschien alleen net iets minder lekker dan als je ze zelf weekt en kookt.

Hoe bereid je gedroogde kikkererwten?

Gedroogde kikkererwten moet je minimaal 8 uur weken. Daarna kun je ze verder bereiden voor de maaltijd. Een gedroogde kikkererwt moet je na het weken nog ongeveer 20 minuten koken. Dit kan gewoon in wat water met misschien een beetje zout. Maar voeg ook eens kruiden toe of kook ze in een bouillon. Zo krijgen ze een iets andere smaak en kunnen ze nog beter bij je gerecht passen. Dat is iets meer werk dan de inhoud van een potje of blikje opwarmen. Hoe je kikkererwten en peulvruchten zelf klaarmaakt en welke stappen je niet moet vergeten legde we al eerder uit in een artikel.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?