Advertentie

Zo krijg je als vegan vitamine D binnen

Vitamine D, ook wel bekend als de zonnevitamine, is heel belangrijk voor ons lichaam. Toch zullen de meeste mensen er een te kort aan hebben. Het is dus slim om voor jezelf na te gaan of je wel genoeg vitamine D binnenkrijgt. Vaak zit het in dierlijke producten – en laten we die nou net niet eten. We vertellen je daarom hoe je als vegan vitamine D binnenkrijgt!

Hoewel je vitamine D binnen kunt krijgen via de zon en je dagelijkse voeding, bestaat er een grote kans dat je er niet genoeg van binnenkrijgt. Er zijn een aantal hele belangrijke redenen waarom je lichaam vitamine D nodig heeft. Een van de belangrijkste is dat het botontkalking tegengaat. Een tekort zou misvormde of breekbare botten kunnen veroorzaken. Naast sterke botten en tanden, heeft deze vitamine een positief effect op je weerstand. Minder kans op een verkoudheid dus! Ook je evenwicht, concentratie en vermoeidheid worden flink verbeterd. Twee vormen van vitamine D die we kennen zijn D2 en D3. Vitamine D2 is vrijwel altijd plantaardig. Deze kan uit bijvoorbeeld paddenstoelen gehaald worden. D3 wordt meestal verkregen uit schapenwolvet. Gelukkig hebben de meesten genoeg aan vitamine D2. Heb je echt een tekort, dan kun je kijken of je extra D3 moet innemen. Maar ook daar zijn daar vegan vitamine D supplementen voor.

Er zijn een aantal manieren om als vegan vitamine D binnen te krijgen. Tijd om je er doorheen te praten.

Voeding
Een deel van de hoeveelheid vitamine D die we nodig hebben, zit in voeding. Nu vind je het vooral terug  dierlijke producten, zoals vette vis en eieren. Deze staan natuurlijk niet op het menu van een veganist. Gelukkig wordt er ook vitamine D toegevoegd aan veganistisch eten, zoals margarine en plantaardige melk.

Zonlicht
Vitamine D wordt ook wel de zonnevitamine genoemd. Dit is niet voor niks. De huid bevat het pigment provitamine D en de zon zet deze weer om naar vitamine D3. Elke dag even de zon opzoeken is dus een dikke aanrader! Ga iedere dag tussen 11:00 en 15:00 een kwartiertje naar buiten en zorg ervoor dat je gezicht wat zonlicht vangt. Mensen met een getinte of donkere huid maken op deze manier minder vitamine D aan dan iemand met een blanke huid, dus dan kan er gekozen worden voor aanvullende supplementen.

Vegan vitamine D supplementen
Mocht je nu toch niet voldoende Vitamine D binnenkrijgen, vul dit dan aan met supplementen. Zeker in de herfst- en wintermaanden is het aan te raden om deze in te nemen, aangezien we dan weinig tot geen zonlicht zien. D2 supplementen zijn vrijwel altijd veganistisch, maar je kunt dit het beste eerst even checken per product en merk. Er zijn ook veganistische D3 supplementen beschikbaar. Waar D3 vaak gehaald wordt uit schapenwolvet, wordt de vegan variant gemaakt op basis van korstmos. Let wel op: er zijn ook vegetarische D3 supplementen, maar ook deze kunnen wolvet bevatten en zijn dus niet vegan. Vitamine D supplementen kunnen pilletjes zijn, maar er bestaan ook sprays en druppels. Je wordt aangeraden om dagelijks tussen de 10 mcg en 25 mcg in te nemen.

Breng je lunchpauze dus lekker door in de zon met een glas plantaardige melk en ga eens voor jezelf na of aanvullende supplementen ook wat voor jou zijn.

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Wat is maca? Alles wat je over deze knol wilt weten
Vegan bij Aldi
Waarom vegan eten?
Vegan pasta maken met de Pasta Academy!

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?