De relatie tussen hormonen en voeding

Hormonen zijn stoffen in het lichaam die functioneren als boodschappers. Ze zijn betrokken bij verschillende fysieke processen. Wist je dat voeding met voldoende zink en vitamine B6 ook belangrijk is voor een normale activiteit van hormonen?

Hormonen

Hormonen zijn boodschappersstoffen en reguleren verschillende processen in het lichaam. Een aantal voorbeelden:

  • De stressrespons. Hiervoor worden stresshormonen geproduceerd in de bijnieren.
  • De vruchtbaarheid. Denk hierbij aan de geslachtshormonen oestrogeen, progesteron en testosteron die door de eierstokken bij de vrouw en de teelballen bij de man worden geproduceerd.
  • De stofwisseling. Hiervoor worden schildklierhormonen door de schildklier aangemaakt.
  • De spijsvertering. Hierbij zijn meerdere hormonen betrokken. Denk aan de productie van de spijsverteringshormonen insuline en glucagon, die worden aangemaakt door de alvleesklier.

Voeding

Voeding met voldoende vitamines en mineralen is mede belangrijk voor een normale hormoonhuishouding. Twee betrokken voedingsstoffen die we hier uitlichten zijn vitamine B6 en zink. Deze dragen bij aan een normale hormoonhuishouding.

Vitamine B6
Vitamine B6, ook wel pyridoxine, komt voor in plantaardige voeding zoals noten, graanproducten, peulvruchten en groenten. Deze vitamine draagt actief bij aan de activiteit van hormonen in het lichaam.

Zink
Zink is een spoorelement dat voorkomt in plantaardige voeding, zoals graanproducten en noten. Zink draagt, net als vitamine B6, bij aan een normale hormoonhuishouding, maar ook aan de instandhouding van normale testosterongehalten in het bloed.

Er zijn ook enkele kruiden die vaak worden genoemd als het gaat om vrouwelijke hormonen. Ken je het plantaardige fyto-oestrogeen genisteïne al? Het wordt ook wel soja-isoflavonen genoemd. Het draagt bij aan de vrouwelijke hormonale activiteit. Daarnaast is er vitex angus castus , een heestersoort van de verbena-familie. Dat draagt bij aan de vrouwelijke hormonale balans en ondersteunt tijdens de menstruatiecyclus en overgang. De claims van deze twee stoffen zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

 

 

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?