Veganisme: antwoord op de meest gestelde vragen

We doken van de week het magische internet op en wat blijkt? Er zijn nog best wel wat vragen rondom veganisme zijn en een plantaardig dieet. Niet gek, want hoewel veganisme voor ons inmiddels meer dan normaal is, is dat in de wereld om ons heen uiteraard niet altijd het geval. Aangezien vegan eten en leven steeds populairder wordt, stellen steeds meer mensen vragen. Alleen maar goed! Vandaag delen we een aantal van de meest gestelde vragen én geven we hier antwoord op om je vegan knowledge uit te breiden. 

Wat houdt veganisme in?

Veganisme is een levensstijl waarbij men ervoor kiest geen dierlijke producten te consumeren of gebruiken. Dit omvat niet alleen voedsel, maar ook kleding, cosmetica en andere producten die dierlijke ingrediënten bevatten of op dieren getest zijn. Soms zul je ook de term plant based, oftewel plantaardig voorbij horen komen. Dit gaat dan puur om het voedingspatroon van een persoon. Iemand die plantbased leeft, eet vegan eten, maar leeft niet per se volledig vegan.

Wat mag je wel en niet eten als veganist?

Als vegan eet je geen dierlijke producten. Dit betekent geen vlees, vis, gevogelte, vis, zuivelproducten, eieren, honing, gelatine en andere dierlijke hulpstoffen. Veganisten baseren hun dieet voornamelijk op plantaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, peulvruchten, granen, noten, zaden en plantaardige oliën. We vertellen je er meer over in dit artikel.

Wat eet een veganist per dag?

We moesten een beetje lachen om deze vraag, maar we snappen zeker waar het vandaan komt. Als je nooit eerder in aanmerking bent gekomen met een plantaardig dieet, kan het best zijn dat je geen flauw benul hebt hoe je complete maaltijden samenstelt. Een realistisch en gebalanceerd dagmenu van een veganist kan bestaan uit ontbijtgranen met plantaardige melk en fruit, een maaltijdsalade of wrap met groenten en peulvruchten als lunch en een avondmaal met bijvoorbeeld volkoren granen, lekker veel groenten en een eiwitbron als tofu, tempeh of bonen. Snacks voor tussendoor zijn onder andere fruit, repen en noten.

Hoe gezond of ongezond is veganisme eigenlijk?

Een veganistisch dieet kan gezond zijn als het goed is uitgebalanceerd en alle essentiële voedingsstoffen bevat. Het is belangrijk voor veganisten om voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B12, calcium, omega-3 vetzuren en andere voedingsstoffen te consumeren. Met de juiste diversiteit in voedsel kun je als veganist (bijna) alle voedingsstoffen binnenkrijgen die je nodig hebt. Waar je tekort komt, bijvoorbeeld bij een vitamine B12, kun je supplementen slikken om jezelf te ondersteunen.

Kan iedereen veganist zijn?

In principe kan iedereen ervoor kiezen om veganist te worden. Er zijn natuurlijk wel bepaalde individuele factoren die van invloed kunnen zijn op de haalbaarheid van een veganistisch dieet. Gezondheidsproblemen of voedingstekorten bijvoorbeeld. Mocht dit het geval zijn, dan is het raadzaam naar je dieet te kijken met een arts of diëtist.

Waarom zou je vegan zijn?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om veganist te zijn. De meest voorkomende is dierenwelzijn, omdat je als vegan er bewust voor kiest niets te consumeren of gebruiken waar dieren voor zijn ingezet. Andere beweegredenen voor veganisme of een plantaardig dieet zijn het milieu, vanwege de impact van de vee-industrie op het klimaat, maar ook zeker gezondheidsredenen, aangezien een plantaardig voedselpatroon vele voordelen voor je gezondheid kent.

Waarom is suiker niet vegan?

Een andere vraag die schijnbaar vaak wordt opgezocht, is waarom suiker niet vegan zou zijn. Snappen we helemaal, want toen wij er jaren geleden achter kwamen dat suiker niet helemaal vegan is, waren we erg in de war. Suiker op zichzelf is een plantaardig product dat wordt gewonnen uit suikerriet of suikerbieten. Het probleem ontstaat echter bij de verwerking van suiker. Sommige suikerfabrikanten gebruiken filtratiemethoden waarbij beenderkool (geactiveerde koolstof gemaakt van dierlijke botten) wordt gebruikt om onzuiverheden te verwijderen. Dit proces wordt bekend als “beenderkoolfiltratie” of “gebleekte suiker”. Hierdoor wordt suiker niet als veganistisch beschouwd. Gelukkig zijn er veganistische alternatieven beschikbaar, zoals biologische suiker of suiker die expliciet als vegan wordt gelabeld. Ook zijn er suikervervangers te vinden om je recepten gemakkelijk mee op te zoeten.

Welk drinken is niet vegan?

Niet alle dranken zijn veganistisch vanwege de mogelijke aanwezigheid van dierlijke ingrediënten of het gebruik van dierlijke producten tijdens het productieproces. Enkele  voorbeelden van dranken die niet (altijd) veganistisch zijn:

  1. Zuiveldranken: melk, room, yoghurt, en andere zuiveldranken zijn van dierlijke oorsprong en worden dus niet als veganistisch beschouwd.
  2. Sommige vruchtensappen: bepaalde vruchtensappen kunnen gezoet zijn met dierlijke ingrediënten zoals gelatine. Het is belangrijk om de ingrediëntenlijst te controleren of het product als veganistisch te verifiëren.
  3. Sommige alcoholistische dranken: alcoholische dranken kunnen dierlijke ingrediënten bevatten, zoals gelatine in sommige wijnen, vislijm in sommige bieren of honing in sommige likeuren. Wat erg lastig is, is dat bij sommige alcohol, zoals wijn en bier, tijdens het klaringsproces dierlijke producten worden gebruikt. Omdat het dan alleen om het proces en niet de ingrediënten gaat, is dat niet terug te zien in de ingrediëntenlijst. Gelukkig worden steeds meer dranken nu gelabeld als ze vegan zijn en kan je heel wijs worden van het internet.  Er zijn inmiddels veel veganistische alcoholische alternatieven beschikbaar.
  4. Honingdranken: Dranken die honing bevatten, zoals sommige theeën of vruchtendranken gezoet met honing, zijn niet veganistisch.

 

Gelukkig hebben wij heel wat lekkere drankrecepten online staan! Van smoothies tot lattes en van cocktails tot juices.

Welk brood is niet vegan?

Over het algemeen is brood veganistisch, omdat het hoofdzakelijk bestaat uit meel, water, gist en soms zout. Er zijn echter enkele soorten brood en broodproducten waar mogelijk niet-veganistische ingrediënten aan zijn toegevoegd. Dit kunnen onder andere zijn:

  1. Melkbestanddelen: sommige broodsoorten kunnen melkbestanddelen bevatten, zoals melkpoeder, boter of wei. Het is belangrijk om de ingrediëntenlijst te controleren.
  2. Honingbrood: brood dat gezoet is met honing wordt niet als veganistisch beschouwd.
  3. Ei in brood: soms kunnen broodrecepten ei bevatten, zoals briochebrood. Het is altijd een goed idee om de ingrediëntenlijst te controleren of te kiezen voor veganistisch brood.

 

Over het algemeen zijn er gelukkig heel veel vegan broodsoorten beschikbaar. Wil je zelf aan de bak? Probeer dan eens dit verrukkelijke bananenbrood.

 

Zo, dit waren de brandende vragen van de vele mensen online. Hopelijk ben je nu een stukje wijzer! Toch nog een vraag? Stuur ons gerust een berichtje!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?