Enorm lekker appeltaartdeeg maken

Een appeltaart wordt pas echt lekker wanneer de korst vol van smaak én knapperig is. Je kunt veel verschillende soorten appeltaartdeeg maken en ieder heeft zo zijn eigen voorkeur. De variaties vind je in allergenen, wensen, smaakverschillen en tijd. Allemaal factoren die meespelen bij jou uiteindelijke keuze voor het deeg.

Voor de een gaat het vooral om de vulling bij een goede appeltaart. Maar voor de andere is het appeltaartdeeg het absolute feestje van de taart. Het knapperige randje met een zachte kant van de vulling. Om die lekkere deegrandjes wordt in menig huishouden gevochten. Wie krijgt het laatste stukje?

Klassiek appeltaartdeeg

De klassieker, ook wel oma’s appeltaart, kent iedereen en kun je bijna proeven wanneer je je ogen sluit. Dit deeg wordt gemaakt met 200 gram roomboter, 200 gram witte basterdsuiker, 400 gram bloem, beetje bakpoeder, 1 ei en een snuf zout. Misschien nog wat vanillesuiker maar dat is het wel. Simpele ingrediënten waar menig appeltaartdeeg mee wordt gemaakt. Het is alleen niet veganistisch. Dus hoe kan je toch genieten van je klassieke appeltaart terwijl je plantaardig eet?

Vegan variant van de klassieker

Ooit was het heel spannend, een deeg met boter en ei omtoveren naar een veganistische variant. Gelukkig weten we inmiddels veel over veganistisch bakken en kunnen we je op weg helpen om het klassieke deeg om te toveren tot een plantaardige lekkernij.

Het enige wat je voor deze stap extra nodig hebt is plantaardige margarine en appelmoes. Gebruik 200 gram harde plantaardige margarine als vervanger van de roomboter en 90 gram appelmoes als vervanger voor het ei.

Ben je nieuw in vegan bakken dan klinkt het misschien heel gek om een ei te vervangen door appelmoes. Maar geloof ons, het werkt echt! De appelmoes heeft namelijk, net als ei, een bindende werking in het deeg. Je hebt veel verschillende vegan eivervangers, maar in het appeltaartdeeg raden we echt de appelmoes aan. Het werkt als een speer en de smaak past beter bij de taart dan bijvoorbeeld banaan, pompoen of zoete aardappel. Probeer het eens uit en je zal versteld staan hoe lekker je appeltaartdeeg wordt met deze truc.

Hulp bij je appeltaartdeeg maken

Appeltaartdeeg from scratch maken is een leuke bezigheid. Maar je hebt heel wat ingrediënten nodig en het deeg moet ook nog even rusten voor een optimaal effect. Je kunt het ook wat makkelijker maken voor jezelf door wat hulpmiddelen te gebruiken. Het recept dat wij op de site hebben staan voor de klassieke appeltaart is daar een goed voorbeeld van. Hierin heb je absoluut de ervaring van een oer-Hollandse appeltaart maar dan is het deeg gemaakt met behulp van een bakmix. Zo heb je meteen het grootste gedeelte aan ingrediënten bij elkaar. We gingen in dit recept voor de bakmix van Koopmans en focuste juist op een wat specialere vulling met appels, rozijnen, kokosbloesemsuiker, kaneel en nootmuskaat. Simpel, maar enorm lekker en doet echt denken aan Oma’s appeltaart.

Appeltaartje met minder calorieën maken?

Heerlijk zo’n appeltaart. Maar soms zoek je een lekkernij met wat minder calorieën. Eerder zochten we, op veler verzoek, uit hoe je een een caloriearme appeltaart kunt maken. En een deel daarvan zat in het deeg. We kozen ervoor om de suiker en plantaardige boter te vervangen door andere ingrediënten. Het was even zoeken maar het is gelukt. Een heel ander soort appeltaartdeeg, maar zeker de moeite waard om te proberen. Benieuwd wat het is geworden? Het recept voor appeltaart met minder calorieën staat voor je klaar.

Glutenvrij appeltaartdeeg maken

Bloem of zelfrijzend bakmeel worden veel gebruikt in appeltaarten. Dit werkt goed en geeft die authentieke smaak. Toch kan het zijn dat je een keer iets anders wilt. Met een glutenallergie heb je natuurlijk ook wel eens zin in een appeltaart, of misschien wil je wat minder koolhydraten eten en de bloem vervangen een grote wens in jouw appeltaart. Onze twee favorieten zijn amandelmeel en havermeel. Hieronder iets meer over deze alternatieven.

Appeltaart maken met amandelmeel

Amandelmeel is erg populair bij een koolhydraatarm dieet, maar werkt wel iets anders dan bloem. Je kunt zelf je amandelmeel maken door de amandelen fijn te hakken in bijvoorbeeld een keukenmachine. Toch is het in het appeltaartdeeg om hierbij te gaan voor een kant-en-klaar alternatief. Namelijk amandelmeel uit een pak, het liefst de zelfrijzende variant. Deze is fijner gemalen dan je zelf voor elkaar kunt krijgen in een keukenmachine zonder dat het amandelpasta wordt. Gebruik voor dit appeltaartdeeg ongeveer 200 gram margarine, 160 gram lichte basterdsuiker, 400 gram zelfrijzend amandelbakmeel, 90 gram appelmoes en een snufje zout. Dan zit het wel gebakken ;). Oei slechte grap, excuus. Maar probeer het eens uit. Let wel op dat het iets anders proeft en een iets andere structuur heeft dan de klassieker die je al kent.

Appeltaartdeeg met havermeel

Een andere mogelijkheid is het gebruik van havermeel. Haver is glutenvrij maar wordt nog wel eens in fabrieken verwerkt waar wel gluten worden gebruikt. Heb je een intolerantie is het goed om hierop te letten wanneer je een pak havervlokken koopt. Maal de havervlokken zelf in een foodprocessor tot meel. Dit alternatief lijkt meer op bloem dan havermeel en je kunt hiermee werken in dezelfde verhoudingen. Soms heb je net even ietsjes meer nodig, maar probeer dit gerust zelf uit wanneer je het appeltaartdeeg maakt met havermeel.

Extra smaakmakers in je appeltaartdeeg

Wil je het deeg voor jou appeltaart iets specialer maken? Voeg dan wat smaakmakers toe. Onze favoriete toevoegingen in appeltaartdeeg zijn kaneel, nootmuskaat, vanillesuiker, kokosbloesemsuiker, gemberpoeder of verse gember. Deze maken het deeg net even iets spannender en verrassender. Een leuke toevoeging als je een keer iemand wilt verrassen met een vernieuwende appeltaart.

We kunnen nog uren doorpraten over het wonderlijke deeg van een appeltaart. Maar misschien wordt het tijd om lekker de keuken in de duiken om een soort appeltaartdeeg uit te proberen. Toch echt helemaal geen tijd? Dan kan je natuurlijk ook een rol kant-en-klaar deeg uit de supermarkt gebruiken. Daar zwichten ook wij wel eens voor.

Wat is jouw geheim voor de lekkerste appeltaart? Ben je meer van het deeg of is de vulling bij jou echt prioriteit nummer 1? Laat het ons weten in de opmerkingen, we zijn er erg benieuwd naar!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?