Groener leven: kweek je eigen courgette

Courgette is een goede bron van vitamine C en ijzer. Daarnaast is de smaak ook nog eens best heel fijn. Geen reden om ze niet standaard in huis te hebben. Of, nog makkelijker: kweek ze zelf in je moestuin. De éénjarige plant kan je van wel dertig, volgroeide, courgettes voorzien. Heb je voorlopig weer genoeg. Hebben we je overtuigd en wil je je eigen courgette kweken? Volg de volgende stappen. 

Begin binnenshuis

Vul een potje met zaaigrond, ongeveer 2 centimeter diep. De zaaisels houden van warmte. Zet ze daarom binnen achter het raam in de vensterbank. Houdt de aarde licht vochtig. Courgette zaadjes kiemen vrij snel, na anderhalve week zal het plantje al beginnen te groeien. Halverwege mei, na de IJsheiligen, mogen de plantjes pas naar buiten. Ze kunnen niet tegen kou. Blijft het langer vriezen? Wacht dan in ieder geval tot na de laatste vorst of dek de planten af. 

Van kiemplantje tot zelfvoorzienende moestuin

Zoek een zonnig plekje voor je kiemplantje en plaats ze in goed doorlatende grond vermengd met compost, dan groeien de planten het beste. Wanneer je meerdere planten hebt, zorg er dan voor dat ze goed de ruimte hebben (1 tot 2 meter uit elkaar). Water de grond regelmatig, maar zorg er wel voor dat deze niet te nat wordt. De plant zal uiteindelijk gele bloemen krijgen, uit deze zullen de vruchten groeien. Schrikken is niet nodig, ze kleuren vanzelf groen.

Jong oogsten

Als je halverwege mei hebt geplant, dan kun je ze in de periode van juli tot eind september oogsten. Begin je in juni, dan kan dat vaak nog tot begin oktober. Daarna koelt het snel af en overleven de planten het niet. De courgettes smaken het best als je ze vrij jong oogst, met ongeveer een lengte van 15 centimeter. Draai ze los of gebruik een mesje om ze los te snijden. Daarna kun je volop gaan genieten van bijvoorbeeld dit gerecht met gevulde courgette of gebruik ze voor een lekkere lasagne. De vruchten die je wat langer laat hangen, smaken als groente wat minder, maar zijn wel lekker om een soepje van te maken. 

Benieuwd wat je nog meer makkelijk zelf kunt kweken? Pompoen en komkommer hebben ongeveer hetzelfde groeiproces. Lees je in, probeer het uit en wie weet heb jij volgend jaar wel een moestuin vol zelfgekweekt lekkers!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?