Advertentie

Verschillende plantaardige voedingspatronen

Veganisten vermijden eten, drinken, spullen en kleren waar dieren of dierlijke producten voor gebruikt zijn. Voeding speelt hier een grote rol in. Als vegan eet je altijd plantaardig, maar wist je dat er verschillende plantaardige voedingspatronen zijn? We leggen ze even kort uit!

Als je dacht dat iedere vegan hetzelfde eet, dan heb je het goed mis. In de basis eten we allemaal plantaardig, maar ook daarin kun je weer onderscheid maken. Dit kan zijn om gezondheidsredenen, of omdat er zo duurzaam mogelijk met eten wordt omgegaan. We sommen een aantal verschillende plantaardige voedingspatronen voor jullie op!

Fastfood vegan
We beginnen met de alleseter, ook wel bekend als de fastfood vegan. Oké, je eet niet alles, maar wel alles wat plantaardig is. De meeste mensen die plantaardig eten voor het dierenwelzijn zullen hieronder vallen. Dat vegan eten gezondheidsvoordelen heeft, is vaak een fijne bijkomstigheid. Dit betekent dat de vegan Magnums en hamburgers  zo nu en dan van harte welkom zijn.

Wholefoods, plantbased
Eet je als vegan alleen whole foods, dan ga je – voornamelijk – voor onbewerkte producten. Dit zijn dus hele stukken fruit en groenten, zaden en noten, volkoren granen en peulvruchten. Toegevoegde suikers en vetten laat je dus links liggen. Vegans die ervoor kiezen om WFPB te eten, doen dit voornamelijk om gezond te blijven. Het is bewezen  dat dit de gezondste manier van eten is.

High carb low fat
Ook bij de niet-vegans is deze term bekend, alleen eet de HCLF-vegan alleen plantaardige voeding. Het dieet bestaat voornamelijk uit koolhydraten en er worden weinig vetten en eiwitten gegeten. HCLF staat ook wel bekend als 80/10/10: 80% koolhydraten, 10% vet en 10% eiwitten. Bij de plantaardige variant worden de koolhydraten uit voedsel als groenten, fruit en granen gehaald, de vetten uit avocado en noten, en de eiwitten uit peulvruchten.

Raw vegan
Iemand die een raw dieet volgt, eet alleen rauw voedsel. Bij een veganist is dit dus rauw, plantaardig eten. Bij deze vorm mag eten  tot 45 graden verhit worden. De producten zijn ook onbewerkt. Op het menu staat onder andere groenten, fruit, zaden en peulvruchten. Door voeding op deze manier te eten, zullen de vitamines niet verloren gaan.

Raw till 4
Ben je een raw till 4 vegan, dan eet je in principe rauw tot 16:00 uur. Dit is voor iedereen die het liefst zo rauw mogelijk eet, maar wel graag een warm maaltje heeft tijdens het avondeten.

Uiteraard zijn er nog een aantal andere verschillende vegans, zoals de Paleo vegan, freegans en fruitariërs, maar de bovengenoemde komen wij het vaakst tegen. Welk plantaardig voedingspatroon volg jij?

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Wat is maca? Alles wat je over deze knol wilt weten
Vegan bij Aldi
Waarom vegan eten?
Vegan pasta maken met de Pasta Academy!

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?