Advertentie

Groener leven: kweek je eigen pompoen

Ruimte over in je moestuin of op zoek naar een nieuwe hobby? Kweek je eigen pompoen! Het enige wat je nodig hebt is pompoenzaad, voldoende water en veel zonlicht. De beurt is aan jou, aan de slag. 

Pompoen vind je in verschillende soorten en maten. Bedenk, voordat je het tuincentrum instapt, welke soort je wilt hebben en waar je deze voor wilt gebruiken. Bijna alle vruchten zijn eetbaar, maar ze zijn zeker niet allemaal even lekker. Wil je een zoetige of notige smaak? Is het voor door een gerecht of meer voor de sier? Check dit lijstje van de Albert Heijn voor zes bekende pompoensoorten en hun meestgebruikte doeleinden. Welke kies jij?

Voorkweken

Voorkweken is bij pompoenplanten een aanrader. Doe dit van april tot en met mei, binnen of in een kas. Ergens waar het warm is. Plant één zaadje per potje, ongeveer een duim diep. Zie je bladeren verschijnen, dan kun je de kweeksels overplanten in je moestuin.

Planten, wateren, groeien

Niet op tijd om voor te kweken? Je kunt er ook voor kiezen om de zaadjes te planten in de volle grond. Meestal kan dit vanaf half mei, maar houd zelf in de gaten wanneer de gemiddelde temperatuur stijgt. De plantjes groeien het best rond de 15 graden en in een humusrijke, vochtige maar goed afwaterende losse bodem. Als de grond goed warm is, zie je de plant elke dag wel een stukje groeien. Geef ze voldoende water en compost om de vruchten goed te voeden. 

Pompoenen groeien uit tot grote vruchten. Plant je er meerdere, houdt dan een afstand van ongeveer twee vierkante meter. Ze zijn als jonge plantjes wel erg geliefd door slakken, dus bescherm ze. Zodra de bladeren stugger worden, vinden de slakken ze niet meer interessant.

De hoogte in

Mocht je niet genoeg ruimte hebben voor meerdere planten in de breedte, dan kun je ze leiden over een rank. Het is wel belangrijk dat de constructie sterk is, het moet kilo’s pompoen kunnen dragen. Om ervoor te zorgen dat ze niet over de grond groeien raden we aan wat bij te knippen, daar waar ze wortel schieten. Dan maken ze zijscheuten en kunnen ze vervolgens doorbloeien.

Bloemetjes en de bijtjes

Het kan gebeuren dat de bestuiving van de bloemen nog niet op de natuurlijke manier, door insecten of de plant zelf, heeft plaatsgevonden. Dan kun je zelf een handje toesteken. Je herkent de mannetjes bloemen aan hun lange steel. De vrouwtjes hebben een bolvormig vruchtbeginsel, die later zal groeien tot een pompoen. Pluk de mannelijke bloem en bestuif hiermee het vrouwtje. Doe dit bij de eerste drie bloemen van de plant, daarna is het afwachten geblazen tot de vruchten gaan groeien. Het beste is om uiteindelijk maar één pompoen per plant te laten volgroeien, dus kijk na een tweetal weken welke van de drie bestuifde er het beste uit ziet. Knip de andere twee en de resterende vrouwelijke bloemetjes eraf.

Oogsten en eten

Wanneer ze hol klinken, een harde schil en verschrompelde steel hebben, dan kunnen de pompoenen, vanaf september tot oktober, geoogst worden. Gebruik een tuinschaar om de steel zo hoog mogelijk door te knippen. Je kunt de pompoen op een koele plek een paar maanden bewaren. Maak met jouw eigen geoogste pompoenen een taart of lekker soepje met onze recepten. Eet smakelijk!

Wist je dat ...

Courgette ook een pompoensoort is? Deze kweek je dus op dezelfde manier, maar is wat sneller volgroeid. Probeer dit ook eens en maak van je oogst een lekker soepje met spinazie.

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Snelle vegan recepten zodat je snel aan tafel kunt
Deze voedingsstoffen wil je niet missen voor je weerstand
Waan je in vegan Italië bij Vegitalian
15 x hartverwarmende vegan soep

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?