Vitamine B12 binnenkrijgen als vegan

Vitamine B12 is ontzettend belangrijk voor het menselijk lichaam goed te kunnen laten functioneren. Helaas komt het van nature niet voor in planten, dus heb je als veganist snel een tekort. Waarom vitamine B12 zo belangrijk is en hoe je er als vegan dan wel aan kunt komen, lees je in dit artikel.

B12 wordt niet door ons lichaam aangemaakt en komt, als enige essentiële voedingsstof, alleen voor in dierlijke producten. Er wordt dan ook altijd aangeraden om als vegan op je inname te letten. Er zijn veel redenen waarom we deze vitamine nodig hebben. Het geeft ons extra energie, is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en is belangrijk voor het zenuwstelsel en de hersenen. Bij een tekort aan B12 kun je last krijgen van bloedarmoede, depressieve gevoelens en werkt je geheugen minder goed. Dit willen we natuurlijk voorkomen!

 

Zoals je al kon lezen, halen mensen B12 uit dierlijke producten, zoals vlees, vis, melk en eieren. Vitamine B12 komt voort uit bacteriën die in de darmen van dieren, maar ook van mensen zitten. Toch kunnen wij deze vitamine niet zelf aanmaken. Hoe dat zit? Bij mensen wordt het pas aangemaakt aan het einde van de darm, waar het stofje niet meer kan worden opgenomen en je het gewoon uit poept. Andere dieren die hetzelfde probleem hebben, lossen dit op een simpele, minder smaakvolle manier op. Konijnen en varkens eten bijvoorbeeld hun eigen uitwerpselen. Koeien en schapen maken wel B12 aan in de voordarm. Toch hebben ook dieren in de vee-industrie vaak een tekort. Zij krijgen daarom meestal een B12-injectie of -supplement. Toch hebben ook veel vleeseters alsnog een B12 tekort.

 

Vegan supplementen
Als vegan krijg je deze voedingsstof binnen door zelf te suppleren. In principe heb je een voorraad B12 in je lichaam, maar na een poos plantaardig eten zal deze afnemen. Een tekort kan dus gevaarlijk zijn en kan blijvende schade aanrichten. We raden je daarom sterk aan om elke dag een supplement te nemen. Aan plantaardige melk en vleesvervangers wordt vaak B12 toegevoegd, maar daardoor kom je meestal nog steeds niet aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit is voor volwassenen 2,8 microgram. Om dit aan te vullen kun je iedere dag een pilletje nemen of gaan voor een neusspray. Hoewel de stof uit dierlijke producten wordt gehaald, is het gewoon een bacterie en is B12 zelf dus gewoon geschikt voor vegans. De meeste supplementen zullen dan ook plantaardig zijn. Het is uiteraard wel goed om dat van tevoren even te checken.

 

Hopelijk heb je hier wat aan. Zorg goed voor jezelf!

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  
Let’s be Friends

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang elke zaterdag de populairste recepten en best gelezen artikelen van de week. Cadeautje: e-book ‘Easy Vegan Cheese’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Blijf op de hoogte:
Deze cocktails op het terras zijn vegan
Soja-allergie? Dit zijn jouw vegan opties
De beste tips voor een vegan barbecue
Basissauzen: hoe maak je ze vegan?

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Verantwoord afvallen in 12 weken
Bekijk de video
Easy Vegan Healthy

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke woensdag de lekkerste, gezonde recepten. Cadeautje: e-book ‘1 week afvallen met Weight Loss Plan’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Waar ben je naar op zoek?

Zoek hier naar jouw favoriete gerecht, lifestyle blog of product.

Meld je gratis aan als Member en ontvang meteen ons laatste e-book cadeau.

Daarnaast sturen we je de nieuwste recepten, aanbiedingen, e-books, kortingscodes, het laatste nieuws en handige tips.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.