Voedingsstoffen, we benoemen ze heel erg vaak. Overal komen ze langs maar wat valt er allemaal onder de term voedingsstoffen en wat doen ze precies? Hieronder vind je een overzicht waar je op terug kunt vallen wanneer nodig.
Het belang van voedingsstoffen
Voedingsstoffen zijn de basis van eigenlijk alles wat je maar doet. Zonder voedingsstoffen zou je lichaam niet presteren en zou jij dus vrij weinig kunnen. Voedingsstoffen worden ook wel nutriënten genoemd. Dit zijn bestanddelen in voeding die je lichaam nodig heeft om te functioneren. We kennen ongeveer 50 verschillende voedingsstoffen. Deze 50 kun je weer opdelen in subcategorieën. No worries, je krijgt hieronder niet 50 naampjes te zien die je niets zeggen. Laten we er snel induiken om het iets overzichtelijker te maken.
De macronutriënten
De macronutriënten worden, in de volksmond, ook wel macro’s genoemd. Macro staat voor groot in het rijtje micro, meso, macro. Bij de macronutriënten slaat deze benaming niet enkel op het formaat, maar voornamelijk over de hoeveelheid die het lichaam ervan nodig heeft. De hoeveelheid van de behoefte kan aangegeven worden in grammen.
De nutriënten die onder deze groep vallen zijn eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze voedingsstoffen zijn de brandstof voor het lichaam. Zonder de energie die deze voedingsstoffen leveren kun je niets. Eiwitten zijn speciaal in deze groep want ze zijn naast de energie ook nodig voor de opbouw van spieren en voor de samenstelling van de botten.
De micronutriënten
Onder de micronutriënten vallen de vitamines, mineralen en spoorelementen. Ook wel micro’s genoemd. Het bijzondere aan deze voedingsstoffen is dat ze geen energie leveren maar wel essentieel zijn voor het goed functioneren van het lichaam. Je hebt relatief weinig van deze stoffen nodig om het gewenste effect te krijgen. In vergelijking met de macro’s worden deze hoeveelheden daarom ook niet met grammen aangegeven maar met milligrammen en microgrammen.
Vitamines
Vitamines krijgen we in kleine hoeveelheden binnen via ons eten en drinken. Het lichaam maakt de meeste vitamines niet zelf en als het wel een vitamine zelf kan maken is het nog essentieel om deze wel uit de voeding te halen om aan je behoefte te voldoen. Sommige vitamines kan het lichaam in kleine hoeveelheden aanmaken, zoals vitamine B3. De productie hiervan is echter te laag en moet aangevuld worden met vitamine B3 vanuit de voeding. Vitamine K wordt in kleine hoeveelheden aangemaakt door de bacteriën in de darm (het ‘microbioom’). Ook dit is te weinig om aan de behoefte te voldoen. Tot slot kan het lichaam vitamine A en vitamine D maken uit provitamines. Deze provitamines haal je, net als vitamine A en D zelf, uit de voeding.
De vitamines kun je ook weer opsplitsen in verschillende categorieën. Je hebt de vet oplosbare vitamines, hieronder vallen vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. De tegenhanger van deze vitamines zijn de wateroplosbare vitamines. Dit is het vitamine B-complex waar onder vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Ook de bekende C vitamine hoort onder de groep wateroplosbare vitamines.
Mineralen
De andere grote groep binnen de micronutriënten zijn de mineralen. Hiervan heb je ook relatief weinig nodig. Binnen de mineralen maken we ook nog onderscheid tussen de mineralen en spoorelementen. De spoorelementen vallen wel onder de mineralen maar heb je in veel kleinere hoeveelheden nodig.
Onder de mineralen vallen calcium, magnesium, fosfor, kalium en natrium. Van deze voedingsstoffen heb je vast wel eens gehoord. Bekende spoorelementen zijn ijzer, jodium, koper, zink en selenium. Onder de spoorelementen vallen ook wat minder bekende voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan mangaan, molybdeen, chroom en fluoride. Allemaal essentieel voor de gezondheid.
Hoe kom je aan al je voedingsstoffen?
Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die rijk zijn aan een groot scala verschillende voedingsstoffen en je hebt bepaalde voedingsmiddelen die een stuk minder rijk zijn aan nutriënten. Het is goed om je de basis in je voeding te laten bestaan uit de producten die wel rijk zijn aan nutriënten om zo aan al die belangrijke voedingsstoffen te kunnen voldoen. Denk hierbij aan fruit, groenten, noten, zaden, pitten, peulvruchten en volkoren graan producten. Gun jezelf als je er heel veel zin in hebt wat producten die minder rijk zijn aan nutriënten zoals fast food, snoep, koek en gebakjes. Zo af en toe is natuurlijk niet erg maar maak het niet de basis van je dagelijkse voedingspatroon.
Daarnaast is variatie essentieel om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. In het artikel over gevarieerde voeding leggen we je precies uit hoe je dit aanpakt. Het is een van de belangrijke stappen om te zetten naar een gezondere levensstijl waarin je goed voor jezelf zorgt.
Kom je met je dagelijkse voeding niet aan alle voedingsstoffen die je lichaam nodig hebt, dan kan je de inname ondersteunen door middel van supplementen. Bij een veganistisch voedingspatroon kan je hierbij denken aan vitamine B12, vitamine D en omega 3 vetzuren.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Orthomoleculaire Educatie delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.
Share
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.
Opmerkingen
Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan
- Simpel en gezond
- Goed voor de wereld
- Gegarandeerd afvallen
Vegan recepten en meer
Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.