Alles over steenvruchten

Vruchten met een pit in het hart, dat zijn steenvruchten, ook wel steenfruit. Je hebt ze in verschillende smaken, vormen en soorten. Het vruchtvlees van de vrucht zit niet aan de pit vast. Wij vertellen je hieronder meer over een aantal bekende steenvruchten.

Steenvruchten

Een aantal bekende steenvruchten zijn perziken, nectarines, pruimen, abrikozen en kersen. Maar ook koffiebonen, kokosnoten, olijven en andere noten zijn eigenlijk steenvruchten. In de pit zitten weer kleine zaadjes.

Omdat er zoveel verschillende soorten steenvruchten zijn, kunnen we ze vandaag niet allemaal bespreken. Maar we hebben er een paar voor jullie uitgekozen waar we je iets meer over gaan vertellen. Zoals de voedingsstoffen die erin zitten en wat je met de bijzonder lekkere vruchten kunt maken. De ene steenvrucht is een stuk kleiner dan de ander. Dus eet je er wat meer van om de voedingsstoffen eruit te kunnen halen waar je lichaam blij van wordt. Dit geven we dan ook even aan hieronder.

Kersen

Je hebt zoete en zure kersen en ze zijn beide zijn in het seizoen van juni tot en met augustus beschikbaar. Kersen zijn klein dus een kers geeft niet zo veel voedingsstoffen. Maar met een klein schaaltje van zo’n 150 gram kersen krijg je een hele hoop goede voedingsstoffen binnen.

Een van de meest bekende voedingsstoffen in kersen is vitamine C. Deze voedingsstof draagt onder andere bij aan een goede weerstand, verhoogt de ijzeropname en ondersteunt de gemoedstoestand. Daarnaast zit er ook vitamine B1 in kersen. Deze voedingsstof ondersteunt de energiestofwisseling, heeft gunstige invloed op het hart en draagt bij aan de geestelijke veerkracht. Daarnaast is vitamine B1 belangrijk voor de normale werking van het zenuwstelsel.

Je kunt kersen heerlijk verwerken in bijvoorbeeld een smoothie of in een vegan vanille cake. Maar ook gewoon als tussendoortje of in een bakje vegan yoghurt zijn ze aan te raden.

Pruimen

Deze zachte steenvrucht met zoetzurige smaak is enorm populair. Het seizoen is van juli tot september en dan zie je ze ook volop. Een pruim weegt ongeveer 40 gram en een portie staat gelijk ongeveer 2 a 3 stuks pruimen om het als 1 stuk fruit te kunnen rekenen qua voedingsstoffen.

Pruimen bevatten, net als kersen, vitamine B1, en daarnaast ook twee andere B-vitamines. Een daarvan is vitamine B2. Deze vitamine ondersteunt de energiestofwisseling, normale werking van het zenuwstelsel en helpt bij het gezond houden van de huid. Zo is het ook goed voor de slijmvliezen. De andere B-vitamine is B3. Deze voedingsstof ondersteunt de energiestofwisseling, kan het gebrek aan energie helpen verminderen en helpt ook bij het gezond houden van de huid. Daarnaast draagt het bij aan de geestelijke veerkracht en is het ook goed voor de slijmvliezen.

Ook deze vruchten kun je in een lekkere smoothie verwerken maar ook in bijvoorbeeld taarten. Een tarte tatin met pruimen bijvoorbeeld en een beetje zelfgemaakt bananenijs. Heerlijk!

Perziken

Perziken zijn minder zuur dan de pruim en kersen. Ze zijn zoeter en zacht en het schilletje is bijna “aaibaar” te noemen. Deze schil is trouwens wel gewoon eetbaar. De perzik lijkt qua smaak het meest op een nectarine maar het schilletje van de twee maakt het verschil. Perziken worden geïmporteerd naar Nederland uit Spanje en Italië. Want ons kikkerlandje is te koud voor deze vrucht.

Qua voedingsstoffen is de perzik een mengselmoes van de bovengenoemde steenvruchten. Hij bevat namelijk vitamine B1, B3 en vitamine C. Harstikke gezond dus. Neem hiervoor wel twee tot drie perziken om het als een stuk fruit te tellen.

Met perziken kan je heel veel lekkers maken. Zoals vegan magnums, naan pizzaatjes met gegrilde perzik of verwerk het in een zomerse sangria.   

Kokosnoot

Kokosnoot, ook wel klapper, valt bijzonder genoeg ook onder de steenvruchten. Dit is niet alom bekend, vandaar dat we deze ook even in het zonnetje willen zetten. Deze vrucht bestaat uit vier onderdelen. De kokosvezel, de dikke schil, het vruchtvlees en het kokoswater erin. Er worden veel producten gemaakt met de kokosnoot. De pure variant zoals kokos, kokosvlokken, kokosmelk en kokosdrink. Maar je hebt ook heel veel producten waar kokos in wordt verwerkt.

Naast dat de kokosnoot een heel andere vrucht is dan de steenvruchten die we hierboven bespraken is deze steenvrucht ook iets anders qua voedingsstoffen. Als we het hebben over de voedingsstoffen zoomen we in op het vruchtvlees. Qua voedingswaarde zijn er wel raakvlakken, want de kokosnoot bevat ook vitamine B3 en B1 maar daarnaast ook nog andere voedingsstoffen.

Een van die voedingsstoffen is ijzer. IJzer ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes, draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels en aan het behoud van cognitieve functies. Daarnaast ondersteunt ijzer de energiestofwisseling en het immuunsysteem. Ook kan het gebrek aan energie helpen verminderen. Een andere voedingsstof die in grotere hoeveelheden in kokosnoot te vinden is, is selenium. Selenium is goed voor de conditie van het haar en de nagels. Ook ondersteunt selenium het immuunsysteem. Verder is het een antioxidant en is het essentieel voor de productie van schildklierhormonen. De laatste voedingsstof die niet kan ontbreken in dit rijtje is zink. Zink is onder andere goed voor het behoud van het skelet, draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels en speelt een rol bij de opbouw van lichaamseiwitten. Daarnaast draagt het bij aan een normale concentratie, geheugen en leervermogen.

Omdat er zoveel verschillende producten worden gemaakt met kokos, kun je het ook op ontelbaar verschillende manieren gebruiken. Een schaaltje kokosyoghurt tover je zo om tot een heerlijk ontbijt. Met kokoswater kun je lekkere chiapudding maken en met de dikke room uit een blik volvette kokosmelk klop je vegan slagroom. Je kunt met kokos ook kokos-chocoladetaarten maken of je verwerkt kokosmelk in een curry.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Orthomoleculaire Educatie delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Partner van

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?