Vitamine C, een goede vriend voor je weerstand

De dagen worden korter en de temperaturen lager, met snellere verkoudheidsklachten als gevolg. Hoe is het mogelijk om je weerstand tegen dit soort klachten te verhogen? In veel gevallen is het antwoord op deze vraag vitamine C!

Vitamine C klinkt als een magisch stofje dat je weerstand een boost geeft en eigenlijk is het dat ook wel een beetje. Vitamine C is een van de meest essentiële stoffen die wij uit ons voedsel halen. 1. Vitamine C is een antioxidant voor ons lichaam en dat wil zeggen dat het de lichaamscellen beschermt tegen schade. 1.2.3. Daarnaast helpt het dus mee met het instant houden van de weerstand. 1.2.

We hebben vitamine C al een keertje eerder benoemd, namelijk toen we het hadden over ijzer. Vitamine C heeft namelijk een sleutelpositie in ons lichaam bij opname van ijzer uit onze voeding. 1.3. Alsof dit nog niet genoeg was zorgt vitamine C er ook nog eens voor dat ons bindweefsel goed onderhouden wordt en opnieuw wordt gemaakt daar waar nodig. 1.2.3.

Waar zit vitamine C in?

Eet je veel groenten en fruit? Dan zit je al snel heel goed met de vitamine C inname. De echte koplopers met een hoge hoeveelheid aan dit wonderlijke stofje zijn spruitjes, paprika’s, sinaasappels, aardbeien en kiwi’s. Als je gevarieerd eet, met veel verschillende soorten groenten en fruit, dan haal je waarschijnlijk gemakkelijk de 75 milligram die de gezondheidsraad per dag aanraadt. 1.2.

Wel moet je opletten hoe je deze producten bereidt. Vitamine C is namelijk een wateroplosbare vitamine. Je houdt daarom zo veel mogelijk vitamine C nog in de producten door zo min mogelijk water te gebruiken en de kooktijd kort te houden bij de bereiding. Ook kan het zo zijn dat er minder vitamine C over blijft in de producten door de aanraking met zuurstof, als je bijvoorbeeld de groenten en het fruit al hebt gesneden en vervolgens een tijdje laat staan. 2.

Een vitamine C tekort?

Een tekort aan vitamine C kan ervoor zorgen dat ijzer slechter wordt opgenomen, je weerstand verlaagt en er kan zelfs scheurbuik in je lichaam ontstaan. Symptomen van scheurbuik zijn opgezwollen en bloedend tandvlees, kleine bloedpuntjes of bloeduitstortingen op je onderbenen en slappe c.q. pijnlijke ledenmaten. De naam is misschien wat verwarrend omdat er geen sprake is van een specifieke buikaandoening. Deze klachten zijn dus te voorkomen door voldoende vitamine C binnen te krijgen. 1.2.3

Een te veel aan vitamine C?

Er komen toch steeds meer verhalen over dat je klachten kan krijgen van te veel vitamine C inname, ook al is er geen gegeven bovengrens voor vitamine C. Het zou onder andere de nieren aan kunnen tasten, maar het grootste deel van je overschot zal je waarschijnlijk gewoon uitplassen en zou geen klachten moeten geven. Neem het voor de zekerheid wel gewoon met mate. 4.

Weerstand

Iedereen wil een fantastische weerstand en vitamine C is daarbij je beste vriend. Zorg daarom dus voor voldoende vitamine C. Helaas is dit natuurlijk niet de volledige oplossing om verder ook helemaal gezond te zijn. Dat heeft ook te maken met andere gezonde voeding met belangrijke voedingsstoffen (die onder andere onze andere gezondsheidsartikelen), met voldoende beweging en met genoeg slaap. Dit alles samen helpt je aan een zo optimaal mogelijke weerstand! 1.

 

  1. Stegeman, N. (2017). Voeding bij gezondheid en ziekte. Noordhoff Uitgevers B.V.
  2. Voedingscentrum (09-2020). Vitamine C. Geraadpleegd van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-c.aspx
  3. Insel, P. (2016) Nutrition. Jones and Bartlett Publishers
  4. Katan, M.B. (2017) Wat is nu gezond?: Fabels & Feiten over voeding
Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?