Advertentie

Een koolhydraatarm dieet: de voor- en nadelen

Het is echt een trend op dit moment: het koolhydraatarme dieet. Voor veel mensen is het de uitkomst om een paar overtollige kilo’s kwijt te raken. Maar wat zijn precies de voordelen en de nadelen? Wij leggen het je allemaal uit.

De naam zegt het al. Met een koolhydraatarm dieet probeer je zo min mogelijk koolhydraten binnen te krijgen, door ze minder te eten en de nodige energie vooral te halen uit vetten en eiwitten. Dit werkt voor veel mensen goed, waardoor het dieet steeds populairder wordt. Je kunt het dieet op verschillende manieren toepassen: op een milde manier door alleen snelle koolhydraten (suiker) en bijvoorbeeld brood te mijden, of op een strenge manier door ook groenten, fruit, vlees en vis te schrappen. Als je op een milde manier dit dieet volgt, krijg je nog wel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B2, jodium en calcium binnen.

Voordelen

Het bekendste voordeel is dat je met een koolhydraatarm dieet relatief gemakkelijk afvalt. Je eet vaak minder onbewerkt bij dit voedingspatroon en je traint je lichaam om vet te verbranden in plaats van suikers. Daarnaast ondersteunt een lagere inname van suikers een gezond bloedsuikergehalte. Vooral de snelle koolhydraten die je haalt uit bijvoorbeeld koek of snoep zijn nadelig voor het bloedsuikermetabolisme. Daarnaast zijn niet-volkoren graanproducten, zoals aardappelen, witbrood en witte pasta’s, ook leveranciers van snelle koolhydraten.

Nadelen

Toch zitten er ook nadelen aan dit dieet. Je voelt je bijvoorbeeld, vooral in het begin, een stuk minder energiek omdat je lichaam gewend is om suikers te verbranden in plaats van vet. Door mindering van volkoren producten en brood krijg je mogelijk minder vezels binnen uit je voeding. Bovendien wordt het minder makkelijk om je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid B-vitamines (B1, B2, B3, B6 en foliumzuur) en jodium binnen te krijgen. Dat is jammer, want deze zijn allemaal belangrijk voor het energiemetabolisme. Ook spelen B1, B3, B6 en foliumzuur een rol bij geestelijke inspanning en is jodium essentieel voor de productie van schildklierhormonen.

Als je heel streng een koolhydraatarm dieet volgt en ook minder groenten en fruit eet, mis je ook andere belangrijke nutriënten uit je voeding. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C. Dat draagt bij aan het normaal functioneren van het immuunsysteem, is van belang voor de huid, de bloedvaten en het zenuwstelsel. Daarnaast ondersteunt het de energiestofwisseling en speelt het een rol bij geestelijke inspanning en bij de botaanmaak.

Met supplementen kun je de inname tijdens een koolhydraatarm dieet wel aanvullen om toch aan je dagelijkse behoefte aan deze nutriënten te voldoen.

Volg alleen een koolhydraatarm dieet als je helemaal gezond bent én altijd met ondersteuning van een deskundige.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Deze voedingsstoffen wil je niet missen voor je weerstand
Waan je in vegan Italië bij Vegitalian
15 x hartverwarmende vegan soep
VEGAN IN HET NIEUWS week 41

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?