Groente kweken met restjes, dat doe je zo!

Je bent misschien gewend om de restjes van je groenten na het koken weg te gooien of te composteren, maar wist je dat je jouw ‘afval’ kunt gebruiken om er nieuwe groenten, schimmels en kruiden van te kweken? Op deze manier wordt er niks verspilt en, niet heel onbelangrijk, het is ook nog eens leuk om te doen. Verzamel bakjes, maak ruimte in de tuin, pak wat aarde, geef de stronkjes water en zie ze groeien.

Groenten uit eigen tuin
Voor het zelf kweken van bosui, paksoi, prei, selderij, sla en kool heb je het ‘kontje’ van de groente nodig. Leg deze in een beetje water en ververs dit regelmatig. Bosui groeit het snelst; deze is vaak al na een paar dagen klaar om geoogst te worden. Zodra er bij de rest van de groenten wortelvorming ontstaat kun je ze verpotten. Dit gebeurt meestal binnen 2-3 weken. Om jouw bietjes een tweede leven te geven, heb je juist de bovenste helft nodig. Knip het blad eraf en leg het overblijfsel meteen in een vochtige pot met aarde. Zo heb je binnen de kortste keren je eigen groentetuin.

DIY kruiden kweken
Voor recepten heb je vaak maar een paar blaadjes van een kruidenplantje nodig. Als je ziet dat het plantje op het einde van zijn leven komt, knip dan de bovenste helft van de steeltjes af. Pluk de blaadjes er op de bovenste twee na van af en plaats de groene stelen in een glas water. Zodra het takje wortels krijgt kun je het stekje overplaatsen in een potje met aarde. Geef de plantjes veel zonlicht en genoeg water. Het is belangrijk dat ze vochtig blijven, dus voel om de dag aan de aarde.

Eet(bare) paddenstoelen
Je kunt ook heel makkelijk eetbare paddenstoelen kweken. Het steeltje van de champignon kun je tot leven brengen door hem in een pot te stoppen samen met een mengsel van aarde en compost. Zet deze pot in een donkere, licht verwarmde ruimte en houdt de aarde vochtig (niet nat). Voor het kweken van oesterzwammen kun je jouw restjes koffiedik hergebruiken. Koffiedik zit vol goede voedingsstoffen zoals stikstof, koolstof en mineralen. Hierdoor dient het als een ideale voedingsbodem voor jouw homemade oesterzwammen.

Benieuwd wat je nog meer met koffiedik kunt doen? Klik hier.

Smaakmakers
Heb je een hele bol met knoflook of een groot stuk gember gekocht, maar krijg je het niet op? Laat de gember liggen en wacht tot er wortels uit groeien. Snijd de gember in stukken en plant het in een pot met aarde. Dit kun je ook doen met een teentje knoflook. Elke teentje heeft de potentie een nieuwe knoflookplant worden. Bij venkel en citroengras gaat ook het kontje in een glas met water en kan er verpot worden zodra wortelvorming ontstaat. Geef al deze smaakmakers zon, maar niet teveel. Voeg ze na het oogsten toe aan je gerecht. Leuker en makkelijker kunnen we het niet maken!

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  
Let’s be Friends

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang elke zaterdag de populairste recepten en best gelezen artikelen van de week. Cadeautje: e-book ‘Easy Vegan Cheese’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Blijf op de hoogte:

Zo maak je de lekkerste vegan sushi thuis
Gebruik ook de restjes van je groente
Israël: het eerste land met een verbod op bont
Rihanna lanceert nieuwe vegan lingerielijn

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Verantwoord afvallen in 12 weken

Bekijk de video

Easy Vegan Healthy

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke woensdag de lekkerste, gezonde recepten. Cadeautje: e-book ‘1 week afvallen met Weight Loss Plan’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Waar ben je naar op zoek?

Zoek hier naar jouw favoriete gerecht, lifestyle blog of product.