Groener leven: kweek je eigen courgette

Courgette is een goede bron van vitamine C en ijzer. Daarnaast is de smaak ook nog eens best heel fijn. Geen reden om ze niet standaard in huis te hebben. Of, nog makkelijker: kweek ze zelf in je moestuin. De éénjarige plant kan je van wel dertig, volgroeide, courgettes voorzien. Heb je voorlopig weer genoeg. Hebben we je overtuigd en wil je je eigen courgette kweken? Volg de volgende stappen. 

Begin binnenshuis

Vul een potje met zaaigrond, ongeveer 2 centimeter diep. De zaaisels houden van warmte. Zet ze daarom binnen achter het raam in de vensterbank. Houdt de aarde licht vochtig. Courgette zaadjes kiemen vrij snel, na anderhalve week zal het plantje al beginnen te groeien. Halverwege mei, na de IJsheiligen, mogen de plantjes pas naar buiten. Ze kunnen niet tegen kou. Blijft het langer vriezen? Wacht dan in ieder geval tot na de laatste vorst of dek de planten af. 

Van kiemplantje tot zelfvoorzienende moestuin

Zoek een zonnig plekje voor je kiemplantje en plaats ze in goed doorlatende grond vermengd met compost, dan groeien de planten het beste. Wanneer je meerdere planten hebt, zorg er dan voor dat ze goed de ruimte hebben (1 tot 2 meter uit elkaar). Water de grond regelmatig, maar zorg er wel voor dat deze niet te nat wordt. De plant zal uiteindelijk gele bloemen krijgen, uit deze zullen de vruchten groeien. Schrikken is niet nodig, ze kleuren vanzelf groen.

Jong oogsten

Als je halverwege mei hebt geplant, dan kun je ze in de periode van juli tot eind september oogsten. Begin je in juni, dan kan dat vaak nog tot begin oktober. Daarna koelt het snel af en overleven de planten het niet. De courgettes smaken het best als je ze vrij jong oogst, met ongeveer een lengte van 15 centimeter. Draai ze los of gebruik een mesje om ze los te snijden. Daarna kun je volop gaan genieten van bijvoorbeeld dit gerecht met gevulde courgette of gebruik ze voor een lekkere lasagne. De vruchten die je wat langer laat hangen, smaken als groente wat minder, maar zijn wel lekker om een soepje van te maken. 

Benieuwd wat je nog meer makkelijk zelf kunt kweken? Pompoen en komkommer hebben ongeveer hetzelfde groeiproces. Lees je in, probeer het uit en wie weet heb jij volgend jaar wel een moestuin vol zelfgekweekt lekkers!

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  
Let’s be Friends

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang elke zaterdag de populairste recepten en best gelezen artikelen van de week. Cadeautje: e-book ‘Easy Vegan Cheese’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Blijf op de hoogte:
De beste tips voor een vegan barbecue
Basissauzen: hoe maak je ze vegan?
Kleine portemonnee? Ga budgetproof vegan!
6x de makkelijkste vegan muffins op een rijtje

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan
Bekijk de video
Easy Vegan Healthy

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke woensdag de lekkerste, gezonde recepten. Cadeautje: e-book ‘1 week afvallen met Weight Loss Plan’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Waar ben je naar op zoek?

Zoek hier naar jouw favoriete gerecht, lifestyle blog of product.

Meld je gratis aan als Member en ontvang meteen ons laatste e-book cadeau.

Daarnaast sturen we je de nieuwste recepten, aanbiedingen, e-books, kortingscodes, het laatste nieuws en handige tips.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.