Gezond en duurzaam koken met de pannen van GreenPan

Het zou zomaar kunnen dat je een pan hebt die jouw gezonde recepten toch niet zo super gezond maken als je denkt. Het blijkt dat er in best wel veel pannen chemische stoffen zitten, die loskomen tijdens het koken en slecht zijn voor je gezondheid en voor het milieu. Daarom kiezen wij graag voor een bewuste en duurzame optie: PFAS-vrije pannen met keramische antiaanbaklagen van GreenPan! Meer weten over de eigenschappen en de werkingen? Lees snel verder voor een uitgebreide uitleg.

PFAS

Waar staat PFAS voor en wat is er slecht aan? Let us break it down for you! PFAS is een verzamelnaam voor poly- en perfluoralkylstoffen, een groep zogenoemde ‘eeuwigdurende chemicaliën’. Dit is een groep chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen en door mensen zijn gemaakt, bijvoorbeeld plastic. De gevolgen ervan kunnen negatief zijn voor het milieu en je gezondheid. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is bekend dat de stoffen niet of nauwelijks afbreken in het milieu, schadelijke effecten kunnen geven in mensen en in het milieu, zich gemakkelijk en snel verspreiden in het milieu en/of ophopen in het menselijk lichaam, in dieren en in planten. Ze zijn dus persistent, toxisch, mobiel en bioaccumulerend. PFAS worden helaas nog in verschillende producten gebruikt, waaronder antiaanbaklagen van pannen.

 

PFAS-vrije pannen

Bij duurzaam en gezond leven hoort ook duurzaam en gezond koken, vind je niet? Na het horen van alle mogelijke slechte gevolgen kan je zeggen dat pannen met  een traditionele antiaanbaklaag dit niet kunnen waarmaken. Daarom willen we een PFAS-vrij alternatief met jullie delen van een merk waar we zelf ook super enthousiast over zijn, namelijk GreenPan. Met de duurzame pannen van GreenPan kan je zeker weten gezond koken, omdat er geen schadelijke chemische stoffen worden gebruikt. That’s more like it! De gezichten achter het merk zijn twee Vlaamse jeugdvrienden: Jan Helskens en Wim De Veirman. Toen zij erachter kwamen dat  traditionele antiaanbaklagen giftige stoffen kunnen vrijgeven, kwamen ze in actie. Ze gingen op zoek naar een gezond alternatief. Zo kwamen ze terecht bij Thermolon, een keramische antiaanbaklaag zonder schadelijke PFAS stoffen. Toen werd GreenPan geboren, al in 2007.

 

Duurzame en gezonde voordelen

Nu vraag je je vast af waarom we GreenPan zo’n fijn merk vinden. Nou, hun pannen bieden dezelfde voordelen als een traditionele antiaanbaklaag, maar tijdens de productie wordt rekening gehouden met duurzaamheid en de gezondheid van mensen. Daar staan wij voor de volle 100% achter natuurlijk.

Eventjes over de voordelen van de traditionele antiaanbaklagen: deze maken het bakken makkelijker, omdat er minder kans is dat iets aanbakt of blijft plakken. De pan is daardoor na gebruik ook niet moeilijk? schoon te krijgen. Ook kan je met minder (plantaardige) boter en olie bakken door een antiaanbaklaag. Pannen zonder antiaanbaklaag hebben dan meestal als voordeel dat je op hoge temperaturen kunt bakken. Maar wat nou als dat allemaal mogelijk is? GreenPan heeft met Thermolon deze voordelen gecombineerd (en nog meer) in zijn keramische antiaanbaklaag-pannen. De pannen zijn bestendig tegen hoge temperaturen tot wel 450 ˚C. Hoe nice is dat?!

Dan even over de gezonde en duurzame aspecten van de keramische antiaanbaklaag van GreenPan, in tegenstelling tot de traditionele antiaanbaklaag. De keramische antiaanbaklaag van GreenPan is gemaakt op basis van zand en zonder schadelijke, chemische PFAS stoffen. Het zand wordt door een Sol-Gel proces getransformeerd tot een verstuifbare oplossing. Vervolgens wordt deze oplossing – zonder gebruik van lijm of additieven – op de wanden van de pan gespoten. En no worries, bij oververhitting loop je geen risico op giftige dampen. Thermolon heeft de pannen daarnaast versterkt met diamant, wat dient als een goede warmtegeleider. Daardoor kan je ook op relatief laag vuur met de pannen koken, en dat bespaart weer energie. Tijdens het productieproces van de keramische antiaanbaklaag komt er ook 60% minder CO2 vrij dan bij de productie van traditionele antiaanbaklagen Dat vindt onze planeet vast fijn!

De keramische optie van GreenPan heeft dus een gezondere antiaanbaklaag, die goed is voor milieu en lichaam. Een win-win! Wij vinden het altijd geweldig om een merk te vinden die een duurzaam alternatief maakt voor dagelijkse producten. Het maakt de vegan en duurzame lifestyle veel makkelijker, maar zelfs voor non-vegans is dit een goed product! Het lijkt ons namelijk dat je – los van je voedingspatroon – überhaupt geen chemicaliën in je lichaam wilt hebben.

 

We kunnen uit ervaring spreken

De pannen zijn mega fijn om te gebruiken! De braadpan is super lichtgewicht, wat een giga verademing is als je het vergelijkt met de – normaal gesproken – zware, gietijzeren braadpannen. De hitte wordt er ook mooi in verdeeld over de bodem van de pan, waardoor alles gelijktijdig gaart en je grandioze curry’s, zoals een Thaise groene curry of bloemkool curry – kan maken. Ook is deze braadpan fantastisch voor stoofpotjes, zoals een bierstoof, kikkererwtenstoof of jackfruitstoof. Wil je nog iets garen in de oven? Haal dan de deksel eraf (als de oven boven de 200 °C verwarmd is) en schuif de pan zo in de oven!

De steelpannen zijn fantastisch om in te bakken en je hebt daarbij maar heel weinig olie of vet nodig. Verder kan je in deze pannen zonder gezondheidsrisico’s je pijnboompitten en noten zonder olie droogroosteren. De kleine koekenpan gebruiken we graag  om pannenkoekjes te bakken, zoals linzenpannenkoekjes of fluffy American pancakes. En, de grotere koekenpan is super voor het karamelliseren van uien, om burgers in te bakken óf zelfs om risotto in te maken. Multifunctioneel!

 

GreenPan for everyone

Als je nu geïntrigeerd bent geworden en je afvraagt of er ook een pan voor jou bij zit, dan hebben we goed nieuws! De pannen van GreenPan zijn er voor al jouw kookwensen: grillen, stoven, wokken en bakken & braden! Er zijn ook verschillende opties, of je nou een klein of groot budget hebt. En – dankzij de innovatieve Magneto inductiebodem – werken alle potten en pannen perfect op alle vuren, ook op inductie.

Het maakt niet uit waar je voorkeur naar uit gaat, want als je nu iets leuks ziet op de site van GreenPan kun je met de kortingscode ‘PFAS10’ 10% korting krijgen. En, de code geldt voor het gehele assortiment! Je kan de pan(nen) natuurlijk gebruiken voor het maken van één van onze recepten 😉 Kook ze!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?