Alles over high carb low fat vegan

Zoals je misschien al weet zijn er meerdere plantaardige voedingspatronen waar je je aan kunt houden. In een eerder artikel hebben we er al een aantal benoemd. Een hiervan is de high carb low fat vegan lifestyle. Een hele mond vol! Vandaag leggen we de basics van dit voedingspatroon uit.

Waar je vaak hoort dat koolhydraten worden vermeden om te kunnen afvallen, bestaat het grootste gedeelte van het HCLF-voedingspatroon hier juist uit. Het betekent letterlijk: veel koolhydraten, weinig vetten. Een andere term die voor deze manier van eten wordt gebruikt, is 80/10/10. Hiermee wordt bedoeld dat 80% van je voeding uit koolhydraten bestaat, 10% uit vet en de overige 10% uit eiwitten. Bij non-vegans is deze term ook bekend. Het enige verschil is dat een high carb low fat vegan alles uit plantaardige voeding haalt.

 

De voordelen
Net als bij ieder dieet, werkt ook dit voedingspatroon bij iedereen anders. Er zijn atleten die zweren bij HCLF plantbased, maar er zijn ook genoeg mensen die liever zo min mogelijk koolhydraten binnenkrijgen. Als je dit dieet volgt, eet je onbewerkt voedsel. Dit is natuurlijk al een stuk gezonder dan eten waar suikers aan worden toegevoegd. Het is per persoon anders, maar het kan zomaar zijn dat de kilo’s er afvallen als je overstapt naar een high carb dieet. Dit heeft dus vooral te maken met het feit dat je bewust eet en gaat voor de onbewerkte producten. Volkoren granen bevatten veel vezels, waardoor je eerder vol zit dan wanneer je een witte boterham eet.

 

Wat eet een HCLF vegan?
Bij dit voedingspatroon bestaat je dagelijkse voeding dus voornamelijk uit carbs, oftewel koolhydraten en uit weinig vet en eiwitten. Als veganist kun je deze koolhydraten halen uit groenten, fruit, aardappelen, volkoren pasta, volkoren brood en havermout. Gezonde vetten zitten in onder andere avocado’s, noten en lijnzaad. De eiwitten kan een HCLF veganist verkrijgen uit bijvoorbeeld peulvruchten en zaden. Je eet dus naast dierlijke producten geen bewerkt voedsel, zoetstoffen, margarine of olie.

 

Waar moet je opletten?
Net als bij ieder plantaardig dieet ligt een B2 en B12 tekort al gauw op de loer. Neem daarom altijd aanvullende supplementen. Verder moet je bij het high carb dieet wel goed en gevarieerd eten. Veel koolhydraten klinkt als een feestje, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je menu iedere dag bestaat uit vijftien boterhammen, muffins en drie borden pasta. Je zult al snel merken dat dit niet veel goeds doet voor je lichaam. Er zitten veel calorieën in en weinig vullende vezels waardoor je al snel naar meer eten zult grijpen. Hoewel je met een high carb low fat vegan lifestyle de focus op onbewerkt voedsel legt, kan er echt wel eens een uitzondering worden gemaakt voor een koekje of ijs uit de winkel. Als dit maar niet dagelijks het geval is.

 

Beginnen met HCLF plantbased
Eet je nu plantaardig en wil je de overstap naar HCLF plantbased maken, lees je dan goed in en ga voor jezelf na wat je wel en niet kunt eten. Op internet staan er gelukkig genoeg recepten en video’s om inspiratie op te doen voor je maaltijden. Stel voor jezelf een weekmenu op en probeer het een paar dagen. Bevalt het? Dan kun je verder aan de slag. Merk je toch dat je lichaam er niet helemaal goed op reageert, kijk dan eens wat je misschien anders kunt doen of overweeg een ander plantaardig dieet. Ieder lichaam werkt anders en we hebben allemaal behoefte aan een ander voedingspatroon.

 

Toch liever een andere vorm van plantaardig eten uitproberen? Misschien is een Raw vegan lifestyle wel iets voor jou!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?