Advertentie

Groener leven: kweek je eigen zoete aardappel

Wij zijn gek op zoete aardappelen. Lekker om frietjes van te maken, door de salade of tussen je burrito. Vind jij ze ook zo lekker? Een kilo kost 3 euro in de supermarkt, terwijl je van een plant wel 10 kilo kunt kweken. Daarnaast verbrand je door één uurtje te tuinieren al snel 400 kcal. Tijd voor groene vingers met deze tips!

Voorkweken

Zoete aardappel wordt meestal uit het buitenland geïmporteerd, het is immers een subtropisch gewas, maar je kunt de aardappel ook zeker in Nederland kweken. Bij het kweken van een plant kun je gebruik maken van een overgebleven aardappel. Dit restje vormt het beginsel van je oogst.  

Het voorkweken van de plant kost best wat weken, start hier half januari mee. Maart kan ook nog, maar veel later raden we niet aan. Begin met het pakken van twee satéprikkers, een zoete aardappel en een glas water. Prik je stokjes haaks op elkaar in de onderkant van de aardappel en laat hem, met het puntje naar beneden, balanceren boven het glas. Een glas met een smalle hals mag ook, zolang de aardappel maar zweeft boven het water. Het is belangrijk dat de onderkant net aan in het water hangt, daar zullen de wortelen uit gaan groeien. Zet het glas in zonlicht en zorg ervoor dat de ruimte op kamertemperatuur is (ongeveer 20 graden). Hoe warmer de ruimte, hoe sneller de zoete aardappel groeit. Wanneer het plantje een lengte van ongeveer 20 centimeter heeft bereikt, kun je het voorzichtig van de aardappel afdraaien en in een nieuw glas met water plaatsen. Je zult zien dat binnen een paar dagen een nieuw wortelgestel ontstaat.

Let op!

Zie je witte schimmel of puistjes aan de onderkant tijdens het kweken? Dan ververs je het water waarschijnlijk niet vaak genoeg. Spoel de aardappels af en vervang om de dag het water.

Naar buiten

Plaats het wortelgestel in een ruime pot of kweekzak met losse, luchtige grond en plantenvoeding (of stekpoeder). Vergeet niet om dagelijks water te geven. Vanaf half mei, na de laatste nachtvorst, mogen de stekjes buiten in de volle grond en zon worden geplant. De ideale bodem bestaat uit veel compost en luchtige potgrond. Mocht je meerdere planten hebben, zet ze dan ook een ruime afstand van elkaar. De plantjes hebben namelijk veel ruimte nodig om te kruipen. Bedek je grond regelmatig met organisch materiaal om onkruid te voorkomen.

Oogsten

Afhankelijk van de temperatuur en het groeiproces van de plant kun je na pak en beet vier tot zes maanden oogsten. Wees wel op tijd en zorg ervoor dat je de volgroeide knollen uit de grond hebt getrokken voor de eerste vorst. Ze kunnen niet tegen kou en weggooien is zonde. 

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Deze voedingsstoffen wil je niet missen voor je weerstand
Waan je in vegan Italië bij Vegitalian
15 x hartverwarmende vegan soep
VEGAN IN HET NIEUWS week 41

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?