We kennen het waarschijnlijk allemaal wel. Geen puf meer en na een nachtje slapen nog steeds vermoeid. Dit kan vele verschillende oorzaken hebben. Een belangrijke, die meer dan eens over het hoofd gezien wordt, is voeding. De juiste hoeveelheden van voedingsstoffen binnenkrijgen is essentieel om je lichaam optimaal te laten functioneren en kan ervoor zorgen dat je na wat voedingsaanpassingen je een stuk minder vermoeid voelt.
Misschien is het bijna een geluk bij een ongeluk want er zijn best veel voedingsstoffen betrokken wanneer we kijken naar ondersteuning bij vermoeidheid. We zetten ze je op een rijtje inclusief de bijbehorende functies. Vul je voeding een keertje in, misschien krijg je een aantal van deze voedingsstoffen niet voldoende binnen. Kijk hoe je dit dan kunt aanvullen of ondersteun je voeding met bijvoorbeeld voedingssupplementen.
De vitamines en mineralen die kunnen ondersteunen bij vermoeidheid
We gooien ze even op een hoop om een enorme lijst te voorkomen. Als je na het lezen nog vragen hebt, kun je deze natuurlijk onder aan dit artikel in de opmerkingen stellen.
De vitamines en mineralen die kunnen ondersteunen wanneer we kijken naar vermoeidheid dan hebben we het al snel over de volgende: vitamine B2, B3, B5, B6, B12, foliumzuur (B11), vitamine C, magnesium en ijzer. Ze hebben dezelfde invloed met betrekking op dit onderwerp
Deze vitamines en mineralen hebben een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid, bij futloosheid en kunnen gebrek aan energie helpen verminderen. Je zou kunnen zeggen dat het dus bijdraagt aan fitheid.
Waar zitten deze voedingsstoffen in?
Om te kunnen checken of je voldoende binnenkrijgt of om de inname te verhogen is het natuurlijk fijn om wat houvast te hebben in wat voor producten deze vitamines en mineralen voorkomen.
Deze vitamine vind je in plantaardige producten zoals groente, fruit, brood en graanproducten.
Vitamine B3
Vitamine B3, ook wel bekend als niacine, vind je in aardappelen, groenten en volkoren graanproducten.
Vitamine B5
Ook deze vitamine vind je in volkorenproducten, groenten en fruit. Maar daarnaast ook in peulvruchten.
Het rijtje verandert onder de B-vitamines vaak niet heel veel. Ook deze variant haal je uit peulvruchten, groente, graanproducten, aardappelen en brood.
Deze vitamine is een uitzondering in de groep van B-vitamines. Een bruikbare vorm van vitamine B12 is niet te verkrijgen uit plantaardige voeding. Verstandig is het om deze vitamine inname te ondersteunen met een voedingssupplement als je geen tot weinig dierlijke producten consumeert.
Foliumzuur, ook wel vitamine B11, past qua plantaardige bronnen weer goed in het vitamine B lijstje. Ook deze haal je uit groenten, volkoren producten en brood.
Deze vitamine haal je voornamelijk uit fruit, groenten en aardappelen.
Plantaardige bronnen voor magnesium zijn volkoren producten, pinda’s, groene bladgroenten en brood.
Non-heemijzer vind je in plantaardige bronnen terug zoals brood, volkoren producten, peulvruchten, noten en verschillende groene groenten.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.
Share
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.
Opmerkingen
Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan
- Simpel en gezond
- Goed voor de wereld
- Gegarandeerd afvallen
Vegan recepten en meer
Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.