Advertentie

Alles over foliumzuur, niet alleen tijdens de zwangerschap

Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, is misschien wel de bekendste voedingsstof rondom de zwangerschap. Maar het is niet alleen in die periode belangrijk om voldoende foliumzuur binnen te krijgen. Wij vertellen je in dit artikel meer over foliumzuur.

Foliumzuur, ook wel folaat, is betrokken bij verschillende processen in het lichaam. De belangrijkste bronnen van foliumzuur zijn groente en fruit, maar ook uit volkoren producten kun je vitamine B11 halen. De meeste mensen halen voldoende foliumzuur uit hun voeding.

Foliumzuur en zwangerschap

Wanneer je zwanger bent of wilt worden, wordt aangeraden om ten minste 400 mcg foliumzuur per dag te consumeren, gedurende ten minste één maand voor en maximaal drie maanden na de conceptie. In die periode verhoogt foliumzuursuppletie de folaatstatus, het foliumzuurgehalte, van de zwangere. Een lage folaatstatus van een zwangere is tijdens de zwangerschap een risicofactor voor het ontstaan van een zogeheten ‘open ruggetje’ (spina bifida) bij de zich ontwikkelende foetus. Daarnaast draagt foliumzuur bij tot de vorming van de placenta.

Behalve dat foliumzuur dus extra aandacht verdient rondom de zwangerschap, heeft het ook andere functies in het lichaam. Foliumzuur speelt een belangrijke rol in de aminozuursynthese, weefselgroei en -ontwikkeling en is goed voor de gemoedstoestand en geestelijke veerkracht. Ook draagt foliumzuur bij aan de weerstand tegen stress, verbetert het leerprestaties en geheugen, helpt het de aanmaak van cellen en weefsels en het proces van celvernieuwing. En deze lange lijst is nog niet alles. Foliumzuur ondersteunt de aanmaak van rode en witte bloedcellen en ondersteunt het immuunsysteem. En dan last but not least helpt vitamine B11 bij vermoeidheid.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Deze voedingsstoffen wil je niet missen voor je weerstand
Waan je in vegan Italië bij Vegitalian
15 x hartverwarmende vegan soep
VEGAN IN HET NIEUWS week 41

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?