Wat is gevarieerde voeding

Eet gevarieerd, eet gezond, eet de regenboog. Zinnen die maar al te vaak voorbij komen. Hoe pak je dit dan precies aan en wat is eigenlijk gevarieerde voeding?

Wij zijn erg fan van de zin ‘eet de regenboog’. Met dit in je achterhoofd zul je al snel heel gevarieerd eten. Wij geven je in dit artikel tips hoe je gemakkelijk de stap kan zetten naar gevarieerde voeding en wat daar de voordelen van zijn.

 

Waarom zou je gevarieerd willen eten?

Veel verschillende producten eten zorgt er sneller voor dat je van alle voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Eet je niet voldoende gevarieerd, dan kan het zijn dat je van bepaalde vitamines of mineralen te weinig binnenkrijgt. Deze regel geldt natuurlijk alleen als je met goede voedingsmiddelen gevarieerd eet en niet als je variatie patat, pizza en afwisselend een burger is.

 

Hoe eet je goed gevarieerd?

Er is een aantal tips waarmee je gemakkelijker gevarieerd kan eten en hoe je hierbij de juiste voedingsmiddelen kan kiezen.

  1. Minimaliseer het bewerkte voedsel in je voeding zodat je zelf in de hand hebt wat je precies binnenkrijgt en hoe je dit kleurrijk en gevarieerd kan aanpakken. Kies dus voor zoveel mogelijke pure producten, want vaak zitten hier meer vezels, gezonde vetten en micronutriënten in.
  2. Plan je week vooruit. Op deze manier bedenk je van tevoren al welke producten je gaat eten en kan je gemakkelijker zien of het veel verschillende producten zijn.
  3. Kies veel verschillende kleuren groenten bij je maaltijden en verschillende soorten fruit en noten als tussendoortjes. Al deze verschillende groenten, fruit en noten bevatten verschillende micronutriënten, waardoor je van alles wat binnenkrijgt door de week heen en je een grotere kans hebt dat je van elke voedingsstof voldoende binnenkrijgt.
  4. Varieer in eiwitbronnen en graansoorten. Ook hierin is de keuze reuze en kan je goed variëren. Maak het jezelf alleen niet al te moeilijk, want daardoor grijp je soms juist snel naar een snelle misschien ongezondere hap. Als je bijvoorbeeld haast hebt, ga dan niet voor de gedroogde zwarte bonen maar kies dan uit blik. Hierbij kan je ook heerlijk variëren met kleur. Denk aan rode linzen, groene linzen, zwarte bonen, witte bonen, kidneybonen en kikkererwten. Het kan een groot feest worden! Bij de graansoorten is het misschien wat minder kleurrijk en spannend, maar kies hierbij bij voorkeur voor de volkoren varianten. Daar zitten de meeste goede voedingsstoffen in.

Kleurvariatie zoeken en vooruitplannen zijn dus hele fijne manieren om voor gevarieerde voeding te zorgen in je dagelijkse leven. Bij plantaardige voeding ben je er dan alleen nog niet helemaal. Je kunt je voeding aanvullen met supplementen zoals vitamine B12, de Omega 3 vetzuren en vitamine D. Wanneer de zon minder krachtig is dan in de zomermaanden is een supplement met vitamine D een zinvolle aanvulling.

 

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we jullie goed en deskundig te kunnen informeren.

 

 

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  
Let’s be Friends

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang elke zaterdag de populairste recepten en best gelezen artikelen van de week. Cadeautje: e-book ‘Easy Vegan Cheese’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Blijf op de hoogte:
Zelf vegan croutons maken
Column: de functie van suiker
Meer over de darmen
Deze cocktails op het terras zijn vegan

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Verantwoord afvallen in 12 weken
Bekijk de video
Easy Vegan Healthy

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke woensdag de lekkerste, gezonde recepten. Cadeautje: e-book ‘1 week afvallen met Weight Loss Plan’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Waar ben je naar op zoek?

Zoek hier naar jouw favoriete gerecht, lifestyle blog of product.

Meld je gratis aan als Member en ontvang meteen ons laatste e-book cadeau.

Daarnaast sturen we je de nieuwste recepten, aanbiedingen, e-books, kortingscodes, het laatste nieuws en handige tips.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.