Wat is het verschil tussen tempeh en tofu
Tofu VS tempeh
Wat is tofu?
Wat is tofu? Tofu komt oorspronkelijk uit China en is gemaakt van gestremde sojamelk, een ijzerrijke vloeistof die uit gemalen, gekookte sojabonen wordt gewonnen. Het resultaat wordt uitgelekt en in blokken geperst, vergelijkbaar met het maken van kaas. De stevigheid is afhankelijk van de resterende hoeveelheid vloeistof: hoe minder nat, hoe steviger (duh!). Het resultaat is echter meestal stevig en custardachtig – het geeft een beetje mee als je erop duwt – en beige van kleur. Tofu is makkelijk verteerbaar, caloriearm en bevat onder meer calcium en eiwitten. Het heeft een neutrale, wat nootachtige smaak, die de meeste mensen lekker vinden. Tofu is er ook in vetarme en vetloze varianten, en kan van extra stevig tot silken (heel zacht) zijn. Je kunt ‘m in plakken of blokjes snijden, prakken als basis voor soepen of wokgerechten, stoofschotels, als broodbeleg, in salade dressings en sauzen gebruiken. Een veelzijdige, plantaardige eiwitbron dus. Bij de stevige soorten die wij in onze gerechten gebruiken, geven we vaak aan dat je het vocht uit de tofu moet drukken voor gebruik. Dan neemt de tofu vervolgens als een spons de toegevoegde smaakmakers als kruiden of een marinade op. Zoals bij deze heerlijke tofu scramble. Dat droger maken van tofu doen we vaak met een schone theedoek of keukenpapier, maar er zijn ook speciale tofupersen.
Wat is tempeh
Dan onze vriend de tempeh, die uit Indonesië afkomstig is. Het is een sojabonenproduct met een heel andere textuur en voedingswaarden dan tofu. Gekookte sojabonen worden hiervoor gefermenteerd tot er een stevig, taai blok overblijft dat aards en nootachtig smaakt. Het bevat meer proteïne, vezels en vitaminen dan tofu, heeft een stevigere textuur en sterkere smaak. Het bevat daarnaast minder vet en is minder bewerkt, vandaar dat tempeh soms gezonder wordt geacht dan tofu. Tempeh wordt gefermenteerd met behulp van een schimmel, waarna het doorgaans wordt gepasteuriseerd en gekookt. Je ziet het vaak terug als een rechthoekig, lichtbruin blok – dat is smakelijker dan het klinkt, geloof ons. Tempeh is een prima vleesvervanger voor bijvoorbeeld burgers, omdat het niet uit elkaar valt tijdens de bereiding. Je kunt het echter ook verkruimelen en toevoegen aan stoofschotels en sauzen, net als tofu. Heb je alweer trek gekregen? Zelf zijn we best trots op onze heerlijke BLTL (barbecue-tempeh lettuce tomato) sandwich, onze tempehsaté en onze pokébowl met gemarineerde tempeh.
Wat kun je met tempeh en tofu?
We hadden dus al verteld dat tofu en tempeh van zichzelf geen heel uitgesproken smaak hebben. Dat is goed nieuws: het betekent dat je er alle kanten mee op kunt.
Tempeh marinade
Want hoe maak je nu de lekkerste tempeh marinade? Voor de hand liggend, vanwege de oorsprong van beide producten, is een Oosterse invloed. Zo kun je met een pittige gembermarinade, een rijke pindamarinade of de standaard sojasaus al veel smaak toevoegen. Ook heerlijk: een tempeh marinade met kerrie en kokos, de spicy kant op met sriracha of de wat vriendelijkere sweet chili. Liever teriyaki of hoisin? Snappen we ook.
Dichter bij huis: een mengsel van Italiaanse kruiden – oregano, tijm, rozemarijn, basilicum – met knoflook en wat agavesiroop zodat het goed blijft plakken. Of met pesto. Lekker bij de pasta! Een eetlepel Mexicaanse kruiden, een fijngehakt pepertje en het sap van een limoen maken van tofu en tempeh een fiesta (olé). Een marinade met het sap en de rasp van een hele citroen, twee theelepels mosterd en een eetlepel ahornsiroop met wat peper en zout kan natuurlijk ook.
Hoe langer je de tofu en tempeh marineert, des te meer smaak neemt het op. En koken is vooruitzien, dus marineer je tempeh en (uitgelekte) tofu alvast ’s morgens of de avond ervoor. Bewaar beide producten altijd in de koelkast. Voor mensen met een soja-allergie is het goed te weten dat er ook zwarte– en witte bonen tempeh te koop is.
Liever biologische tempeh of tofu?
Eet je graag biologisch, dan kun je letten op het logo voor biologische landbouw, het bekende groene blaadje. Biologisch geteelde soja is niet genetisch gemodificeerd en er wordt geen gebruik gemaakt van synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Er zijn wel meer initiatieven om sojateelt duurzamer te maken, zoals Round Table Responsible Soy (RTRS) en Pro Terra. Ongeveer 30% van de soja die in Nederland wordt verwerkt, is afkomstig van zo’n initiatief, maar dat staat (nog) niet op de verpakking.
Share
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.
Opmerkingen
Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan
- Simpel en gezond
- Goed voor de wereld
- Gegarandeerd afvallen
Vegan recepten en meer
Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.