Kaas & veganisme
Kaas is binnen het alternatieve aanbod van plantaardige voeding wel een van de meest bijzondere dingen. Dit komt doordat de structuur en de smaak zo lastig na te bootsen zijn. Je zult er echter verstelt van staan hoeveel verschillende kaasalternatieven er al zijn. Van plakjes kaas voor op de boterham tot schimmelkazen voor op toastjes of in de salade, van kaas om mee te aperitieven tot speciale smeltkaas voor op de tosti en van een soort feta tot fonduekaas. Het kwaliteitsverschil is echter groot. Vaak wordt in vervangende producten veel zout toegevoegd om de andere ‘onzuiverheden’ te maskeren en om er gemakkelijk veel smaak aan te geven.
Kaas versus vegan kaas
Er zit dus een groot verschil in vegan kazen als je kijkt naar smaak én de voedingswaarden. Echte kaas bestaat uit melkvet en melkeiwit. Die zijn met behulp van melkzuurbacteriën en stremsel afgescheiden van het vloeibare melkdeel en daarna geperst en gezouten. Hierdoor bevat volvette jonge kaas tegen de 30 procent vet (waarvan ongeveer twee derde verzadigd is), ongeveer een kwart eiwit, 1,5 tot 2 procent zout en geen koolhydraten. In sommige vegan kaasvervangers zit evenveel zout en vet (uit kokosolie), maar vervolgens zitten er ook soorten zetmeel en aroma’s in (én 0 procent eiwit). Kokosolie is bovendien verzadigder en ongezonder dan melkvet. Je eet dan basically verzadigd vet met koolhydraten.
Als er soja of noten in vegan kaas is gebruikt, zorg je in ieder geval voor het innemen van eiwitten. Let daar dus goed op als je vegan kaas koopt, in het geval je aan het letten bent op het consumeren van gezonde producten met goede voedingswaarden.
Kaas en eiwitten
Voor de meeste mensen die plantaardig eten is het lastig om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten zijn opgebouwd uit kleine brokjes, aminozuren. Sommige aminozuren kan je lijf zelf maken, maar de essentiële aminozuren moet je binnenkrijgen via voeding. Zuivel en kaas bevatten voornamelijk essentiële aminozuren en zijn een belangrijke eiwitbron in onze voeding. Vegan kaas bestaat gelukkig daarom steeds meer uit noten, samen met edelgist en olie. Een best simpele samenstelling dus, en wel met eiwitten door de noten! Razend populair onder de veganistische kazen zijn cashewnoten, door hun zachte smaak en romige structuur, en amandelen.
Vegan kazen
Al eerder schreven we een artikel over vijf goede kaasvervangers Inmiddels kunnen we daar weer een nieuw product aan toevoegen: Fermentino Vegan Cheese. Hier zijn wij de laatste tijd enorm fan van. De Fermentino Vegan Cheese producten worden gemaakt op basis van biologische noten, water en zout. Daar gebruiken ze cashewnoten, amandelen, en macadamianoten voor. Een basis van cashewnoten zorgt voor de meeste romigheid in de plantaardige kazen. Daarnaast is het product gefermenteerd, zoals de naam al doet vermoeden, waardoor het een goed verteerbaar alternatief is voor kaas. Simple and delicious! En gezien noten de basis zijn voor de producten van Fermentino, krijg je er veel goede voedingsstoffen mee binnen.
Zelf plantaardige kaas maken
Wil je zelf vegan kaas maken op basis van noten? Dit kan zeker! Wij hebben drie smakelijke kaasjes bedacht die het perfect doen op de borrelplank!
Favoriete vegan kaasmerken
Naast de plantaardige kaas van Fermentino zijn er nog andere vegan kaasmerken die wij zeker aanraden. Op zoek naar vegan Parmezaanse kaas? Violife heeft ze in blokken bij bijvoorbeeld de Albert Heijn en de Jumbo. Liever een jonge kaas om te smelten over de pasta of voor op je pizza, probeer dan eens de vegan geraspte kaas die lijkt op mozzarella van Violife. Die vinden wij erg lekker!
Zin in een kaasfondue, maar dan zonder dierlijke producten? De Vegusto No-Moo Fondu en de kaasfondue van Willicroft zijn heel lekker.
Nieuwste e-book: Easy Vegan Cheese
Ons nieuwe e-book Easy Vegan Cheese staat online! Meer dan 35 spiksplinternieuwe ‘kazige’ recepten staan met smart op je te wachten. Van vegan lasagne tot tortillapizza’s, van cannoli tot een heuse kaasplank. Je krijgt ‘m helemaal gratis en voor niets wanneer je je inschrijft voor de nieuwsbrief (zie rechtsonderaan). Veel plezier in de keuken en eet smakelijk alvast!