Advertentie

Alles over de schildklier en voeding

De schildklier benoemden we al kort in het artikel “Hormonen en voeding ”, maar er is nog veel meer te vertellen. In dit artikel leggen we uit wat de schildklier is, wat deze doet en welke voedingsstoffen de werking van de schildklier kunnen ondersteunen.

De schildklier is een vlindervormig orgaan dat zich in de hals onder het strottenhoofd en om de lichtpijp bevindt. De schildklier produceert de schildklierhormonen. Dit zijn er drie: T4 (ook wel thyroxine), T3 (ook wel tri-joodthyronine) en calcitonine. Deze hormonen zijn onder andere betrokken bij de stofwisseling, de energieproductie en de groei en ontwikkeling. Om de schildklier goed te onderhouden, is gezonde voeding belangrijk.

Een van de voedingsstoffen die hier essentieel voor is, is het spoorelement jodium. Dat vind je bijvoorbeeld in brood dat is gemaakt met gejodeerd bakkerszout. Je kunt gejodeerd zout ook zelf toevoegen aan een gerecht en het komt van nature voor in zeewier. De andere bronnen voor jodium zijn dierlijk. Denk hierbij aan vis. Wanneer je een plantaardig voedingspatroon hebt kan je voldoende jodium binnen krijgt door brood te eten en af en toe zeewier toe te voegen aan een maaltijd. Wil je je voeding ondersteunen dan kan dat met een jodium supplement.

Daarnaast heeft ook het mineraal selenium invloed op de schildklier. Selenium vind je voornamelijk in noten. Paranoten bevatten van alle noten het hoogste gehalte selenium. Bij het eten van meer dan zes paranoten per dag kun je zelfs te veel selenium binnenkrijgen,.

Jodium en selenium ondersteunen beide dus de schildklier. Omdat ze mede nodig zijn voor een normale productie van schildklierhormonen en werking van de schildklier.

Jodium in de voeding

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Deze voedingsstoffen wil je niet missen voor je weerstand
Waan je in vegan Italië bij Vegitalian
15 x hartverwarmende vegan soep
VEGAN IN HET NIEUWS week 41

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?