First things first: kitchen ready
Zorg ervoor dat je alle producten met zuivel, ei, vlees, vis en andere voeding met dierlijke producten die je in huis hebt, opeet voordat je aan de challenge begint. Zo kan je niet verleidt raken om het toch op te eten. Weggooien is zonde dus als je wel dingen overhoudt dan bewaar je het gewoon achter in je voorraadkast of maak je er een ander blij mee.
Inspiratie
Misschien wel het leukste om te doen is het zoeken naar leuke en makkelijke vegan recepten. Good thing is dat er onwijs veel van zijn te vinden! Je kan inspiratie opdoen op allerlei manieren. Een vegan kookboek of op Pinterest of natuurlijk bij ons op de site. Wij helpen je in ieder geval in de challenge al volledig op weg: als je je inschrijft voor de Easy Vegan Challenge krijg je van ons elke week een menu inclusief boodschappenlijst toegestuurd. Het menu bevat een vegan ontbijt, lunch en dinerrecept. Ook hebben we allerlei lekkere snacks en drankjes online staan. De kans is zelfs groot dat een maand te kort is om al het lekkers te maken!
Boodschappen doen
Het zal eventjes wennen zijn, omdat je nu alle etiketten moet uitpluizen in plaats van gewoonweg van alles kopen dat lekker lijkt. Van te voren ingrediënten voor je vegan recepten op een boodschappenlijstje zetten, is zeker aan te raden. Daarom ontvang je sowieso al van ons boodschappenlijstjes in je mailbox als je je inschrijft voor de Easy Vegan Challenge. Zeker doen dus!
Nu we toch genoodzaakt zijn om zoveel mogelijk binnen te blijven, kan je er ook voor kiezen om online boodschappen te doen. Veel supermarktwebsites hebben een filteroptie voor veganistische producten. Yay, hoe handig is dat?! Wil je ook nog eens voordelig uit zijn? Obviously! Wij geven je iedere week een overzicht met de fijnste vegan aanbiedingen. Dat scheelt ook al wat tijd! Het feit dat er genoeg vegan basics zijn die je waarschijnlijk al eet, maakt het ook makkelijker. Koop een kleine voorraad pasta, rijst, aardappelen, havermout, noten, bonen en peulvruchten. Behoefte aan een uitgebreidere lijst van vegan basics? We got you!
Vervangers
Het zal ons niks verbazen als je bepaalde dingen gaat missen wanneer je overstapt op het veganistische dieet. We herkennen het allemaal! Gelukkig zijn er tegenwoordig voor je meeste non-vegan cravings vervangers of heerlijke alternatieven. Denk aan vleesvervangers, zuivelvrije melk en yoghurt, vegan kaas, botervervangers, eivervangers en ga zo maar door. Als je van jezelf weet dat je deze dingen vaak eet en eigenlijk niet heel goed zonder kan, dan raden we je zeker aan om gelijk al een paar vervangers en alternatieven in huis te halen. Dit laat de verandering in je dieet misschien wat minder groot lijken. Toch is ook leuk om eens te kijken naar gerechten die bij een raw vegan dieet passen. Er zijn verschillende plantaardige voedingspatronen. Je kan eventjes kijken welke het beste bij jou past!
Mindset
Denk niet te veel aan de dingen die je niet mag. Je weet hoe het gaat; you want what you can’t have! Zie de Easy Vegan Challenge als een experiment om nieuwe dingen te proberen. Je kan recepten uitproberen die je normaal gesproken niet zou maken. Het is een kans om nieuwe gerechten en smaken te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten (natuurlijk online in bijvoorbeeld Facebookgroepen) en nieuwe dingen te leren. Experimenteer erop los! Dingen uitproberen kan soms zo z’n obstakels hebben, dus vergeef jezelf als je per ongeluk iets eet waarvan achteraf blijkt dat er wel iets dierlijks in zat.
Wees voorbereid op mogelijke vragen
Always look on the bright side! Een lockdown brengt veel nadelen met zich mee, máár je hoeft geen kleine struggles te ervaren die buiten de deur vegan eten met zich mee kan brengen. Geen meningen van anderen op je nieuwe voedingspatroon of momenten dat je bij iemand aan tafel schuift en het allemaal van dierlijke afkomst blijkt te zijn. Het is je eigen keuze en iets dat je zelf uitvoert. Als je toch sociale interacties hebt (misschien familieleden of de paar mensen die over de vloer mogen) en het onderwerp plantaardig eten aan bod komt, wees voorbereid op vragen. Vragen die je waarschijnlijk zelf ook had voordat je eraan begon: ‘Waarom eet je geen kaas, honing en eieren?’, ‘Krijg je genoeg vitamines binnen?’, ‘Hoe komt je aan eiwitten?’ enzovoorts. Persoonlijke verhalen en verhalen werken daarbij altijd het beste. Als jij eerlijk durft te zijn over je keuzes, wordt dat over het algemeen gewaardeerd. Maar, maak er zeker geen discussie van en probeer niet met je vinger naar anderen te wijzen. Blijf positief en deel bijvoorbeeld de lekkere recepten die je hebt gevonden.
Ben je er klaar voor? Onthoud: alles komt wel op z’n pootjes terecht. Het maakt echt niet uit als je fouten maakt. Daar leer je juist van. Het gaat erom dat je het probeert en dat vinden we al ontzettend leuk. Good luck & enjoy!