Advertentie

Alles over selenium

Selenium, ook wel seleen, is een spoorelement. Dat betekent dat het een mineraal is waar ons lichaam maar erg weinig van nodig heeft, maar ook niet zelf kan aanmaken. In dit artikel lees je meer over dit wonderlijke stofje.

Selenium is dus een spoorelement. Deze halen we uit onze voeding. De juiste hoeveelheid selenium is belangrijk om het lichaam goed te kunnen ondersteunen bij een aantal lichamelijke processen. De aanbevolen hoeveelheid seleen, zoals vastgelegd door de Gezondheidsraad, ligt op 70 microgram per dag voor een persoon van 18 jaar en ouder. Voor jongeren en vrouwen tijdens de zwangerschap en borstvoeding ligt deze dosis iets lager.

Seleen en lichamelijke functies

Zoals je kon lezen in het artikel over de schildklier, speelt selenium een belangrijke rol in het goed functioneren hiervan. Samen met jodium draagt het bij aan een normale werking van de schildklier. Maar dat is nog niet alles. Selenium is bijvoorbeeld goed voor je haren – het houdt je lokken sterk en glanzend – en is daarnaast goed voor je nagels.

Selenium is een antioxidant, dat wil zeggen dat het lichaamscellen helpt te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Denk daarbij aan bijvoorbeeld vervuiling en zonlicht. Ook ondersteunt seleen de afweer.

Bij mannen is seleen goed voor de vruchtbaarheid, het draagt bij aan de productie en beweeglijkheid van de zaadcellen.

Zoals gezegd, halen we selenium uit onze voeding. Een van de belangrijkste bronnen zijn noten, met als echte koploper paranoten. Om te voorkomen dat je te veel selenium binnenkrijgt, wordt aangeraden om niet meer dan zes paranoten per dag te eten.

Naast noten vind je seleen in mindere mate ook in volkoren graanproducten en groente. Een precieze hoeveelheid is lastig aan te geven, aangezien het samenhangt met de hoeveelheid selenium die het graan en de groenten uit de bodem opnemen. De kans op een teveel is bij het eten van deze producten echter onwaarschijnlijk. Eet je deze producten niet heel regelmatig en wil je je selenium inname ondersteunen, dit kan bijvoorbeeld met supplementen. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Snelle vegan recepten zodat je snel aan tafel kunt
Deze voedingsstoffen wil je niet missen voor je weerstand
Waan je in vegan Italië bij Vegitalian
15 x hartverwarmende vegan soep

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?