Volg je een raw dieet, dan eet je alleen rauw, onbewerkt voedsel. Bepaalde soorten rauw vlees en vis tellen ook mee, maar bij vegans valt dit natuurlijk weg. Een Raw Vegan eet dus alleen onbewerkt, rauw plantaardig eten. Een andere term voor raw food is ook wel living food, vanwege de enzymen, mineralen en vitaminen die nog werkzaam zijn. Dit komt omdat het voedsel bij dit dieet tot maximaal 40 – 48 graden verhit.
De voordelen
Een Raw Vegan dieet brengt een aantal voordelen met zich mee. Kook je groenten, dan kan er maar liefst 50% van de vitaminen verloren gaan, zoals foliumzuur, B1 en vitamine C. Door rauw te eten, blijven de vitaminen dus aanwezig. Het kan gunstig zijn voor diabetes type 2 patiënten en het kan zeker helpen om gewicht te verliezen. Ook je huid en nachtrust zouden er een flinke oppepper van krijgen. Sommige Raw Vegans ervaren (mede) dankzij hun eetpatroon ook minder stress. Door je lichaam zo bewust te voeden, vind je namelijk meer balans, zowel fysiek als mentaal. Het voedingspatroon zou je ook meer energie en een beter concentratievermogen opleveren.
Wat eet een Raw Vegan?
Het klinkt misschien wat ingewikkeld, maar dat valt uiteindelijk reuze mee. Raw food kan vers, gefermenteerd, versgeperst of gedroogd zijn. Voorbeelden van waar je menu uit kan bestaan zijn groenten, fruit, ongebrande en ongezouten noten, zaden, granen, kiemen, planten en bloemen, zeewier, verse kruiden, rauwe notenmelk, pure ahornsiroop en gefermenteerde producten zoals miso en kimchi. Een hele lijst dus! Hoewel je voor sommige zelfgemaakte gerechten wat geduld moet hebben, zijn de alledaagse maaltjes zo op tafel getoverd omdat je niets hoeft te koken of bakken.
Waar moet je op letten?
Net als bij ieder ander voedingspatroon hangen er ook een paar nadelen aan een Raw Vegan lifestyle. Dit betekent uiteraard niet dat je het geen kans moet geven, maar wel dat je op een aantal punten moet letten. Zo kun je in korte tijd veel gewicht verliezen. Misschien is dat fijn als je dit sowieso al van plan was, maar je wilt natuurlijk wel een gezond gewicht behouden. Ook kom je, net als bij een standaard plantaardig dieet, al gauw vitamine B2 en B12 tekort. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg manieren om deze tekorten op te vangen, bijvoorbeeld door supplementen te slikken.
Beginnen met Raw Vegan
Spreekt deze vorm van plantaardig eten je nu aan en wil je het ook graag proberen? Lees je dan goed in. Er zijn gelukkig veel Raw Vegan kookboeken te vinden die bomvol fijne recepten staan. Doe het stap voor stap als je nog helemaal niet zo thuis bent in het eten van rauwe voeding en maak het jezelf niet meteen te lastig. Je kunt er ook voor kiezen om voor Raw till 4 te gaan. Met deze levenswijze eet je net als een Raw Vegan de hele dag rauw en onbewerkt, maar eet je na 16.00 uur wel een warme maaltijd. Zeker in het begin kan dit een goede methode zijn om uiteindelijk de overstap makkelijker te maken. Omdat wij zelf gek zijn op experimenteren en ook deze groep vegans graag trakteren op iets lekkers, staan er op de site een aantal raw recepten voor je klaar. Zo hebben we al eerder deze vegan oreo’s, raw twix repen, deze appeltaart en een verrukkelijke cacao mousse gemaakt.
Zie je het wel zitten om de overstap naar Raw Veganisme te maken? Dan hopen we dat je iets aan dit artikel had!