Alles over vetten

Vetten uit onze voeding zijn belangrijk voor verschillende functies in het lichaam. Daarnaast is vet ook een belangrijke energiebron en een grondstof voor onder andere hormonen. Wij vertellen je er meer over.

Vet heeft een slecht imago, maar niet alle soorten vet uit je voeding verdienen dit negatieve label. Bepaalde vetten uit je voeding zijn, in de juiste mate, belangrijk. Vetten zijn niet alleen een energiebron. Zo kunnen de vetoplosbare vitamines niet zonder vet en is onverzadigd vet goed voor de cholesterolspiegel.

We spreken vaak over drie soorten vetten, namelijk transvet, verzadigd vet en onverzadigd vet.

Transvet is erg ongezond en het is beter om dit zo min mogelijk binnen te krijgen. In goede, onbewerkte voeding komt het bijna niet voor.

Verzadigde vetten zijn ook niet onze beste vriend. Een kleine hoeveelheid is geen probleem, maar een hogere hoeveelheid kan cholesterolverhogend werken en dat wil je eigenlijk voorkomen. De Gezondheidsraad raadt aan om minder dan 10% van je dagelijkse energiebehoefte uit verzadigd vet te halen. Verzadigd vet vind je voornamelijk in dierlijke producten, maar bijvoorbeeld ook kokosvet bevat verzadigd vet. Dat is echter plantaardig vet en dat schijnt minder negatieve gevolgen te hebben dan verzadigd vet uit dierlijke producten. Goed om dat in je achterhoofd te houden.  

Een betere keuze zijn de onverzadigde vetten. Deze hebben invloed op bepaalde lichamelijke functies. Ze zijn onder andere goed voor de cholesterolspiegel. Een voorbeeld van onverzadigde vetten zijn Omega 3 en Omega 9. Dat zijn visvetzuren en vetzuren die je haalt uit bijvoorbeeld olijfolie.

Vet is een prominente energiebron en de grondstof voor bijvoorbeeld hormonen. Daarnaast kunnen de vetoplosbare vitamines, A, D, E en K niet zonder, verderop in het artikel lees je daar meer over. Alleen dat zou eigenlijk al voldoende moeten zijn om ervoor te zorgen dat je voldoende vet uit je voeding haalt.

 

Vetoplosbare vitamines

Vitamine A draagt bij aan de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen, een normale huid en de normale werking van het immuunsysteem. Verder is het belangrijk voor een normaal ijzermetabolisme. Hiervoor is dus ook wat gezond vet uit je voeding nodig.

Vitamine D is de tweede vetoplosbare vitamine in het alfabet en niet minder belangrijk. Vitamine D draagt bij aan normale calciumgehalten in het bloed, de instandhouding van normale botten, maar ook de normale werking van het immuunsysteem en de spieren. Het is daarnaast belangrijk voor de opbouw van sterke tanden en speelt het een rol in het celdelingsproces.  

Vitamine E heeft één belangrijke functie in het lichaam: het draagt bij aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade.

De laatste is vitamine K. Deze helpt bij de normale bloedstolling en is van belang voor de samenstelling van de botten.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  
Let’s be Friends

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang elke zaterdag de populairste recepten en best gelezen artikelen van de week. Cadeautje: e-book ‘Easy Vegan Cheese’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Blijf op de hoogte:

Zo maak je de lekkerste vegan sushi thuis
Gebruik ook de restjes van je groente
Israël: het eerste land met een verbod op bont
Rihanna lanceert nieuwe vegan lingerielijn

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Verantwoord afvallen in 12 weken

Bekijk de video

Easy Vegan Healthy

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke woensdag de lekkerste, gezonde recepten. Cadeautje: e-book ‘1 week afvallen met Weight Loss Plan’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Waar ben je naar op zoek?

Zoek hier naar jouw favoriete gerecht, lifestyle blog of product.