Ruimte over in je moestuin of op zoek naar een nieuwe hobby? Kweek je eigen pompoen! Het enige wat je nodig hebt is pompoenzaad, voldoende water en veel zonlicht. De beurt is aan jou, aan de slag.
Pompoen vind je in verschillende soorten en maten. Bedenk, voordat je het tuincentrum instapt, welke soort je wilt hebben en waar je deze voor wilt gebruiken. Bijna alle vruchten zijn eetbaar, maar ze zijn zeker niet allemaal even lekker. Wil je een zoetige of notige smaak? Is het voor door een gerecht of meer voor de sier? Check dit lijstje van de Albert Heijn voor zes bekende pompoensoorten en hun meestgebruikte doeleinden. Welke kies jij?
Voorkweken
Voorkweken is bij pompoenplanten een aanrader. Doe dit van april tot en met mei, binnen of in een kas. Ergens waar het warm is. Plant één zaadje per potje, ongeveer een duim diep. Zie je bladeren verschijnen, dan kun je de kweeksels overplanten in je moestuin.
Planten, wateren, groeien
Niet op tijd om voor te kweken? Je kunt er ook voor kiezen om de zaadjes te planten in de volle grond. Meestal kan dit vanaf half mei, maar houd zelf in de gaten wanneer de gemiddelde temperatuur stijgt. De plantjes groeien het best rond de 15 graden en in een humusrijke, vochtige maar goed afwaterende losse bodem. Als de grond goed warm is, zie je de plant elke dag wel een stukje groeien. Geef ze voldoende water en compost om de vruchten goed te voeden.
Pompoenen groeien uit tot grote vruchten. Plant je er meerdere, houdt dan een afstand van ongeveer twee vierkante meter. Ze zijn als jonge plantjes wel erg geliefd door slakken, dus bescherm ze. Zodra de bladeren stugger worden, vinden de slakken ze niet meer interessant.
De hoogte in
Mocht je niet genoeg ruimte hebben voor meerdere planten in de breedte, dan kun je ze leiden over een rank. Het is wel belangrijk dat de constructie sterk is, het moet kilo’s pompoen kunnen dragen. Om ervoor te zorgen dat ze niet over de grond groeien raden we aan wat bij te knippen, daar waar ze wortel schieten. Dan maken ze zijscheuten en kunnen ze vervolgens doorbloeien.
Bloemetjes en de bijtjes
Het kan gebeuren dat de bestuiving van de bloemen nog niet op de natuurlijke manier, door insecten of de plant zelf, heeft plaatsgevonden. Dan kun je zelf een handje toesteken. Je herkent de mannetjes bloemen aan hun lange steel. De vrouwtjes hebben een bolvormig vruchtbeginsel, die later zal groeien tot een pompoen. Pluk de mannelijke bloem en bestuif hiermee het vrouwtje. Doe dit bij de eerste drie bloemen van de plant, daarna is het afwachten geblazen tot de vruchten gaan groeien. Het beste is om uiteindelijk maar één pompoen per plant te laten volgroeien, dus kijk na een tweetal weken welke van de drie bestuifde er het beste uit ziet. Knip de andere twee en de resterende vrouwelijke bloemetjes eraf.
Oogsten en eten
Wanneer ze hol klinken, een harde schil en verschrompelde steel hebben, dan kunnen de pompoenen, vanaf september tot oktober, geoogst worden. Gebruik een tuinschaar om de steel zo hoog mogelijk door te knippen. Je kunt de pompoen op een koele plek een paar maanden bewaren. Maak met jouw eigen geoogste pompoenen een taart of lekker soepje met onze recepten. Eet smakelijk!
Wist je dat ...
Courgette ook een pompoensoort is? Deze kweek je dus op dezelfde manier, maar is wat sneller volgroeid. Probeer dit ook eens en maak van je oogst een lekker soepje met spinazie.
Share
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.
Opmerkingen
Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan
- Simpel en gezond
- Goed voor de wereld
- Gegarandeerd afvallen
Vegan recepten en meer
Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.