Alles wat je wilt weten over kurkuma

Kurkuma staat bij velen in het keukenkastje en wordt veel gebruikt in curry’s. Je kunt het natuurlijk toevoegen voor de smaak én de prachtige gele kleur die het aan gerechten verleent, maar er zitten nog andere voordelen aan. Wij bespreken hier de veelzijdigheid van kurkuma.

In de volksmond wordt dit specerij kurkuma of koenjit genoemd, maar ook de termen curcuma, kunjit, Indiase geelwortel en tarmeriek passeren de revue. Dit kan soms voor wat verwarring zorgen, maar met deze lijst weet je negen van de tien keer waar iedereen het over heeft. Engelstalige recepten hebben het altijd over turmeric.

Oorsprong

De gele specerij kurkuma komt van oorsprong uit India en de dagelijkse oogst komt nog steeds voornamelijk daar vandaan. Van de wortels van de plant Curcuma longa wordt de specerij gemaakt. Het wordt als kleurstof en smaakmaker voornamelijk gebruikt in Indiase curry’s en om bijvoorbeeld rijst te kleuren. De felgele kleur wordt in de Indonesische cultuur niet alleen toegepast om het eten smaak en kleur te geven, ook verwerken ze het in inkt en hoort kurkuma bij een Hindoestaans ritueel waarmee je je handen kleurt.

Zijn er gezondheidsvoordelen?

In de spirituele geneeskunde heeft kurkuma een grote rol, doordat het gezondheidsvoordelen zou kunnen opleveren. Kurkuma zou het immuunsysteem en spijsvertering kunnen ondersteunen en daarnaast kan het bijdragen bij het behoud van soepele gewrichten. Drie drie claims ‘on hold’, dit betekent dat ze wachten op goedkeuring van de Europese Commissie.

Een must voor in de keukenkast

Gezondheidsvoordelen of niet, kurkuma blijft een must voor je keukenkastje. Want niet alleen in curry’s werkt het heel goed, maar ook in een juice, couscoussalade, golden milk latte of een Indiase spliterwtensoep. Duik lekker de keuken in en experimenteer erop los.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  
Let’s be Friends

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang elke zaterdag de populairste recepten en best gelezen artikelen van de week. Cadeautje: e-book ‘Easy Vegan Cheese’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Blijf op de hoogte:

Zo maak je de lekkerste vegan sushi thuis
Gebruik ook de restjes van je groente
Israël: het eerste land met een verbod op bont
Rihanna lanceert nieuwe vegan lingerielijn

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Bekijk de video

Easy Vegan Healthy

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke woensdag de lekkerste, gezonde recepten. Cadeautje: e-book ‘1 week afvallen met Weight Loss Plan’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Waar ben je naar op zoek?

Zoek hier naar jouw favoriete gerecht, lifestyle blog of product.