Je hoort het waarschijnlijk al jaren om je heen: mensen die even een sapjeskuur doen om hun lichaam te reinigen of een tijdelijke sapkuur doen om af te vallen. Maar is dit wel een gezonde manier van afvallen of reinigen?

Er zijn verschillende redenen om een sapkuur te volgen en iedereen heeft zo z’n eigen motivatie hiervoor. Zo kan het zijn dat je wat kilo’s wilt kwijtraken, een goed ritme wilt ontwikkelen of je lichaam wilt reinigen.

Je kunt ook een kuur doen met alleen water en thee. Dan krijg je geen voedingsstoffen binnen en gaat je lichaam op een soort spaarstand staan. Na een periode van tussen de 10 en 72 uur nadat je voor het laatst voedingsstoffen hebt ingenomen, kan autofagie optreden. Dit klinkt misschien wat spannend, maar dat valt reuze mee. Tijdens autofagie worden cellen afgebroken en opgeruimd. Dit kan worden gezien als een vorm van reiniging van het lichaam. Dit werkt echter niet als je wel macronutriënten (vetten, koolhydraten, eiwitten) binnenkrijgt, bij het drinken van sapjes. Hierdoor krijg je namelijk kilocalorieën binnen, waardoor je lichaam niet volledig in spaarstand hoeft te gaan.

Een andere reden die we heel vaak horen voor het volgen van een sapkuur, is het willen ondersteunen van de lever door middel van een ‘juice cleanse’. Maar, dit werkt eigenlijk niet zo in ons lichaam. Bij een sapkuur krijg je voedingsstoffen binnen. Die voedingsstoffen worden door het lichaam verwerkt, net als elke andere voeding. Het reinigingsproces van het lichaam vindt plaats in de lever. Met het drinken van sapjes ondersteun en ontlast je de lever niet. Om het even plat te zeggen: het maakt voor de lever niet uit of je een appel eet of sinaasappelsap drinkt. Dit heeft geen effect op de leverfunctie. Mocht je wel je leverfunctie willen verbeteren, dan is het mogelijk om in kleine hoeveelheden choline bij te slikken. Choline draagt bij tot de instandhouding van de normale leverfunctie. Dit geldt voor levensmiddelen die tenminste 82,5 mg per 100 gram of 100 milliliter bevatten.

Als je motivatie is om af te vallen of op een goed ritme te ontwikkelen, zijn er verschillende soorten sapkuren die je kunt doen, zoals: vruchtensappen, groentesappen of sapkuren met gevarieerdere ingrediënten.

Soorten sapkuren

Vruchtensappen
Hiervoor heb je kant en klare sappen of maken mensen zelf sapjes van vruchten. Een sapkuur met vruchtensap hoort onder de categorie ‘juice cleanse’.

Groentesappen en gevulde sappen
Er zijn ook mensen die groenten, fruit en andere producten zoals zaden, pitten en granen toevoegen aan hun sapkuur. Hiermee krijg je iets meer verschillende en ‘vullende’ voedingsstoffen binnen.

Sapvasten
Sapvasten is een manier van vasten waarbij je alleen water en thee tot je neemt. Water en thee bevatten geen tot bijna geen kilocalorieën en daarom valt het onder vasten. De benaming ‘sapkuur’ is hier wat minder geschikt voor, omdat je dus geen voedingsstoffen binnenkrijgt hierdoor (wat bij sapjes nog wel het geval is).

Voordelen van een sapjeskuur

  1. Een van de grootste voordelen die mensen ervaren bij sapkuren, is dat ze in een korte tijd afvallen. Dit komt doordat je je waarschijnlijk strikt aan een hoeveelheid sapjes houdt en hiermee minder kilocalorieën binnenkrijgt dan een dag waarop je je normale voedingsschema aan zou houden.
  2. Met variatie krijg je meer vitamines binnen dan met ongezonde, vettige en koolhydraatrijke maaltijden.
  3. Je maakt misschien kennis met nieuwe smaken, waardoor je je smaak verder kunt (door)ontwikkelen.
  4. Door groente- en fruitsmoothies te combineren, krijg je verschillende goede voedingsstoffen binnen.

Nadelen van een sapjeskuur

  1. Door van groentes of fruit sapjes te maken, maak je eigenlijk de structuur van de ingrediënten kapot en hierdoor worden vezels (deels) kapotgemaakt.
  2. Met fruitsmoothies krijg je veel meer suikers binnen dan als je fruit zou eten. Je drinkt namelijk met gemak een paar sinaasappels op, maar als je ze eet zit je veel sneller vol. Dit komt doordat je dus de structuur van het stuk groente of fruit hebt afgebroken en het ingrediënt hebt verminderd in vezels, daar waar de hoeveelheid suiker hetzelfde blijft. Ook kun je gemakkelijker meer tot je nemen in een sapje doordat je geen kauwbewegingen maakt. Als je wel iets kauwt, dan wordt naar je hersenen gecommuniceerd dat je eet en wordt er ook sneller een signaal afgegeven dat je verzadigd raakt.
  3. Er kan ook vitamine C verloren gaan bij het maken en bewaren van sapjes. Dit komt door oxidatie. Vitamine C reageert op de lucht (CO2), waardoor het een minder sterke werking krijgt.
  4. Uit steeds meer onderzoeken komt naar voren dat kauwen goed is voor je geheugen en het onderhoud van de hersenen. Dit is alleen nog niet 100% bewezen.
  5. Als je te weinig eiwitten, koolhydraten of vetten binnenkrijgt, gaat je lichaam hier zelf voor zorgen. Het lichaam haalt dit onder andere uit je spiermassa, waardoor je eigenlijk jezelf ‘zwakker’ maakt.

Tips als je een sapjes kuur gaat doen

Wij raden aan niet te vaak en niet te lang een sapkuur te doen. En, om afbraak van de spiermassa zo veel mogelijk te voorkomen, is het verstandig om krachtoefeningen te doen tijdens het volgen van een sapkuur. Ook is het altijd belangrijk – of je nou een sapkuur doet of veganistisch eet – om te letten op voldoende inname van vitamines zoals vitamine B12 en vitamine D3. Een volwaardig en variëren voedingspatroon is belangrijk om gezond te blijven. Wanneer je mogelijk niet voldoende vitamines binnenkrijgt via de voeding, kan een voedingssupplement een aanvulling zijn. Af en toe een dag sapjes drinken, of als een maaltijd een sapje nemen, kan geen kwaad. Maar, met gevarieerde voeding krijgt je lichaam makkelijker de voedingsstoffen binnen die nodig zijn.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we jullie goed en deskundig te kunnen informeren

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Partner van

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?