Een goede darmflora bouwen?

Ben je de laatste tijd vaker ziek? Dan kan het maar zo zijn dat je geen goede darmflora hebt. Wist je dat darmen meer zijn dan alleen een verteringsorgaan?

Naast het verteren van eten, zorgen jouw darmen voor het behoud van je immuunsysteem. Deze zorgt op haar beurt weer voor het weren van virussen en infecties. Superbelangrijk dus! Als je geen goede darmflora hebt, raakt jouw gestel op allerlei plekken ontstoken. Op den duur voel je je steeds vaker ziek. Maar wij hebben de oplossing om de darmen weer helemaal goed op te bouwen.

 

Probiotica

Probiotica zijn van nature levende micro-organismen in jouw darmen. In dit geval voornamelijk bacteriën, maar soms ook gisten. Deze kleine bacillen zijn normaal gesproken al aanwezig in het lichaam. Door verschillende oorzaken kan er een disbalans ontstaan, bijvoorbeeld door antibiotica, slechte voeding en stress. Dit kan dan weer tot verslechtering van het afweersysteem leiden. Check dus eerst eens hoe het met deze beestjes in je darmen gaat.

Het slikken van een probioticakuur zorgt ervoor dat de darmflora wordt gereset. Geen zin om pillen te slikken? Maak dan je eigen gefermenteerde voeding, zoals zuurkool en tempé. Die staan bol van de gezonde organismen! Wist je al dat plantaardige voeding mogelijk ontstekingsremmend werkt?

 

Kefir

Een andere manier om weer snel een goed verteringsgestel op te bouwen, is het nuttigen van kefir. Standaard is kefir nooit vegan. Het wordt namelijk gemaakt op basis van melkbacteriën. Deze bacteriën worden gefermenteerd tijdens het proces om het te maken. Door het fermentatieproces ontstaan de goede bacteriën. Deze hebben jouw darmen heel hard nodig! Gelukkig zijn er tegenwoordig ook methodes om een plantaardige kefir te maken. Allemaal aan de vegan kefir!

Prebiotische stoffen

Groente, fruit en volkoren granen bevatten veel vezels. Deze vezels zijn op meerdere manieren goed voor jouw darmen. Niet-verteerbare vezels, het grootste gedeelte, nemen slechte stoffen tijdens het verteringsproces mee. Een kleiner gedeelte, oplosbare vezels, worden wel opgenomen. Na opname zorgen zij ervoor dat de aanmaak van goede darmbacteriën wordt gestimuleerd. Hier wordt jouw darmflora erg blij van!

Geen suikers

Met geen suikers worden geen geraffineerde suikers bedoeld. Trage suikers uit groente en fruit vormen geen probleem. De geraffineerde variant activeert schimmels in jouw darmen. Onder de schimmels valt ook Candida. Daar worden niet alleen het verteringssysteem, maar ook andere organen niet blij van. Dit veroorzaakt weer schimmelinfecties. Geraffineerde suikers vermijd je het makkelijkst door geen bewerkte producten te eten.

Polyfonen

Polyfonen zijn plantenstoffen. Zij hebben als kenmerk niet goed verteerbaar te zijn door ons lichaam. Daardoor belanden ze in jouw dikke darm. Dit is heel erg fijn voor jouw darmflora. Doordat ze tot zover in ons verteringssysteem komen, zorgen ze voor minder ontstekingen en stimuleren ze de goede bacteriën. Waarin vind je deze superstof? Onder andere in pure chocolade (YES!), blauwe bessen, uien en broccoli. Het zit zelfs verwerkt in rode wijn. Met een wijntje en een stukje chocolade op de bank en jouw darmfabriekje is aan het werk!

Niet te hygiënisch

Natuurlijk is het goed om je handen te wassen voor het eten en na een toiletbezoek. Ga alleen niet te klinisch leven. Er bestaat namelijk ook ‘goed’ vuil, bacteriën van Mother Nature. Deze vind je bijvoorbeeld in het bos of in jouw eigen tuin. Doordat jouw lichaam deze opneemt, ontstaat er weer een natuurlijk stimuleringsproces van de aanmaak van goede bacteriën. Alles voor een gunstige darmflora. En nu we toch de functies van het lichaam aan het kijken zijn, willen we je ook graag vertellen hoe je je blaas ondersteunt. En wat belangrijk is voor je lever.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?