Advertentie

Groener leven: kweek je eigen komkommers

Komkommers kweken. Het is best een klusje, maar zeker het proberen waard. En als het goed gaat, is het in de zomer smullen geblazen. Lees en leer hoe jij van je achtertuin een moestuin maakt. 

Voorkweken

Het kweken van een komkommer begint in huis, bij voorkeur tussen half april en midden mei. De zaden kunnen namelijk niet tegen de kou. Pak een bak (10cm bij 10cm) en maak de potgrond luchtiger door dit te vermengen met grof zand. Hiermee zorg je voor een betere afwatering en is de kans kleiner dat de zaadjes gaan rotten. Plant één zaad per potje, zo hebben de wortels ruimte om te groeien. Een halve tot hele centimeter is diep voldoende.

Planten

Bij goede omstandigheden (in de zon, kamertemperatuur, niet te nat) kiemen de zaden binnen twee weken. Wanneer de zaailingen groot genoeg zijn en minstens twee grotere bladeren hebben (naast de kiembladen), dan mogen ze (vanaf 11 mei) naar buiten. Deze specifieke datum komt van de naamdagen, 11 t/m 15 mei, die IJsheiligen worden genoemd. Volgens deskundigen zijn dit de laatste dagen waarin nachtvorst kan optreden. 

Na de laatste nachtvorst kun je de zaaisels naar buiten brengen, het liefst op een plek waar het warm is en ze droog blijven. Heb je geen kas of platte bak, bouw dan zelf een doorzichtig afdakje boven het hoofd van je plantjes. Je kunt ook overwegen om ze in een andere, grotere pot verder te laten groeien. Een pot kun je makkelijk verplaatsen en de grond warmt makkelijker op. Voed zowel de volle grond als de grond in de pot regelmatig met moestuin voeding. 

Tips

  • Dek de grond waar je het zaaisel wilt planten, in de weken ervoor, af met zwart plastic, zo krijgt de grond de ruimte om op te warmen.
  • Grote planten met vrij grote vruchten (zoals de komkommerplant) hebben veel vocht nodig, zet de gieter vast klaar.

 

Klimmen of kruipen

Een komkommerplant kan klimmen of kruipen. Klimmen is handig in een kas, omdat ze dan minder ruimte innemen. Doordat ze de hoogte ingaan drogen sneller na een eventuele regenbui. Mocht je meerdere planten willen kweken, zorg dan dat ze minimaal 60 centimeter uit elkaar staan. In een platte bak of in volle grond onder een afdakje hebben de planten geen ruimte om naar boven te groeien, dus dan ‘kruipen’ ze over het oppervlak. De kruipende planten hebben meer ruimte nodig. Heb je een kruiper, behoud dan ruimte van 1,5 meter. Zet de komkommer plant een pot dan zijn beide opties mogelijk. Wil je hem laten klimmen, plaats dan een hekwerk. 

Wist je dat...

Er een verschil zit in de bloemetjes die groeien aan een komkommerplant? De bloemetjes waar een vrucht achter groeit zijn vrouwelijk, bij de mannelijke bloemen groeit niet. Alleen vrouwelijke bloemetjes worden uiteindelijk een komkommer. 

Oogsten

In de periode tussen eind juli en einde zomer is het zover; zijn je komkommers 20 cm lang dan kun je ze oogsten. Dit doe je makkelijk door met een mesje de komkommer van het steeltje los te snijden. Wacht niet te lang, de smaak wordt al al snel bitter. 

Eten en bewaren

Je kunt de geoogste komkommers het beste dezelfde dag nog opeten. Gooi ze door de salade of gebruik ze voor je poké bowl. Als je niet alles op krijgt, kun je de rest maximaal drie dagen bewaren op een koele en donkere plek. 

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Waar koop je de lekkerste vegan taarten?
VEGAN IN HET NIEUWS: Met onder andere Schijf for life, vegan magnums, beste plantaardige restaurant van de wereld en de Nederlandse klimaatplannen.
Vegan en dierproefvrij schoonmaken
Wanneer is koek vegan?

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?