Wat is vegan?

Vegan is een levensstijl waarbij geen dierlijke producten worden gebruikt. Als je met een veganistische levensstijl wilt beginnen kan het soms even zoeken zijn welke producten je wel en niet kunt gebruiken. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag “wat is vegan” waardoor we hopelijk wat vragen voor je weg kunnen nemen. Heb je hierna toch nog vragen? Stel ze dan in de comments hieronder, stuur ons een mailtje of een DM op instagram. We helpen je namelijk graag op weg.

Wat is vegan nu precies?

Omdat ieder een eigen draai geeft aan zijn eigen leven heb je ook veel verschillende interpretaties van vegan. Vegan, veganisme en plantaardig worden vaak door elkaar gebruikt en dit kan voor wat verwarring zorgen. Vegan en veganistisch staat voor het iet gebruiken van dierlijke producten. Dus je eet het niet en let er ook op dat in je kleding, schoonmaakproducten, verzorgingsproducten en andere producten geen dierlijke ingrediënten zijn gebruikt. Dit kan in het begin wat uitzoekwerk zijn. Want op welke ingrediënten moet je letten? In de loop van tijd wordt je hier een stuk handiger in en scan je de etiketten in no time en heb je al snel door of een product vegan is of niet.

Wat is een veganist?

Als je veganist opzoekt in de dikke van Dale krijgt je het volgende antwoord: Een veganist is iemand die geen dierlijke producten eet of op een andere manier gebruikt. Maar niemand neemt het je kwalijk als je als veganist per ongelijk een product gebruikt waar het toch inzit of een keertje als je bij iemand op bezoek bent mee eet omdat diegene het niet precies wist hoe vegan in elkaar zit. Het maakt je niet meteen een slechte veganist.

Wat betekent vegan in de praktijk?

In de praktijk ben je als vegan wat bewuster bezig met je eten en aanschaf met andere producten en word je een etiketten-pro. Er zijn een paar termen en E-nummers waar je op kunt letten die wat meer verborgen zijn dan vis, vlees, melk en eieren. Denk bijvoorbeeld aan E441, E904 en E901. Zegt natuurlijk niet zoveel die nummers. Maar ze staan voor gelatine, schellak en bijenwas. Allemaal dierlijke producten die regelmatig in producten worden gebruikt. We hebben een lijstje voor je gemaakt met ingrediënten die niet vegan zijn, zodat je de basis al gemakkelijk uit de weg kunt gaan.  

Verder is vegan in de praktijk heel veel lekker eten. Natuurlijk sla je de dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel, eieren, honing en boter over. En koop je geen tomatensaus waar een ansjovisje in is verwerkt of snoepjes met gelatine. Maar dit geeft ruimte voor nog zoveel meer lekkers. Veganistisch eten is namelijk helemaal niet saai, maar juist erg gevarieerd. Groenten en fruit krijgen vaak een heerlijke hoofdrol en dit kan je met van alles aanvullen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende ingrediënten die je waarschijnlijk al gewend was van je voorgaande voedingspatroon om te eten.

Granen

Havermout is een grote favoriet maar denk ook aan bijvoorbeeld pasta, rijst, quinoa, bulgur en couscous. Het is overigens wel het beste om altijd voor volkoren granen te kiezen! Zoek je een lekkere vegan pastasaus uit de supermarkt? Hebben we voor je.

Peulvruchten

Peulvruchten zijn een belangrijke bron voor proteïne bij een vegan lifestyle. Deze categorie is een belangrijke pijler binnen een plant-based voedingspatroon. Naast de eiwitten bevatten de peulvruchten namelijk ook vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen.

Noten, zaden en pitten

Ook fijne eiwitbronnen, lekkere bite en een super topping op gerechten. Ze bevatten veel goede vetten, die maken ze wel best calorierijk dus eet ze wel met maten.

Tofu, tempeh of andere vleesvervangers

Tofu en tempeh zijn fijne vleesvervangers om extra proteïne mee binnen te krijgen en daarbij niet zo veel (verzadigd) vet. Gelukkig is hier heel veel keuze in, met allerlei soorten smaken en kan je zelf ook heerlijke marinades maken om ze om te toveren tot de perfecte eiwitbron in jouw gerecht.

Plantaardige olie

Boter om in te bakken ga je helemaal niet missen. Want de plantaardige olie is een geweldig alternatief. Van sesamolie tot olijfolie en van zonnebloemolie tot walnootolie. Heel veel opties!

Natuurlijke zoetstoffen

Ook kan je honing heel goed vervangen met andere natuurlijke zoetstoffen. Denk aan Agavesiroop, rietsuiker of kokosbloesemsuiker bijvoorbeeld. Agave is het beste om honing mee te vervangen.

Spreads en dips

Wat dacht je van een overheerlijke, smeuïge hummus? Maar ook tahin, muhammara of guacamole zijn heerlijk. Je kan de spreads gewoon op een sneetje (volkoren) brood doen, maar ook in bijvoorbeeld pastasauzen gebruiken!

Basisrecepten voor een vegan lifestyle

En naast deze producten is nog zoveel meer. Een basis die je al kent kan je vervolgens weer uitbreiden met nog veel meer vegan smaakmakers en producten. Een paar basisrecepten die wij regelmatig op tafel zetten zijn curry’s, soepen, ovengerechten, pannenkoekjes, smoothiebowls en pasta’s. Maar ook klassiek comfort food zoals lasagne, pizza en frietjes hoef je allemaal niet te missen als je kiest voor een vegan lifestyle. Als je hieronder op een foto klikt ga je naar een paar van onze favoriete recepten van het moment die de kennismaking met vegan eten heel fijn kunnen maken, beloofd! Veganistisch eten hoeft namelijk helemaal geen uitdaging te zijn.

Is vegan en plantaardig hetzelfde?

Veel mensen zien plantaardig eten en vegan als hetzelfde. In Nederland is het ook heel normaal om deze termen door elkaar heen te gebruiken. Maar je kan het ook los van elkaar trekken. Volg je een plantaardig dieet dan betekent het niet meteen dat je jezelf de vegan lifestyle helemaal eigen maakt. Want misschien let je met andere producten er niet zo op. Plantaardig eten gaat dus puur om de voeding. Veganistisch eten natuurlijk ook. Veel mensen beginnen eerst met alleen een plantaardig dieet, dus een voedingspatroon waarbij geen dierlijke producten worden gebruikt. En worden dan door de jaren heen ook bewuster van de ingrediënten in andere producten en meting zichzelf toch een vegan lifestyle aan.

Wil je meer lezen over het plantaardige dieet? We hebben alles over dit heerlijke voedingspatroon voor je op een rijtje gezet in een los artikel. Zodat je hier alles over kunt lezen. Heb je nog vragen over wat vegan is? Laat het ons dan zeker weten!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?