Wat doet de lever?

“Een supplement met choline kan wel degelijk de lever ondersteunen.”

De lever, een bekend orgaan maar wat doet deze nu eigenlijk precies en kun je je lever ondersteunen of werkt hij helemaal zelfstandig? Wij leggen het je uit!

De lever is een orgaan dat een rol speelt in veel processen in het lichaam. Wij delen de functies op in vijf verschillende onderwerpen en gaan in op het onderhoud van je lever.

Stofwisseling

De lever is betrokken bij de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten. Bij de koolhydraatstofwisseling speelt de lever een grote rol op het gebied van de bloedsuikerspiegel. Als deze na de maaltijd stijgt, motiveert de lever om glucose – met behulp van insuline – om te zetten naar glycogeen en dit slaat de lever op. Als de bloedsuikerspiegel op een moment laag is, zet de lever wat van zijn voorraadje glycogeen weer om in glucose. Op die manier kan het glucosegehalte in het bloed weer stijgen. Voor vetten speelt de lever een rol door het opgeslagen vet om te zetten in een bruikbare energiebron. Op het gebied van eiwitten heeft de lever een opruimende rol: de lever breekt aminozuren af die het lichaam niet meer nodig heeft.

Opslag

We noemden net al even de opslag van koolhydraten in de vorm van glycogeen, maar de lever slaat nog veel meer stoffen op. Denk bijvoorbeeld aan de in vet oplosbare vitamines (A, D, E en K) maar ook aan koper en ijzer. Daarnaast slaat de lever een voorraadje vitamine B12 op voor tijden waarop je dit minder hebt binnengekregen dan nodig.

Gal

De lever werkt nauw samen met de galblaas, die gal opslaat en uitscheidt als er vet verteerd moet worden. Zonder de lever kan dit allemaal niet gebeuren. 

Ontgiften

Dit is misschien wel de meest bekende functie van de lever. De lever helpt je lichaam te ontgiften van lichaamsvreemde stoffen die je lichaam weer wil uitscheiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medicijnen en alcohol. Bij alcohol is het fijn dat de lever helpt met ontgiften, maar de lever zorgt ook voor het metabolisme van medicijnen. Voeding, zoals grapefruit(sap), kunnen de werking van de lever beïnvloeden en daarmee ook de stofwisseling (en werking) van medicijnen. Let dus goed op wat je eet en drinkt en overleg bij twijfel of bij verandering in je voeding met je (huis)arts. 

Warmte

Zoals je hebt kunnen lezen is de lever continu met van alles druk bezig en door al deze activiteiten verbruikt hij veel energie. Daardoor komt er warmte vrij en de lever is daarmee de belangrijkste warmteleverancier van het lichaam.

Ondersteuning van de lever

Na deze opsomming wil je de lever waarschijnlijk maar al te graag te vriend houden, maar kan dat eigenlijk? Kan je de lever helpen? Er is een aantal voedingssupplementen op de markt om de lever te ondersteunen. Een stofje wat daar vaak in zit is choline. Choline draagt bij aan de instandhouding van de normale leverfunctie. Een supplement met choline kan dus wel degelijk ondersteunen. Daarnaast is er nog een aantal andere stoffen waarvan de claim in afwachting is van goedkeuring door de Europese Commissie. Denk hierbij aan chlorella en mariadistel, die de reinigende functie van de lever mogelijk kunnen ondersteunen. Daarnaast zou knoflook de lever kunnen beschermen en ook ondersteunen bij de reinigende functie. And last but not least: kurkuma. Van kurkuma wordt gezegd dat deze de vetstofwisseling in de lever kan ondersteunen. Maar nogmaals: deze laatste vier stoffen zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie. Dus wil je je lever ondersteunen? Dan kunnen al deze stofjes mogelijk helpen, maar alleen van choline weten we dat zeker. 

Kurkuma-de lever

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we jullie goed en deskundig te kunnen informeren.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Partner van

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?