Advertentie

Supplementen, welke vorm kies je?

Supplementen zijn verkrijgbaar in vele vormen en maten. Maar, hoe maak je een keuze tussen pillen, vloeistoffen, poeders en capsules? Waarom zijn er verschillende soorten en wat zijn redenen om voor een bepaalde soort te kiezen?

Wij krijgen regelmatig de vraag welk supplement je het beste kunt kiezen en vonden het hoog tijd om hier nog iets meer duidelijkheid over te geven. We bespreken de meest gestelde vraag over waarom er meerdere soorten zijn en benoemen de voordelen per soort.

 

Waarom zijn er verschillende soorten supplementen?

De verschillende soorten supplementen zijn ontstaan door de verschillende vragen van de consument en door de verschillende werkingen van voedingsstoffen. Pillen en zuigtabletten zijn bijvoorbeeld heel gemakkelijk mee te nemen in een doosje maar poeders kan je oplossen in water waardoor het doorslikken een heel stuk makkelijker wordt. Er bestaan ook (vega)caps. Die kan je zowel in z’n geheel innemen als capsule of openmaken en het poeder vermengen met voeding of water. Daarnaast heb je ook nog vloeistoffen en deze zijn ook gemakkelijk in te nemen.

 

Wat zijn de voordelen van pillen en zuigtabletten?

Pillen en zuigtabletten zijn gemakkelijk mee te nemen en je hoeft ze niet te vermengen met je voeding of water, waardoor het gebruiksgemak hoog is. Een zuigtablet heeft daarnaast nog een extra voordeel: deze leg je onder je tong en lost daar ter plekke op. Daardoor komen de vitamines en mineralen in de mondholte. Dit is fijn met nutriënten die het immuunsysteem ondersteunen, zoals vitamine C en zink. En bij vitamine B12 ondersteunt een zuigtablet de opname, namelijk door de opname via het mondslijmvlies.

 

Wat zijn de voordelen van vegacaps?

Vegacaps zijn plantaardige capsules. Deze zijn net als pillen en zuigtabletten gemakkelijk mee te nemen. Vegacaps zijn daarbij ook nog eens multifunctioneel omdat je ze meteen kan doorslikken maar ook kan openen en de inhoud dan kan vermengen met voeding of water. Deze plantaardige capsules hebben als bijkomstig voordeel dat een fabrikant maar heel weinig hulpstoffen aan het voedingssupplement hoeft toe te voegen. Kijk maar eens naar de ingrediëntenlijsten van vegacaps naast die van pilletjes. Voor het slaan van pillen zijn veel meer hulpstoffen nodig. Vegacaps zijn wat dat betreft dus snel ‘puurder’.

 

Wat zijn de voordelen van vloeibare supplementen?

Supplementen die je vaak tegenkomt in een vloeibare vorm zijn omega 3 vetzuren en daarnaast de vet oplosbare vitamines: A, D, E en K. Zoals in de vorige zin al gezegd werd: deze vitamines zijn vet oplosbaar. Dit betekent dat ze goed door het lichaam opgenomen kunnen worden in combinatie met vet. Als je deze vitamines in een vloeibaar supplement hebt, is het opgenomen in een olieachtige basis. Dit betekent overigens niet dat je deze vet oplosbare vitamines alleen maar in vloeibare vorm kunt innemen. Als het eten op zichzelf voldoende goede vetten bevat, kan je bijvoorbeeld vitamine D ook in de vorm van een vegacaps of pilletje innemen.

Een ander voordeel bij vloeibare supplementen is dat bijna iedereen het gemakkelijk kan doorslikken. Ook kan je de dosering goed afstemmen op de persoonlijke behoefte. Als de dosering hoog is, zoals bij D-mannose, zou je heel wat pillen moeten slikken om aan de dosering te voldoen. Met een vloeistof of een poeder dat je moet oplossen in water gaat dit gemakkelijker.

 

 

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we jullie goed en deskundig te kunnen informeren.

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Snelle vegan recepten zodat je snel aan tafel kunt
Deze voedingsstoffen wil je niet missen voor je weerstand
Waan je in vegan Italië bij Vegitalian
15 x hartverwarmende vegan soep

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?