Vitamine B12 binnenkrijgen als vegan

Vitamine B12 is ontzettend belangrijk voor het menselijk lichaam goed te kunnen laten functioneren. Helaas komt het van nature niet voor in planten, dus heb je als veganist snel een tekort. Waarom vitamine B12 zo belangrijk is en hoe je er als vegan dan wel aan kunt komen, lees je in dit artikel.

B12 wordt niet door ons lichaam aangemaakt en komt, als enige essentiële voedingsstof, alleen voor in dierlijke producten. Er wordt dan ook altijd aangeraden om als vegan op je inname te letten. Er zijn veel redenen waarom we deze vitamine nodig hebben. Het geeft ons extra energie, is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en is belangrijk voor het zenuwstelsel en de hersenen. Bij een tekort aan B12 kun je last krijgen van bloedarmoede, depressieve gevoelens en werkt je geheugen minder goed. Dit willen we natuurlijk voorkomen!

 

Zoals je al kon lezen, halen mensen B12 uit dierlijke producten, zoals vlees, vis, melk en eieren. Vitamine B12 komt voort uit bacteriën die in de darmen van dieren, maar ook van mensen zitten. Toch kunnen wij deze vitamine niet zelf aanmaken. Hoe dat zit? Bij mensen wordt het pas aangemaakt aan het einde van de darm, waar het stofje niet meer kan worden opgenomen en je het gewoon uit poept. Andere dieren die hetzelfde probleem hebben, lossen dit op een simpele, minder smaakvolle manier op. Konijnen en varkens eten bijvoorbeeld hun eigen uitwerpselen. Koeien en schapen maken wel B12 aan in de voordarm. Toch hebben ook dieren in de vee-industrie vaak een tekort. Zij krijgen daarom meestal een B12-injectie of -supplement. Toch hebben ook veel vleeseters alsnog een B12 tekort.

 

Vegan supplementen
Als vegan krijg je deze voedingsstof binnen door zelf te suppleren. In principe heb je een voorraad B12 in je lichaam, maar na een poos plantaardig eten zal deze afnemen. Een tekort kan dus gevaarlijk zijn en kan blijvende schade aanrichten. We raden je daarom sterk aan om elke dag een supplement te nemen. Aan plantaardige melk en vleesvervangers wordt vaak B12 toegevoegd, maar daardoor kom je meestal nog steeds niet aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit is voor volwassenen 2,8 microgram. Om dit aan te vullen kun je iedere dag een pilletje nemen of gaan voor een neusspray. Hoewel de stof uit dierlijke producten wordt gehaald, is het gewoon een bacterie en is B12 zelf dus gewoon geschikt voor vegans. De meeste supplementen zullen dan ook plantaardig zijn. Het is uiteraard wel goed om dat van tevoren even te checken.

 

Hopelijk heb je hier wat aan. Zorg goed voor jezelf!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?