Advertentie

Alles wat je moet weten over witte asperges

Het is weer het seizoen van de koningin der groente; de asperge. Heb jij ze al in huis gehaald of gegeten? Het Nederlandse aspergeseizoen loopt maar van begin februari tot eind juni. Zorg er dus voor dat je ze op tijd scoort! Witte asperges zijn favoriet bij ons en kun je in enorm veel verschillende soorten gerechten verwerken. Zo smaken ze bijvoorbeeld goed door de salade, door de pasta, in een ovenschotel of als losse groente voor bij de maaltijd. Voor het kopen, bewaren en bereiden van de beste witte asperges geven we je graag wat ‘inside information’. Gebruik deze hacks, succes gegarandeerd!

Kopen
Bij het kopen van verse en de ‘juiste’ witte asperges is het handig wanneer je op de volgende dingen let. Allereerst horen ze natuurlijk mooi wit van kleur te zijn. Als er donkere plekjes op zitten, vaak bruin- of paarskleurig, betekent dit dat ze bittere stukjes hebben en kun je beter voor het steeltje ernaast kiezen. Let er daarnaast op of ze glimmen (een glansje is een goed teken), niet zuur ruiken (laat ze dan liggen) en kijk of de kopjes nog gesloten zijn (teken dat ze uitgedroogd zijn). De stengels kunnen verschillen in dikte. Op de verpakking staan één of meerdere A’s. Eén A staat voor de dunste stengel, twee A’s voor de middelmaat en drie A’s voor de dikste. Voor de smaak maakt het niet uit welke je pakt. Je kunt jezelf wel afvragen waar je ze voor wilt gebruiken. Voor een recept uit de oven is het lekkerder om de dikkere asperges te kiezen en voor een salade is het misschien beter om dunne stengels te kiezen.

Wist je dat….
Als je twee verse asperges tegen elkaar rolt ze beginnen te piepen, ofwel ‘zingen’. Piepen betekent kopen!

Bewaren
Voor asperges geldt; hoe verser, hoe beter. Op een koele plek kun je de asperges één tot drie dagen bewaren. De witte stengels zijn gevoelig voor uitdroging, dus wikkel ze als extra bescherming in een vochtige theedoek voordat je ze in de koelkast legt.

Bereiden
Snijd voor het bereiden de houtige onderkant eraf en leg de asperges voor een klein half uurtje in koud water. Dit maakt het makkelijker om ze te schillen en houdt ze sappig. Bij witte asperges kun je het beste vanaf de kop naar beneden schillen. Het is het makkelijkst om stengels van ongeveer dezelfde dikte te bereiden, de kooktijd is dan gelijk. Wanneer de asperges goed zijn, is wederom een persoonlijke voorkeur. De één vindt ze goed zodra ze beetgaar zijn en de ander kookt ze liever nog iets langer door.

Probeer…
Een asperge na tien minuten koken te balanceren op je vork. Als hij wat verbuigt, dan is hij gaar. Zo niet, gooi hem dan terug in de pan en laat hem nog even gaar koken.

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Hoera! Een nieuwe vegan Ben & Jerry’s smaak
8 x vegan zonder vleesvervangers
Vegan zonder soja
Voeding voor je botten

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?