Alles over whole foods plant-based
Binnen de veganistische levensstijl zijn er verschillende plantaardige voedingspatronen waar je je aan kunt houden. Er zijn dus meerdere manieren om plantaardig te eten. Eerder legde we al uit wat raw vegan en high carb low fat vegan zijn. Vandaag vertellen we meer over whole foods plant-based.
Ieder plantaardig voedingspatroon heeft tenminste een ding gemeen: het is geschikt voor veganisten. Het verschil tussen een vegan en WFPB vegan, is dat de eerste groot fan kan zijn van vegan ijsjes en vleesvervangers die in de schappen liggen en dat iemand die whole foods plant-based eet dit juist vermijdt. Bestaat jouw voedingspatroon uit whole foods, dan kies je het liefst voor voeding in de meest natuurlijke staat. Deze voeding is dus niet – of heel minimaal – bewerkt. Dit brengt heel wat voordelen met zich mee en wordt dan ook beschouwd als de meest gezonde manier van eten.
De voordelen
Er zijn genoeg mensen die zweren bij whole foods plant-based. En dat is niet voor niks. Allereerst zou het veel ziektes en aandoeningen kunnen voorkomen of verminderen. Denk hierbij aan bepaalde vormen van kanker, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, een te hoog cholesterol, reuma en alzheimer. Wanneer je vaak last hebt van migraine, acne of eczeem, dan is dit dieet het proberen zeker waard. Bovendien krijg je door zoveel onbewerkt voedsel te eten ook vrijwel alle voedingsstoffen en een grotere hoeveelheid aan vezels binnen. Deze vezels zijn essentieel voor gezonde darmen. En daar komt ook nog eens bij dat bewerkt voedsel langer nodig heeft om te verteren, waardoor je lichaam daar veel energie in moet stoppen. Al met al genoeg gezondheidsvoordelen om voor een WFPB voedingspatroon te willen kiezen.
Wat eet een WFPB vegan?
Ga je voor een whole foods plant-based voedingspatroon, dan zijn er twee factoren waar je op let. De eerste is dat alles wat je eet plantaardig, en dus vrij van dierlijke producten, is. De tweede slaat op het stukje ‘whole food’. Bewerkte voeding als geraffineerde suikers, oliën, witte bloem en andere producten die in de fabriek worden gemaakt, worden voor het grootste gedeelte vermeden. Hier valt ook frisdrank onder.
Wat je dan wel eet en drinkt? Hele stukken fruit, groenten, peulvruchten, granen, knollen (wortels, bieten, aardappels etc.), verse en gedroogde kruiden, azijn en ongezoete plantaardige dranken. Dit wordt aangevuld met noten, zaden en pitten, avocado’s. Verder wordt er ook plantaardige zuivel en licht bewerkte sojaproducten zoals tofu en tempeh gebruikt. Deze worden wel soms als minder puur gezien dan bijvoorbeeld de noten, groenten en fruit omdat er een bereidingsproces aan is gekoppeld. Deze licht bewerkte producten zijn echter wel essentieel bij dit voedingspatroon, omdat je anders tekorten kunt oplopen.
Waar moet je nog meer op letten?
Net als bij ieder ander plantaardig voedingspatroon, wordt het je aangeraden om bij WFPB op je vitamine B12, D3 en Omega 3 inname te letten en hier supplementen voor te slikken. B12 is van groot belang voor onze gezondheid, maar komt niet voor in plantaardige voeding. Ook krijg je door bijvoorbeeld geen brood te eten minder jodium binnen. Door gebruik van gejodeerd zout kan je je jodium inname weer wat verhogen. Verder zijn er geen punten waar je op moet letten. Luister wel goed naar je lichaam en bepaal zelf of een whole foods lifestyle bij je past.
Beginnen met whole foods plant-based
Klinkt dit je als muziek in de oren en wil je graag beginnen met deze vorm van vegan eten, duik dan vooral het internet op. Hier staan genoeg recepten en video’s van andere vegans die hun ervaring met je delen en tips voor je hebben. Hier zul je voldoende inspiratie op doen voor een lekkere maaltijd. Begin daarnaast bij groente, eet ze in alle verschillende kleuren. Elke kleur heeft zijn eigen goede voedingsstoffen. Kies vaker een gerecht met bladgroenten en volkoren producten, in plaats van geraffineerd ‘gemaksvoedsel’. Wees niet te streng voor jezelf als het niet meteen lukt, kleine stapjes maken ook een verschil, en maak het jezelf makkelijk door met voedingsschema’s te beginnen of inspiratie op te doen bij andere die dit voedingspatroon volgen.
Benieuwd naar de andere plantaardige voedingspatronen die we tot nu toe hebben uitgelegd? Lees dan snel verder om erachter te komen wat raw vegan en high carb low fat vegan inhouden!
Share
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.
Opmerkingen
Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan
- Simpel en gezond
- Goed voor de wereld
- Gegarandeerd afvallen
Vegan recepten en meer
Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.