Wat zijn spoorelementen?

Misschien heb je wel eens de term ‘spoorelementen’ voorbij zien komen? In dit artikel leggen we je uit wat een spoorelement is en lichten we er vier voor je uit.

Spoorelementen, ook wel sporenelementen, zijn chemische elementen die slechts in heel kleine hoeveelheden in voedsel voorkomen. Enkele daarvan zijn essentieel omdat ze bijdragen aan verschillende functies in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan jodium, dat zorgt voor een goede groei. Vier van deze essentiële spoorelementen lichten we graag toe, zodat je een idee krijgt wat een kleine hoeveelheid van dit soort mineralen voor je lichaam doet.

Zink

Plantaardige bronnen voor zink zijn onder andere volkoren graanproducten en noten. Daarnaast kan je je zinkinname aanvullen met bijvoorbeeld supplementen. Zink is betrokken bij verschillende processen in het lichaam. Het draagt bij aan de instandhouding van normale botten en het metabolisme van vetzuren en koolhydraten. Daarnaast speelt het een rol bij het behoud van normaal haar, een normale huid en nagels. Maar er is meer: zink ondersteunt ook nog het immuunsysteem.

 

IJzer

Eerder schreven we al een artikel over ijzer, een van de bekendste spoorelementen en belangrijk voor diverse lichamelijke processen. Zo is het goed voor de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine, speelt het een rol in het celdelingsproces en draagt het bij aan de vermindering van vermoeidheid. Wil je meer lezen? Klik dan hier om naar het artikel over ijzer te gaan.

 

Jodium

Jodium is het spoorelement van de zee en komt dan ook in veel zilte producten voor, zoals zeewier en zeezout. Het is goed om deze producten in je maaltijden te verwerken, maar je kunt je voeding ook ondersteunen met bijvoorbeeld supplementen. Geloof ons, je wilt er voldoende van binnenkrijgen, want het is betrokken bij veel lichamelijke processen. Jodium draagt bij aan een normale cognitieve functie, instandhouding van een normale huid en normale productie van schildklierhormonen en de schildklier zelf. En alsof dat nog niet genoeg is, ondersteunt jodium ook nog eens de normale werking van het zenuwstelsel.

 

Selenium

Het laatste spoorelement dat we bespreken is selenium, ook wel seleen. Selenium draagt bij aan de instandhouding van normale haargroei en het behoud van normale nagels. Ook helpt het bij de bescherming van gezonde lichaamscellen en levert het een bijdrage aan een normale schildklierwerking. Ook de inname van selenium kun je ondersteunen met bijvoorbeeld supplementen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen . AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Partner van

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?